Foto: Marija TomašFoto: Marija TomašPovodom obilježavanja 50. godišnjice od pokretanja izgradnje Splita 3 organizirane su urbanističke promenade po uzoru na šetnje Jane Jacobs. Radi se o besplatnim, lokalno organiziranim šetnjama koje vode stanovnici, stručnjaci ili pak pojedinci, koji su zadivljeni dijelom grada i žele svoju spoznaju podijeliti s drugima. Šetnje tako nadahnjuju generacije planera, građanskih inicijativa i edukatora jer članove zajednice osnažuju kroz otkrivanje i reagiranje na složenost grada i okoliša te razlike u osobnom i zajedničkom promatranju prostora.

Povodom obilježavanja 50. godišnjice od pokretanja izgradnje Splita 3 organizirane su urbanističke promenade po uzoru na šetnje Jane Jacobs. Radi se o besplatnim, lokalno organiziranim šetnjama koje vode stanovnici, stručnjaci ili pak pojedinci, koji su zadivljeni dijelom grada i žele svoju spoznaju podijeliti s drugima. Misija je pomoći ljudima da se hodajući i promatrajući prostor povežu sa zajednicom i okolinom. Šetnje tako nadahnjuju generacije planera, građanskih inicijativa i edukatora jer članove zajednice osnažuju kroz otkrivanje i reagiranje na složenost grada i okoliša te razlike u osobnom i zajedničkom promatranju prostora.

Šetnje tako nadahnjuju generacije planera, građanskih inicijativa i edukatora jer članove zajednice osnažuju kroz otkrivanje i reagiranje na složenost grada i okoliša te razlike u osobnom i zajedničkom promatranju prostoraPrve urbanističke promenade u Splitu održane su 17. svibnja i 16. lipnja u organizacije urbanistice Jelene Borote, radnika i studentica splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Njihov je cilj pokazati sugrađanima kako Split nije samo centar i Dioklecijanova palača, već da ima i druge dijelove vrijedne pažnje. Osim toga, organizirane šetnje bile su i svojevrsna počast samoj Jane Jacobs koja je u tri navrata posjetila Split 3, o čemu je napisala i nekoliko osvrta.

Promenade su krenule od Vrančićeve ulice uz uvid u sam opseg Splita 3 i rutu šetnje, odakle su zainteresirani građani krenuli prema kompleksu studentskog kampusa, gdje su mogli vidjeti koji su dijelovi izvedeni po planu, kako je došlo do određenih promjena poput prekinutih pješačkih putova i slično. 

Obilazak je sudionike promenade doveo do najveće podzemne garaže u Hrvatskoj koja je sad poluprazna. Naime, devedesetih godina kada je započeo otkup stanova, stanari nisu otkupljivali parkirna mjesta jer su se nadali drugačijem rješenju od pojedinačnog otkupa. No, do toga nije došlo te Grad Split sada iznajmljuje parkirna mjesta po 400 kuna mjesečno, što je pojedinim stanarima preskupo. Upravo je visoka cijena najma garaže jedan od razloga zašto većina stanara parkira vozila na pločnicima gdje "ima mjesta" i time sudjeluje u proizvodnji komunalnog nereda.

Sudionici šetnje su na primjeru Papandopulove ulice mogli vidjeti simbiozu urbanizma i krajobrazne arhitekture na Splitu 3Nešto dalje nalazi se stambena Dobrilina ulica, nastala u zaleđu velike trgovačke ulice Ruđera Boškovića. Iako se radi o centralnoj lokaciji, zbog brojnih poslovnih prostora u prizemljima susjedne Boškovićeve ulice, Dobrilina je zamišljena kao isključivo stambena čija prizemlja krase vrtovi i drvoredi.

Za Split 3 također je karakterističan velik broj skloništa koja su različitim fazama bili prostori radio klubova, disko klubova, sportskih udruženja i brojnih organizacija poput kluba mladih, a u njima su "utočište" pronašli i pojedini bendovi na svojim početcima poput TBF-a i Dječaka.

