Foto: I.P.Foto: I.P.I jučer su se građani i građanke okupili na Trgu žrtava fašizma, a pridružili su im se i zastupnici kojima je gradonačelnik zajedno sa svojim koalicijskim partnerima u Gradskoj skupštini zabranio raspravu na temu Trga žrtava fašizma. "Nedopustivo je da se zaštićeni prostor takvog značaja transformira i mijenja odlukom samo jedne osobe i to na temelju naručenog projekta, bez javne rasprave i bez arhitektonskog natječaja", poručili su još jednom.

Povod nazivu ovotjednog protestnog druženja Skupština je ušutkana, budimo glasni na trgu! bili su događaji na sjednici Gradske skupštine koja je započela prošlog tjedna i do danas je već dva puta prekinuta, a na kojoj je voljom skupštinske većine s dnevnog reda skinuta točka na temu uređenja Trga žrtava fašizma.Upozoravaju kako gradske i državne institucije već mjesecima ne daju nikakve odgovore i ne poduzimaju baš ništa, iz čega se može iščitati da je Trg žrtava fašizma zapravo žrtva političke trgovine i kompromisa

Prije izglasavanja dnevnog reda sjednice zastupnik Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš! upozorio je: "Ovo je apsolutni presedan. Točka je na dnevni red uvrštena po redovnom postupku i nikad se nije dogodilo da kao takva bude povučena. Ako ovo izglasate, otvarate vrata diktaturi Milana Bandića."

Međutim, točka je ipak skinuta s dnevnog reda sjednice, a zastupnici oporbe u znak protesta su se kod ostalih točaka javljali za raspravu, ali su umjesto rasprave svojih pet minuta za govornicom – šutjeli. Zato su ove srijede zastupnici pozvani da sve ono što nisu mogli reći i pitati na sjednici Gradske skupštine iznesu na ovotjednom okupljanju inicijative Vratite magnoliju, jer građani i javnost imaju pravo znati.

"Devdeset i osam posto građanki i građana na zboru se izjasnilo da su za obustavu radova, a gradonačelnik, HDZ i Neovisni za Hrvatsku odbijaju raspravu, što samo pokazuje što misle o građanima Donjeg grada", rekao je jučer Matej Mišić (klub zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska). Dodao je i kako je Trg žrtava fašizma postao simbol otpora građana grada Zagreba upravljanju gradom kakvo imamo danas.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik istaknuo je da su građani svoju volju pokazali na prošlotjednom Mjesnom zboru građana kojeg je sazvalo Vijeće, gdje su stanovnici Donjeg grada gotovo jednoglasno odlučili da se radovi na Trgu žrtava fašizma moraju zaustaviti.

Rada Borić (klub zastupnika Lijevog bloka) rekla je okupljenim građanima: "Milan Bandić je svojim potezom micanja točke s dnevnog reda sjednice pokazao potpuno nepoštivanje demokratskih procedura. Učinio je to kako građanke i građani ne bi čuli kako kontinuirano uništava Trg žrtava fašizma."Iz inicijative Vratite magnoliju još jednom poručuju kako je nedopustivo da se zaštićeni prostor takvog značaja transformira i mijenja odlukom samo jedne osobe i to na temelju naručenog projekta, bez javne rasprave i bez arhitektonskog natječaja

Podsjetimo, okoliš Meštrovićevog paviljona uređuje se na osnovu projekta arhitektice Loredane Stunić, koja je također izradila i idejno rješenje za uređenje Ulice Račkoga. Za ishodišnu točku tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, Branimirovu tržnicu, još je u ožujku provedena javna nabava za izradu tehničke dokumentacije procijenjena na 1,5 milijuna kuna. Radi se o razradi gotovog, zadanog idejnog projekta koji je također djelo Loredane Stunić, u posljednje vrijeme omiljene Bandićeve arhitektice. 

Iz inicijative Vratite magnoliju još jednom poručuju kako je nedopustivo da se zaštićeni prostor takvog značaja transformira i mijenja odlukom samo jedne osobe i to na temelju naručenog projekta, bez javne rasprave i bez arhitektonskog natječaja. Upozoravaju kako gradske i državne institucije već mjesecima ne daju nikakve odgovore i ne poduzimaju baš ništa, iz čega se može iščitati da je Trg žrtava fašizma zapravo žrtva političke trgovine i kompromisa kojima se čuva tanka većina kako na gradskoj, tako i na državnoj razini.

"Ono što ne može kontrolirati ili mu se ne sviđa, gradonačelnik jednostavno ignorira i obezvređuje, kao prošlotjedni legalan i legitiman Zbor, ili pobunjene građane koje naziva komarcima. Magnolija i okupljanja srijedom simbol su otpora takvom nasilnom i samovoljnom upravljanju gradom i zbog svega toga poručujemo: Zabranite devastaciju, a ne slobodu govora!", poruka je s Trga žrtava fašizma.

<
Vezane vijesti