rimac_facebookhdz.jpgJosipa Rimac i svi ostali: "Alaj volim ovaj režim, plaća ide, a ja ležim!"

Dobro, ne radi se o istražno pritvorenoj neki dan u aferi vjetroelektrane bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac (HDZ) koja, kao i ini državni službenici tog i viših rangova imaju zakonom cementirano pravo primati šet mjeseci po prestanku obnašanja dužnosti punu plaću i još šest mjeseci pola te plaće, nego o popularnoj pošalici iz bivšeg tzv. socijalističkog mraka koju su s puno ljubavi i mara - kao i štošta iz provijanta "u se, na se i poda se" (npr. kadrovski stanovi) - prigrlili i najvatreniji mrzitelji ideologije kojoj je zadnji čavao u lijes zabilo rušenje Berlinskog zida. Za razliku od onih otprije tri desetljeća koji su za kakvu-takvu plaću, neusporedivo nižu od današnje dužnosničke, odlazili "ležati" na svoja radna Josipa Rimac nezasluženo je na političkoj i medijskoj streljani jer nije njezin krimen što u, zasad jednomjesečnom, istražnom pritvoru ima plaću državne tajnice i što joj je vlast omogućila uživati o trošku poreznih obveznika u luksuzno preuređenom uredu te stanovanje u elitnom dijelu podsljemenskog Zagreba mjesta, današnji/e povlaštenici/ce tzv. zlatnog padobrana "šest plus šest" doslovno smiju - na pravdi boga i zakona koji su si sami skrojili - ležati i na radnomu mjestu, recimo uopće ne dolaziti na saborske sjednice (svojedobno Željko Kerum) ili se ne javljati za riječ (Bruna Esih, etc.). Po isteku zastupničkog mandata ili smjene s tajničke, savjetniče, ministarske, itsl. državne dužnosti, ne rade ništa, za njima se čuje lavež pasa represivno-pravosudne potjere ili škripe vrata zatvorskih  ćelija, javna se sramota širi poput kasnojesenje magle. A mi ih plaćamo.

Mediji ovih dana razvlače bivšu gradonačelnicu Kraljevskog grada Josipu Rimac zbog navodnih kriminalnih radnji u aferi vjetroelektrane i trgovanja političkim utjecajem kao da je baš najgori izdanak polit-ideološke opcije, jedine od blizu 170 u RH prvostupanjski osuđene za pljačkanje vlastitog naroda. Koja, eto, prima dužnosničku plaću u istražnom pritvoru i ne radi. A ti koji su je nakon izbornog debakla u Kninu - deklasirao ju je nezavisni Marko Jelić - uzvisili na čast državne tajnice u Ministarstvu uprave, doveli u Zagreb, čak puštali spinove da je najizglednija nova ministrica uprave (s diplomom Veleučilišta VERN?) nakon smjene Lovre Kuščevića zbog tereta sumnji na nekretninske nezakonitosti i korupciju, predizborno su se prometnuli u ljutite "pravednike" koji se bez ikakva grizodušja natječu koji će prije baciti što krupniji kamen na griješnu Magdalenu. Ako je kriva, (bes)pravna će joj to država valjda dokazati; ako nije, (bes)pravna će pak država smjerno oprostiti onima koji se nisu suzdržali baciti prvi kamen.

Npr. samom tehničkom premijeru i šefu tzv. light ZNA SE opcije Andreju Plenkoviću čijom presudnom zaslugom Rimac ne samo jest to što jest i bez čije volje joj HDZ ne bi naprtio tzv. zlatni padobran "šest plus šest" koji se sada medijski problematizira. I, ironije li, problematizira ga čak i Plenkovićev najvažniji suradnik Davor Božinović, vladin potpredsjednik te ministar unutarnjih poslova, čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite i premijerov pouzdanik gdje trebalo i ne trebalo: "Mora se mijenjati zakon kad je riječ o plaćama 'šest plus šest' nakon prestanka mandata osoba koje se kazneno progoni zbog sumnje na korupciju". Jedan je medij, je li, glede i u svezi, proveo anketu među svojim čitateljima koji su u 92 posto odgovorili da treba ukinuti zakon po kojem državni službenici imaju pravo na plaće "šest plus šest", šest posto da ne treba, a dva posto kako im je svejedno. Povlašteni već i time što primaju plaće tri-četiri puta više od prosječne u RH, ne podliježu vrednovanju radnog učinka već koeficijentu tzv. složenosti posla koji je unaprijed zadan te uživaju niz prednosti što ih prosječan porezni obveznik može samo sanjati (automobili s vozačem, plaćena stanarina i režije, dnevnice, naknada za odvojeni život, pa radno vrijeme koje nitko ne nadzire, putovanja, zrakoplovi, hoteli...), deklasirani ili postmandatni državni činovnici još godinu dana inkasiraju javni novac.

