bike_plan_map_oakland.jpgNakon Bogote, Mexico Citya i Budimpešte koji su na automobilskim trakama otvorili privremene biciklističke staze, američki grad Oakland najavio je zatvaranje čak deset posto ulica na svom području za automobile.

"Zbog smanjenja automobilskog prometa, zatvorit ćemo određeni broj ulica kako bi se biciklisti i pješaci mogli raširiti i sigurno uživati na svježem zraku na ulicama Oaklanda bez automobila", najavila je gradonačelnica Libby Schaafpiše Mercury News.

Riječ je o 120 kilometara gradskih ulica kojima će biti dozvoljen promet samo ljudima koji stanuju u tim ulicama i vozilima hitnih službi.

“Iskoristit ćemo ovu priliku da isprobamo neke nove stvari. Nadamo se da će pokret 'spore ulice' pomoći u tome da se vrati nešto radosti, rekreacije, tjelovježbe za obitelji u cijelom gradu", naglasila je gradonačelnica kalifornijskog grada koji broji nešto više od 400 tisuća građana.

Oakland je tako najnoviji u nizu svjetskih gradova koji su uvidjeli prednost bicikla u ovoj pandemiji. Počelo je s Bogotom koja je otvorila 76 kilometara novih biciklističkih staza, a zadnja je njihov primjer slijedila i Budimpešta.

Više pročitajte u H-Alterovom tekstu Biciklom protiv krize.

bike_plan_map_oakland_copy61853.jpg
Ključne riječi: bicikl, javni prostor, bicikliranje, korona
<
Vezane vijesti