unnamed_24.pngZastupnici Skupštine Grada Zagreba, podnijeli su cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Konačni broj predloženih amandmana je 91. "U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada. Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP", ističu iz Društva arhitekata Zagreba.

Iz DAZ-a objašnjavaju kako ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini.Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju

"Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja", poručuju.

U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada. Posebice je to vidljivo, naglašavaju iz DAZ-a, na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu.U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada

Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju. Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50 posto.

"To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već danas osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena", objašnjavaju iz DAZ-a.

DAZ, zajedno s ostalim strukovnim organizacijama radi na detaljnoj analizi svih amandmana te priprema svoj sveukupni stav, ali prema prvim utiscima, jasno je kako se amandmanima drastično mijenja slika grada. "Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP", zaključuju.

unnamed_24_copy19784.png
Ključne riječi: Milan Bandić, HDZ, zagreb, GUP
<
Vezane vijesti