Josipa Rimac - institucije koje rade svoj posao imaju presuditi o njezinoj krivnji ili nedužnosti - nezasluženo je na političkoj i medijskoj streljani jer nije njezin krimen što u, zasad jednomjesečnom, istražnom pritvoru ima plaću državne tajnice i što joj je vlast omogućila uživati o trošku poreznih Državnočinovnička kasta u zemlji na gospodarskim, društvenim i, je li, moralnim koljenima odavno se već neodgovorno/besramno odvojila od tzv. naroda kojemu opako priseže uoči svake predizborne makljaže obveznika u luksuzno preuređenom uredu te stanovanje u elitnom dijelu podsljemenskog Zagreba. U Mlinovima. Rimac je tek jedna od ohoho... Državnočinovnička kasta u zemlji na gospodarskim, društvenim i, je li, moralnim koljenima odavno se već neodgovorno/besramno odvojila od tzv. naroda kojemu opako priseže uoči svake predizborne makljaže do iznemoglosti te si u profesiji politika - vidi imovinske kartice dojučerašnjih gologuza plus ono što je u njima zatajeno - osigura(va)la i kruh i pogaču za nekoliko budućih naraštaja. Tzv. zlatni padobran "šest plus šest" nije im sporan niti će biti, pa Božinovićevo iznenadno grizodušje inicirano baš pritvaranjem bivše najmlađe gradonačelnice (u dobi od samo 25 godina) nije više od predizbornog spina. Budući da se radi o hadezeovki.

Kako se god istražno provela, bila puštena u nedostatku ili nezakonito prikupljenim dokazima (prisluškivanje bez sudskog dopuštenja, npr.), odnosno osuđena, Josipa Rimac će u sljedećih godinu dana inkasirati iz proračuna Ministarstva uprave cca 135.000 kuna neto. Budući da joj je plaća plus-minis 15.000 kuna, sljedećih pola godine to je 90.000 kuna, a drugih šest mjeseci 45.000 kuna. Toliko poreznim obveznicima vrijedi ta Kninjanka kojoj su neki mediji pronašli kardinalne primjere nepismenosti (četiri pogreške u tri rečenice SMS-a iz pritvora, ije-je, troročka, etc.) koje se u II. razredu osmoljetke sankcioniraju - jedinicom. Da je samo Rimac dužnosnički teret poreznim obveznicima, ouna šaka brade, ali... Zakon o pravima i obvezama državnih dužnosnika, koji su obnašali  dužnost najmanje godinu dana, imaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka te dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu. Svi ostali zaposleni nemaju to pravo, ali nikomu na vlasti od HDZ-a do SDP-a i njihovih koalicija ne pada na pamet promijeniti zakon i poništiti grubu/nepravednu/nepoštenu podjelu na građane prvog i drugog/trećeg... reda.

I sad će netko uzeti za ozbiljno Davora Božinovića - mo'š mislit'! - koji sâm uživa svu raskoš pripadajućih dužnosničkih prednosti i povlastica kakve, je li, nisu za tzv. male/obične ljude, obvezane uredno plaćati baš sve što su si visoki državni činovnici ozakonili kao prirodni dodatak svojoj "preuzetoj odgovornosti". Sic transit. Naravno da se tzv. malim/običnim ljudima, isprepadanim gubitkom posla, skupoćom života, pandemijskom neizvjesnošću i kojekakvim još prijetećim crninama diže kosa na glavi kad čuju kako, koliko i čime sve "država" tetoši te što su, kažu, "preuzeli Kako se god istražno provela, bila puštena u nedostatku ili nezakonito prikupljenim dokazima (prisluškivanje bez sudskog dopuštenja, npr.), odnosno osuđena, Josipa Rimac će u sljedećih godinu dana inkasirati iz proračuna Ministarstva uprave cca 135.000 kuna neto odgovornost" i kakvim svojim radom im ovi vraćaju. Ako saborska arena nije dovoljno uvjerljiva komedijašnica - sa svim svojim tzv. žetončićima, notornim prostacima, pacijentima kriminalističkih obrada, čak osuđenim za ratni zločin, šovinistima, ksenofobima, etc. - te činjenica da je u svega tri i pol godina najureno iz vlade 15 od 21 ministra (samo ih je pet iz prve momčadi ostalo sa sada tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem), što jest? I svi ti tzv. ljudi nahvao (dum Marin) zakonito su zakvačeni za tzv. zlatni padobran "šest plud šest". Nazdravlje.

