Foto: V. BabićFoto: V. BabićKampanjom udruge Are You Syrious za osiguravanje podrške izbjegličkim kućanstvima u Hrvatskoj pogođenima korona-krizom i potresom prikupljeno je 181.531,96 kn za pomoć čak 60 kućanstava.

Udruga je kampanju provela u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey, te uz podršku 623 donatora, od kojih ih je preko 90% iz Hrvatske.

"Ovim putem želimo reći hvala svim građanima i građankama, prijateljima i prijateljicama, svima vama koji ste prepoznali inicijativu i odazvali se, unatoč teškim okolnostima u kojima su se mnogi od vas i sami našli tijekom ove izazovne godine. Duboko ste nas dirnuli i ispunili vjerom u solidarnost u našem društvu. Ova sredstva su više od novca - to je dobrodošlica koju su građani, organizacije i tvrtke u Hrvatskoj pokazale našim novim susjedima, a koja doista mnogo znači nakon velikih životnih izazova pred kojima su se oni našli ne samo ove, već posljednjih nekoliko godina", istaknula je Tajana Tadić ispred udruge Are You Syrious?.

Kampanja je pokrenuta 25. svibnja s ciljem osiguravanja jednokratne financijske podrške 40 izbjegličkih kućanstava u Hrvatskoj s kojima udruga Are You Syrious? redovito radi kroz programe integracije koje provodi u Hrvatskoj. U tijeku kampanje udruzi se za podršku javilo još 15 kućanstava s područja Zagreba, Karlovca i Siska, stoga se nakon prikupljanja inicijalnih 120.000,00 kn kampanja nastavila provoditi. Kako bi se prikupila pomoć za baš sva kućanstva u potrebi, građani su se uključili i samostalnom organizacijom donacijskih aktivnosti te ponudom svojih znanja, vještina i profesionalnih usluga u svrhu prikupljanja sredstava. Tako je kampanju besplatnim oglašivačkim prostorom podržao medij 24 sata; Studio smijeha i Entrio zajedno s udrugom organizirali su donacijski Stand-up za izbjeglička kućanstva; dok je u Osijeku organizirana donacijska aukcija i izložba fotografija Nevidljive rute u aranžmanu Udruge Breza Osijek, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Hrvatskog crvenog križa – Gradsko društvo Osijek, Volonterskog centra Osijek, Udruge Pobjede Osijek, Udruge Plantaža Osijek, Udruge Slama Osijek i Grada Osijeka – Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

Paralelno s pružanjem financijske potpore svim predbilježenim kućanstvima, udruga Are You Syrious? kroz programe integracije svojim će korisnicima nastaviti pružati podršku u pronalasku novoga posla, što je jedini način da oni dugoročno osiguraju svoju egzistenciju u Hrvatskoj. Istovremeno, udruga i Zaklada SOLIDARNA traže da institucije u novonastaloj situaciji preuzmu veću odgovornost od zakonski propisanog minimuma.

"Pokrenuli smo ovu kampanju za 40, a osigurali sredstva za 60 kućanstava. To je jednomjesečni financijski flaster od 3.000,00 kn po kućanstvu, odnosno ekvivalent prosječnom godišnjem iznosu jednokratne socijalne potpore koju nude hrvatske institucije. Sada je krajnji čas da se i one trgnu te hitno osiguraju subvencioniranje stanarina do pronalaska novog posla za članove izbjegličkih kućanstava koja su nastradala u krizi, kao i podršku u pronalasku novog posla za sve one koji su ga izgubili", zaključio je Ivan Blažević iz Zaklade SOLIDARNA.

Ključne riječi: izbjeglice, solidarnost, are you syrious
<
Vezane vijesti