Autor nagrade: Vanja PagarAutor nagrade: Vanja PagarNagrada EN FACE ::: ANFAS, koju je 2017. godine utemeljio Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije, ove godine u kategoriji Izvorna inspiracija pripala je publicistu i aktivistu Saši Šimpragi za seriju vrijednih inicijativa, kontinuirani i predani aktivistički i kulturni rad, a naročito za Virtualni muzej Dotrščina. U kategoriji Novo nadahnuće nagrađeni su Are you Syrious?, Radio Borba, NK Zagreb 041, Dugine obitelji, Inicijativa za filozofski, Jasenka Grujić i Dubravko Lepušić, Živi atelje DK, Građanska inicijativa Savica za park i Feministički kolektiv fAKTIV.

Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije utemeljio je nagradu EN FACE ::: ANFAS u listopadu 2017. godine s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja onih pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima.

Ove će godine na Trnjanskim kresovima narod Dalmacije nagrade uručiti i suborcima iz prijateljskog Zagreba, onima koji svojim djelovanjem izravno oponiranju historijskom revizionizmu te afirmiraju prakse i teorije koje uvažavaju, njeguju i promiču socijalnu, ekonomsku i svaku drugu osjetljivost te vode brigu o pravednosti kao dobrobiti te o skladnom razvoju sviju i čitave zajednice.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: Izvorna inspiracija, onima čije je društveno djelovanje u bilo kojem polju već značajno obilježilo i inspiriralo generacije te Novo nadahnuće, onim pojedinkama i pojedincima koji su u 2017. godini svojim djelom i angažmanom pridonijeli afirmaciji civilizacijskih, antifašističkih i humanističkih vrijednosti.

Ovogodišnje članice žirija za Zagreb – Barbara Matejčić, Marina Škrabalo, Mašenjka Bačić, Sanja Horvatinčić, Aneta Lalić, Tamara Opačić, Barbara Blasin i Diana Magdić – nagradu u kategoriji 'Izvorna inspiracija' dodijelile su nagradu publicistu i aktivistu Saši Šimpragi, za seriju vrijednih inicijativa, kontinuirani i predani aktivistički i kulturni rad, a naročito za Virtualni muzej Dotrščina. Njegova ustrajnost, hrabrost i poduzetnost svih ovih godina afirmirali su antifašistički kulturni identitet Grada Zagreba kao žive zajednice i pokazali drugima kako se boriti protiv institucionalnog, nepravednog i autodestruktivnog zatiranja sjećanja, podcjenjivanjem i omalovažavanjem onih koji su u prošlom stoljeću otvorili horizonte slobode koju uživamo i danas.

Virtualni muzej Dotrščina (VMD) okupio je kroz godine na Šimpragin poticaj velik broj suradnika, a od 2012. godine u Spomen-parku se izvode privremene umjetničke intervencije. Iako je za vrijeme fašističke okupacije (1941-1945) na današnjem području Spomen-parka Dotrščina streljano nekoliko tisuća, a više od 18 000 Zagrepčana i Zagrepčanki te građana iz okolice Zagreba je ubijeno, danas VMD predstavlja usamljeno i institucionalno nepodržano bilježenje najvećeg zločina u povijesti grada, što pridonosi tome da od devedesetih stasaju generacije kojima je lako onda proturiti lažne slike okupiranog Zagreba. 

Šezdesetih godina 20. stoljeća prostor dotrščinske šume uređen je prema krajobraznom rješenju arhitekta Josipa Seissela i suradnika, a u njemu je i pet monumentalnih spomenika, radova istaknutih kipara Vojina Bakića, Branka RužićaStevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Foto: T.O. Foto: T.O.