Istražno pritvorena bivša gradonačelnica Kraljevskoga grada nije kriva ni za tzv. zlatni padobran koji još nije aktivirala, a vrijedan joj je, je li, lijepih 135.000 kuna čiste šuške niti za to što joj je Ministarstvo uprave plaćalo stan u elitnim Mlinovima 4.026,80 kuna mjesečno. No, Rimac je otkazan taj ugovor brzinom svjetlosti, netom što je smijenjena s dužnosti državne tajnice. Ta činjenica, naravno, ne amnestira uhodanu praksu u RH kojom se stotine milijuna već godinama neodgovorno vade iz džepova građana eda bi katastrofalno rastrošna "država" debelim guskama mazala vrat pa i onda kada na to nemaju pravo. Lani je jezivo negativno odjeknulo kako si je bivša predsjednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec - na stranu sada kako su se i zašto čak mijenjali kriteriji za njezin izbor na nadasve unosan fotelj - namjestila tzv. zlatni padobran "šest plus šest", a čekalo ju je također natprosječno plaćeno mjesto na Katedri za upravno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Visoki upravni sud pravomoćno je presudio kako je Omejec nezakonito 2016. godine inkasirala četiri "padobranske" plaće, radno mjesto na fakultetu držala u mirovanju te oštetila državu za cca 100.000 kuna. Navodno si je plaću od 20.798 kuna sama povisila na odlasku iz Ustavnog suda RH za 15,5 posto, "zbog staža". Nije kažnjena.

Ni Omejec nije jedina kojoj tzv. zlatni padobran čini uslugu pod egidom da "bivši dužnosnik mora od nečega živjeti dok si ne nađe drugi posao". Pa onda lik ne radi ili nešto mulja u fušu, a lijepa lova sjeda na račun, odnosno ne radi samo prvih šest mjeseci dok je stara plaća i za nerad veća od nove na npr. unaprijed osiguranom radnomu mjestu. Kao u prostoseljačkoj računici Jasne Omejec, odnosno pedesetak saborskih zastupnika koji su se umirovili na jedan dan i odmah stavili u mirovanje mirovine (od 9800 do čak 15.000 kuna) netom prije ukidanja povlaštenih uvjeta za umirovljenje državnih dužnosnika. Grabež za povlasticama u siječnju je  2012. godine bila medijska bomba pošto je SDP-ova koalicija Istražno pritvorena bivša gradonačelnica Kraljevskoga grada nije kriva ni za tzv. zlatni padobran koji još nije aktivirala, a vrijedan joj je, je li, lijepih 135.000 kuna čiste šuške niti za to što joj je Ministarstvo uprave plaćalo stan u elitnim Mlinovima 4.026,80 kuna mjesečnopreuzela vlast i krenula zakonom ukinuti nepošten dužnosnički benefit da im se mirovina izračunava na osnovi 10 najplaćenijih godina staža, a ne na osnovi prosjeka plaća iz ukupnoga radnog staža kao ostalim ljudima.

U stampedu na izmičuće iznimno povlaštene mirovine minutu prije 12 - koje su i u mirovanju podložne svim kasnijim podebljanjima u postotku kao i za tzv. obične penziće - u prvim se redovima moglo zapaziti upravo najgorljivije junake borbe za "hrvatske nacionalne interese, demokraciju, narod i viši životni standard", gro iz HDZ-a i polit-ideološki srodnih opcija: Ivu Sanadera, Vladimira Šeksa, Luku Bebića, Andriju Hebranga, Ivana Jarnjaka, Dubravku Šuicu, Jerka Rošina, Božu Biškupića, Anu Lovrin, Petra Selema, Marinu Matulović-Dropulić, Josipa Friščića, Vedrana Rožića, Božidara Pankretića, ali i tzv. ljevije i liberalne Željku Antunović, Furija Radina, Ivana Čehoka, Davorka Vidovića, Antuna Vujića etc. Ta su i mnoga još imena na popisu što ga je objavio svojedobno SDP-ov šef tzv. Visokog doma pokojni Boris Šprem da su zatražili saborsku potvrdu o razdoblju obnašanja zastupničke dužnosti radi povlaštene mirovine.

