Bhaskar SunkaraBhaskar SunkaraNa Međunarodnoj konferenciji 8. Subversive Festivala danas ne propustite Richarda Seymoura, pisca, komentatora i socijalista koji će održati predavanje na temu Neoliberalna država i socijalistički izazov u kinu Europa u 19 sati, te Bhaskara Sunkaru, osnivača i urednika njujorškog socijalističkog glasila Jacobin, koji će u 21 sat govoriti o SAD-u.

Razdoblje u kojem se nalazimo predstavlja jedinstven izazov. Po prvi put u četrdeset godina stranka ljevice obnaša državnu vlast u Europi. Međutim Siriza je vrlo brzo postala "enklava pod reflektorima" unutar neprijateljski nastrojenog institucionalnog aparata – protiv nje se izvještava i spletkari, a podjele u njezinim redovima sve su jače. Nalazi se u ratnom stanju s dominantnim institucijama u Grčkoj i diljem Europe, bez ijednog saveznika na kojeg je računala. Ostavljeno joj je manje prostora za manevriranje i od poslijeratnih administracija, a pod stalnim je rizikom da je unište za svaku i najblažu reformu koju pokuša provesti.

Pa ipak, izazov državne moći nije nešto što se naprosto može odbaciti. Upravo je zato analiza kapitalističke države od kritične strateške važnosti. U svom Seymour će se koristiti pulancijanskom analizom države kao kondenzacije ravnoteže klasnih i političkih snaga, sa specifičnom institucionalnom materijalnošću, kako bih formulirao problem prilagođavanja države neoliberalizmu, bloka moći koji je pridružen državi, prepreka koje potonje postavlja pred radikalno lijevu državnu strategiju, te potencijalnih granica pulancijanske strategije ukoliko ona nije artikulirana uz militantni masovni pokret.

Richard Seymour Richard Seymour

Drugi je gost Bhaskar Sunkara, osnivač i urednik njujorškog socijalističkog glasila Jacobin, koji će u 21 h govoriti o Sjedinjenim Socijalističkim Američkim Državama.

Izbijanje tekuće krize kapitalizma nijednu zemlju nije ostavilo nepromijenjenu, kako na ekonomskom tako i na ideološkom planu. U SAD-u, koji je cijelo jedno stoljeće bio bastion kapitalizma, njegova prva i zadnja crta obrane, i najžešći protivnik alternativnih društveno-ekonomskih modela, zadnjih godina dogodile su se na tom polju neke zanimljive stvari.

Prvo je pokret Occupy Wall Street pokrenuo i u fokus šire javnosti po prvi put u nekoliko desetljeća stavio pitanje samog kapitalizma kao poželjnog ili prihvatljivog ekonomskog sistema (i u tome naišao na odličan odjek), a nakon toga su aktivisti iz sindikalnog, akademskog i političkog sektora prešli u fazu jačanja borbe i širenja utjecaja među sve siromašnijim stanovništvom SAD-a.

Možda je najvidljiviji primjer ovih izrazito značajnih promjena socijalistički magazin Jacobin. U svega nekoliko godina došao je do, za socijalizam u SAD-u, impresivne brojke od preko 600.000 online pretplatnika, više desetaka tisuća pretplatnika na tiskane brojeve, i razinu utjecaja i citiranosti koja premašuje sva očekivanja.

Mladi urednik i pokretač Jacobina govorit će nam o perspektivama za socijalističku politiku 21. stoljeća u SAD-u, primjerima i uspjesima na lokalnim razinama, o utjecaju Jacobina i sličnih pothvata na američko društvo.

Richard Seymour je pisac, komentator i socijalist. Odrastao je u Sjevernoj Irskoj, a živi i radi u Londonu. Autor je više knjiga, između ostalog The Liberal Defence of Murder (Verso, 2008.), Unhitched: The Trial of Christopher Hitchens (Verso, 2012.) i Against Austerity (Pluto, 2014.). Suurednik je novog ljevičarskog časopisa Salvage, a piše i za The Guardian, London Review of Books, kao i mnoge druge publikacije. Predstavlja emisiju Media Review na televiziji TeleSur, a gostovao je i na BBC-u, Al Jazeeri i C-Spanu. Trenutno dovršava svoj doktorat na London School of Economics (LSE), gdje i predaje.

Bhaska Sunkara je osnivač i urednik magazina Jacobin, socijalističkog glasila iz New Yorka s 15.000 pretplatnika. Redovito piše za medije kao što su The Nation, Vice Magazine i The Guardian.

Ključne riječi: Subversive Festival
<
Vezane vijesti