Foto: ZAFoto: ZANakon što je na Gradskoj skupštini Grada Zagreba u četvrtak predloženo preko 90 amandmana zastupnika HDZ-a i stranke BM 365 na prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, javnosti je onemogućen pristup jedinim izvorima preko kojih mogu dobiti uvid u podatke iz zemljišnih knjiga. Trenutno su zbog "održavanja" nedostupne mrežne stranice Državne geodetske uprave i Nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastara. Tim stranicama neće biti moguće pristupiti do nedjelje u 20 sati "zbog radova na infrastrukturi".

Prošlu sjednicu Skupštine obilježilo je predlaganje preko 90 amandmana, koji nisu bili do tada dostupni ni građanima, a ni zastupnicima. Nakon što je sjednica odgođena do 9. veljače, zainteresirana stručna javnost uključila se u analizu predloženih amandmana i vlasništva parcela.

U dosadašnjem istraživanju, između ostalog otkriveno je kako se amandmanima prekida još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta, a jednim od amandmana drastično bi se povećala maksimalna dopuštena izgradnja na području Donjeg grada, već sada preizgrađenog i prometno zagušenog.

Nadalje, na Savici bi se, na parceli predviđenoj za izgradnju crkve, promjenom oznake zone omogućila čak 12 puta veća izgradnja od prvotno predviđene.

"Eventualnim prihvaćanjem amandmana podnesenih na zagrebački GUP omogućila bi se prenamjena 527.088 m2 javnih površina u površine za gradnju. Uzimajući u obzir i 539.458 m2 koje se odnose na ostale promjene namjena zemljišta, kroz amandmane bi se izvršila prenamjena zemljišta ukupne površine 1,066.546 m2 (106 ha) što je približno prostoru tri površine Bundeka ili površini Hipodroma i Velesajma zajedno", jučer su istaknuli iz Društva arhitekata Zagreba (DAZ).

Ali to nije sve! Da je javnosti dostupan daljnji pregled mrežnih stranica, zasigurno bi se pronašlo još "sjajnih" primjer­­a koje ove izmjene i dopune GUP-a donose. "Održavanje infrastrukture" , čini se, došlo je u najprikladnije vrijeme za vlastodršce grada Zagreba. 

Ključne riječi: Milan Bandić, Savica, GUP, DAZ
<
Vezane vijesti