Foto: PixabayFoto: PixabayBudimpešta je odlučila uspostaviti privremene biciklističke staze za nekoliko vrlo ključnih trasa po gradu. Cilj glavnog grada Mađarske ovom odlukom je pružiti svojim stanovnicima alternativan i sigurniji način putovanja za vrijeme pandemije koronavirusa.

Zbog pandemije koronavirusa mnogi građani trenutno traže načine prijevoza kojima mogu umanjiti fizički kontakt s drugim ljudima. Zbog toga se biciklistički promet u Budimpešti značajno povećao u posljednjih nekoliko tjedana.

Smanjenje automobilskog prometa pruža priliku da se brzo poboljša biciklistička infrastruktura Budimpešte. Biciklizam je prikladan oblik prijevoza uvijek, pa tako i za vrijeme pandemije. Gradonačelnik Gergely Karácsony odlučio je stoga brzo poboljšati uvjete za biciklizam u glavnom gradu, pružajući na taj način održivu alternativu koja bi mogla ostati "u trendu" i nakon pandemije koronavirusa.

Ovakvu mjeru za vrijeme pandemije prva je uvela Bogota, gdje je privremeno otvoreno čak 76 kilometara novih biciklističkih traka, oduzimanjem prostora automobilskom prometu, o čemu smo nedavno pisali na H-Alteru. O sličnom planu razmišljaju i u Mexico Cityju, a porast biciklističkog prometa bilježi se trenutno u gradovima diljem svijeta.

<
Vezane vijesti