Inicijativni odbor naroda Dalmacije - Vjeko Santrić, Olja Savičević Ivančević, Barbara Matejčić, Neli Ružić, Mirjana Kučer, Diana Magdić, Lovro Krnić, Igra Šain Kovačević, Dragana Modrić, Tonči Šitin, Mašenjka Bačić, Ante Beus, Tajana Jovanović, Ljiljana Šućur, Jerko Bakotin i Igor Miošić - nagradu EN FACE ::: ANFAS za djelovanje u Zagrebu u 2017. godini, u kategoriji Novo nadahnuće dodijelio je ove godine nizu kvalitetnih raznorodnih inicijativa. 

Naš suvremeni prostor djelovanja neodvojiv je od principa prema kojima smo se zajedno s drugim narodima borili za boljitak čovječanstva, protiv fašizma i ustaštva, protiv nacionalnog šovinizima, kao i protiv eksploatacije radnika, protiv elita koje iskorištavaju ljudsku nesreću neovisno o naciji. Istovremeno je to bila borba za ekonomsku, nacionalnu, rodnu i svaku drugu ravnopravnost, za društvenu pravdu i solidarnost, emancipaciju žena te njihovo pravo da raspolažu svojim tijelom.

Danas su protagonisti te borbe pojedinci i kolektivi poput nominiranih Are you Syrious?, Radio Borba, NK Zagreb 041, Dugine obitelji, Inicijativa za filozofski, Jasenka Grujić i Dubravko Lepušić, Živi atelje DK, Građanska inicijativa Savica za park i Feministički kolektiv fAKTIV. Nagrada je i nastojanje da se poveća vidljivost njihovog velikog doprinosa društvu u kakvom bismo željeli živjeti.

Are you Syrious? nastali su kao volonterska humanitarna reakcija na izbjegličku krizu 2015. godine i prerasli u organizaciju koja uz pružanje neposredne pomoći, gradi mostove između lokalne i kultura izbjeglica, pomaže prilagođavanju na život u novoj sredini, osvještava najširu javnost, ali i propituje vlastitu ulogu u „Tvrđavi Europi“. Svojim su djelovanjem i inspirirali utemeljenje ove nagrade, kao primjer inicijative koja u suvremenom kontekstu i suočena s pitanjima 21. stoljeća, promiče vrijednosti usađene i u europske i u nacionalne temeljne dokumente, a koje ćemo slaviti uskoro za Dan Europe – Dan pobjede nad fašizmom.

Radio Borba kolektiv je organiziran kao radna grupa unutar Mreže antifašistkinja Zagreb (MAZ) i radijska emisija koja se svaki drugi utorak u 12:15 emitira na Radio Studentu. U emisiji se raspravljaju pitanja društvene i ekonomske jednakosti, antifašizma, solidarnosti, kao i progresivne umjetničke prakse, a poseban naglasak daje se borbama koje nisu šire prepoznate te ih se kroz radijsku emisiju podržava i pokušava osnažiti.

NK Zagreb 041 inovativna je, živa i kulturalno ukorijenjena, a opet krajnje subverzivna, transformativna antifašistička kulturna praksa, alternativa izuzetno kontaminiranoj domeni sporta. Strategije inkluzije i jednakosti, od migranata do afirmacije ženskog nogometa, pristupačnost širokoj publici, a osobito radničkoj klasi i mladima, presedan su i jedinstven primjer u okvirima lokalnog sporta.

Dugine obitelji u žižu interesa, ali i prijepora s retrogradnim dijelom hrvatskog društva, došle su izdanjem slikovnice "Moja dugina obitelj". Okupljaju LGBTIQ parove i pojedince koji imaju djecu, žele imati djecu ili se samo žele informirati o izazovima i lijepim stranama planiranja obitelji, od 2011. godine pružaju psihosocijalnu podršku, a od 2017. registrirane su kao udruga. Medijacija različitosti u našem zatvorenom društvu izniman je i težak pothvat pa se nagradom pridružujemo podršci tim i sličnim nastojanjima.

