gup_copy53429.jpgU tijeku je javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba u trajanju od samo 15 dana, od 12. do 26. rujna. Međutim, na temelju članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15), jedinice lokalne i područne samouprave, dužne su preko internetske stranice provoditi savjetovanje s javnošću pri donošenju zakona i podzakonskih propisa, u trajanju od 30 dana.

Na upit o javnoj raspravi iz Grada Zagreba su odgovorili kako je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravu na pristup informacijama (NN 85/15) na snazi od 9. kolovoza 2015. godine, a Odluka o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba koja je objavljena 20. srpnja 2015. godine u Službenom glasniku Grada Zagreba, stupila je na snagu osam dana od dana objave i to 29. srpnja 2015. godine. S obzirom na navedeno, tvrde kako za Nacrt prijedloga Odluke o izradi Plana nisu bili dužni provoditi navedeno savjetovanje.

Međutim, nesporno je da je ZPPI (NN 25/13) donesen prije Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, da je sadržavao odredbu o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u trajanju od 30 dana, te da je u trenutku donošenja Odluke bio na snazi. Stoga bi bilo nužno poštovati odredbe ZPPI-ja u postupku donošenja izmjena i dopuna GUP-a te omogućiti dovoljno vremena za sudjelovanje građana u ovoj važnoj raspravi.

<
Vezane vijesti