Fotografije: Katarina ZlatecFotografije: Katarina ZlatecU zagrebačkom spomen-parku Dotrščina 22. rujna izvedena je ovogodišnja memorijalna umjetnička intervencija u čast žrtava fašizma.

Rad naslovljen Otkucaji Gilda Bavčevića minimalistička je gesta kojom je autor u krajolik mjesta masovnog stradanja emitirao tisuće otkucaja vlastitog srca. Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba, gdje je za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. godine od strane ustaškog režima ubijeno nekoliko tisuća ljudi, ponajviše Zagrepčana i osoba iz okolice grada, ali i drugih. Izvedena u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i drugu godinu za redom u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba, intervencija je održana  tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira.

Istom prilikom, na Dotrščini je predstavljena i ploča s pjesmom Dotrščina autora Aleksandra Huta Konoa. Prilikom otkrivanja ploče, posjetitelji su imali priliku čuti i priču o sudbini Zagrepčanke Nedjeljke Rubelli koja je tijekom okupacije, zajedno s ostalim zaposlenicima Srbima i Židovima, u ustaškoj raciji odvedena iz poštanskog ureda u Jurišićevoj ulici na strijeljanje na Dotrščinu gdje su svi ubijeni. Svjedočanstvo je nazočnima iznio praunuk Nedjeljke Rubelli, Alen Sućeska.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, pokrenut 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. Do sada su u parku izvedeni radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića.

Temeljni cilj Virtualnog muzeja Dotrščina je vraćanje Dotrščine - jednog od najvećih stratišta ustaškog režima u Hrvatskoj - u kolektivnu memoriju.  

Sve informacije i novosti vezane uz program Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na službenoj Facebook stranici.

<
Vezane vijesti