Jedna je od novijih realizacija na Splitu 3 trgovački centar Lidl gdje su se sudionici šetnje mogli upoznati s izrazito konfliktnom prometnom situacijom gdje se ulaz u garažu i parkiralište nalaze uz glavnu prometnicu, povezanu s kretanjem pješaka prema plaži. Ta realizacija kontrast je Ostavljeni su posebni detalji prirode poput elemenata stijene, vode te lokalne vegetacije jer je namjera urbanista bila kreiranje mediteranske zajednice na koju su građani naviknuliuređenog i mirnog urbanizma središta Splita 3 te se tek dolaskom u Papandopulovu ulicu, u kojoj se nalaze legendarna ostvarenja arhitekta Ive Radića, ponovno osjeća miran ambijent koji u fokus stavlja pješaka. Ta ulica uz ulicu Šime Ljubića, arhitektonskog ostvarenja Mihajla Zorića i Dinka Kovačića, te ulicu Dinka Šimunovića koju je projektirao Kovačić, predstavlja najuspješnija stambena rješenja gradskih kotara. Svakako je zanimljivo da se u Papandopulovoj ulici nalazi prva zgrada sagrađena poslije Drugog svjetskog rata i to od kamena crkve sv. Petra, stradale u savezničkom bombardiranju 1944. godine.

Sudionici šetnje su na primjeru Papandopulove ulice mogli vidjeti simbiozu urbanizma i krajobrazne arhitekture na Splitu 3. Ostavljeni su posebni detalji prirode poput elemenata stijene, vode te lokalne vegetacije jer je namjera urbanista bila kreiranje mediteranske zajednice na koju su građani naviknuli. Danas takva infrastruktura nailazi na velike probleme po pitanju održavanja jer je vlasništvo podijeljeno, ne pripada vlasnicima stanova zbog čega dolazi do propadanja. Jedan od pozitivnih primjera je udruga Kvart, koja organizira niz sadržaja za sugrađane i pokreće inicijative za poboljšanje i očuvanje infrastrukture poput održavanja javne česme. Iako postoje brojni pomaci u vidu novih inicijativa stanovnika kvarta poput Trstenika, prostor za napredak i organiziranje svakako postoji.

Jedna od sudionica šetnje, povjesničarka umjetnosti, čitav život provela je na Splitu 3 do nedavnog preseljenja u kvart Žnjan te je sa sudionicima šetnje podijelila svoje viđenje života u ta dva kvarta. Ističe kako tijekom života na Splitu 3 nije morala praktički izaći iz kvarta jer su joj bili Jane's Walk je jednostavan način da se upozna okolina, shvati odnos čovjeka i prostora te da osvijesti građane da je prostor u kojem žive poseban, bogat i živopisandostupni svi sadržaji poput vrtića, škole i drugih sadržaja. Iako velik broj ljudi kupuje stanove na Žnjanu zbog velikih parkova, zelenila, blizine mora, drži kako je život u ta dva splitska kvarta neusporediv jer Žnjan još uvijek nema osnovnu infrastrukturu te je fokusiran na automobile, a ne pješake. Unatoč tome, potencijal za drugačiji razvoj Žnjana još uvijek postoji.

Šetnja je sudionike od Papandopulove ulice dovela do mjesta gdje je bio predviđen jedan do pješačkih pothodnika s ciljem zaobilaženja bučne prometnice. No, zbog manjka parkinga i složenih vlasničkih odnosa, napravljen je parking na samom ulazu, a rupa iskopana za pothodnik ostala je nedovršena. Kraj šetnje doveo je sudionike do trga gdje je nekoć stajala skulptura Vaska Lipovca, a koju je zamijenila fontana. Danas se pak tu nalazi zeleni otok kao privremeno rješenje.

Zainteresiranim građanima i građankama šetnja je omogućila da kroz primjere ulica i trgova, kojima su bezbroj puta prošli, shvate koliko sinergija urbanizma i arhitekture može stvoriti uvjete za ugodniji život. Jane's Walk je jednostavan način da se upozna okolina, shvati odnos čovjeka i prostora te da osvijesti građane da je prostor u kojem žive poseban, bogat i živopisan.

<
Vezane vijesti