Inicijativa za filozofski reagirala je na prijetnje i organizirala otpor pokušaju da se smanji autonomija Sveučilišta, što je zastrašujuća rijetkost u akademskoj zajednici. Okupljajući radnike i studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu i vodeći se principima direktne demokracije, pokazali su da je moguće oduprijeti se pokušajima rastakanja i klerikalizacije fakulteta, a svoje bitke vode i danas. Nazivom nagrade ističemo dimenziju suočavanja sa situacijama koje ne možemo izbjeći okretanjem lica u stranu, a članovi Inicijative izložili su se riskiravši otkaze i tužbe, a snaga volje i karaktera te sposobnost suprotstavljanja zatiranjima slobode i ravnopravnosti, zacijelo su one vrline koje poštujemo, pamtimo i slijedimo kao primjer.

Jasenka Grujić i Dubravko Lepušić među rijetkim su liječnicima u Hrvatskoj koji se glasno i otvoreno bore za pravo žena da raspolažu svojim tijelom. Od 2015. godine sudjeluju u Inicijativi za reguliranje priziva savjesti u medicini, instituta koji se koristi kako bi se ograničio i otežao zakonom dozvoljen pobačaj, a čime se ugrožavaju zdravlje i životi mnogih žena. Senzibilizirajući javnost, ali i vlastitu struku iz profesionalne perspektive, štite iznimno osjetljivu skupinu pacijentica i doprinose ukupnoj kvaliteti zdravstvenog sustava.

Živi atelje DK je interkulturna, neprofitna organizacija za izgradnju i osnaživanje zajednice koja koristi umjetnost kao sredstvo komunikacije, terapije i uključivosti, a zamišljen je kao platforma inkluzije na kojoj se raznolikosti i raznoliki ljudi susreću, osjećaju prihvaćeni, komuniciraju te obogaćuju jedni druge. Kroz umjetničku suradnju i stvaranje sigurnog prostora za kreativne i intimne razmjene gradi odnose podrške i prijateljstva između umjetnika iz različitih svjetova, a posebno izbjeglica i stanovnika Zagreba. Programi Bez granica, Žene ženama i niz ostalih, pružaju onima drugačijima u našem društvu da se integriraju, vesele i izađu iz rutina izbjegličkog života u sigurno okružje.

Građanska inicijativa Savica za park u prošloj je godini dva puta organizirano i promišljeno obranila važan javni prostor, okupivši u svojim akcijama i ljude iz čitavog Zagreba, ali i onih nevezanih izravno uz samu lokaciju. Vrlo uspješnom kampanjom pružili su svima uvid u metode i prakse primjenjive i drugdje te tako obogatili ukupno znanje i afirmirali alate kojima se danas koriste i druge inicijative. Vrijednosti u temelju njihovih aktivnosti dijeljene su s ostalima nominiranima i kada nisu eksplicitno iskazane, predstavljajući snažan grassroot pokušaj suprotstavljanja političkom klijentelizmu, ali i bahatosti crkve – klerikalizmu, a u korist javnih dobara i lokalne zajednice.

Feministički kolektiv fAKTIV mlada je skupina utemeljiteljica iznimno uspješnog osmomartovskog Noćnog marša. Hrabro su i odlučno reagirale na intenzivnu agresiju nositelja društveno retrogradnih koncepata koja se aktualno ispoljila po pitanjima usvajanja Istanbulske konvencije i oko kampanje za izmjenu zakona o pobačaju, istupajući u ime svih nas koji ne prihvaćaju živjeti u zajednici koja o temeljnim ljudskim pravima odlučuje na referendumima. Žiri se usuglasio da u skupini jednakovrijednih inicijative u 2017. godini upravo one preuzmu nagradnu statuu EN FACE ::: ANFAS.

Vidimo se na Trnjanskim kresovima 5. svibnja u 19 sati na svečanoj dodjeli nagrada!


Članak je nastao u sklopu projekta "Održivost humanističkih vrijednosti i demokratskih načela = Održivost Europske unije" financirana uz podršku Europske unije kroz program "Europa za građane". U sklopu istog projekta podržana je i dodjela nagrada. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus.
cenzura_copy13235.jpg
europa_copy31855.png
<
Vezane vijesti