"Nemam što osporavati", kazao je tada Vladimir Šeks Hrvatskom radiju isto što i ostali kad su ih novinari pitali za razlog umirovljenja na jedan dan, pa stavljanja mirovine u mirovanje i nastavka dužnosničkog posla. "Priznajem da sam to učinio. To je moje pravo. Imam 42 i pol godine radnog staža. Te promjene (ukidanje povlaštenih uvjeta za umirovljenje, op. a.) bi ugrozile moj status. To nije neprirodno i amoralno. Učinio sam to iz predostrožnosti kako ne bi došlo do zakonske promjene kojom bi mi mirovina bila smanjena." Ljudi smo, je li, pa je i Šeks pošteno priznao da je krvav ispod kože. Istina, nije postupio protuzakonito, čak ni nemoralno, ali eho je - neslušljiv. I kako bi to ukidanje nepoštene prakse umirovljenja ugrozilo Šeksov status, ako bi ga HZMO tretirao po istom kriteriju kao i sve ostale građane: isti postotak od prosjeka plaća za cijeloga radnog staža? Ionako je svo vrijeme ubirao natprosječnu plaću i natprosječno, je li, valjda pridonosio u mirovinski fond za svoje "zlatne godine"?

Čime su to Šeks, Sanader, Bebić, Radin, Čehok, Antunović, Vidović, Vujić i takvi s boli glava mirovinama na osnovi povlaštenih uvjeta bolji i redniji tzv. narodu i državi od krvavo eksploatirane/potplaćene blagajnice u trgovačkom centru koja nije kriva za zemlju fererašicu u Uniji, moralno kvarnu i podijeljenu na tzv. ustaše i partizane iz koje se iselilo cca pola milijuna mahom mlađih žitelja u najboljoj radnoj i fertilnoj dobi? Čime su, je li, zaslužili tzv. zlatni padobran "šest plus šest" dužnosnici/ce što su povikom/pritiskom javnosti morali nečasno odstupiti iz ekipe za državnim  kormilom? Porezni će obveznici, recimo, bivšoj Plenkovićevoj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijeli Žalac "padobranski" platiti 294.408 kuna za jednogodišnjjeg nerada budući da joj je bruto plaća bila 32.712 kuna. "Ja sam zapravo na svim sastancima koje je stranka U stampedu na izmičuće iznimno povlaštene mirovine minutu prije 12 - koje su i u mirovanju podložne svim kasnijim podebljanjima u postotku kao i za tzv. obične penziće - u prvim se redovima moglo zapaziti upravo najgorljivije junake borbe za "hrvatske nacionalne interese, demokraciju, narod i viši životni standard"(HDZ, op. a.) imala", rekla je televiziji N1 Hrvatska na predstavljanju gubitničkog predizbornog programa Kolinde Grabar-Kitarović. "Trenutno planiram budućnost. Na tzv. coolingu sam, kako kažemo s obzirom na obnašanje dužnosti. Kao što znate, uzela sam 'šest plus šest' i vidjet ću što dalje."

Istu je blagodat tzv. zlatnog padobrana uzela i otpuštena iz Plenkovićeve vlade HDZ-ova ministrica demografije, obitelji, socijalne politike i mladih Nada Murganić, ali ne i "smijenjeni" u paketu ministri državne imovine Goran Marić, uprave Lovro Kuščević i poljoprivrede Tomislav Tolušić koji su vraćeni na zastupnička mjesta u sabornici. Naravno, i na zastupničku plaću koja se ne razlikuje bitno od ministarske. Tresla se brda... Porezni će obveznici, međutim, samo za dvaput "šest plus šest" Žalac i Murganić posegnuti u džep za cca 560.000 kuna bruto, pa ti vidi čija mati crnu vunu prede. Inače, Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika - s pravom izaziva javni bijes i osjećaj ozakonjene nepravde - neznatno je izmijenjen u listopadu 2016. kao  uvjet Mosta nezavisnih lista za koaliciju s HDZ-om Tomislava Karamarka, pa oni koji su dužnosnici manje od tri mjeseca nemaju pravo na plaćenih "šest plus šest", odnosno oni koji su bili na dužnosti između tri mjeseca i godine, po prestanku tog rada imaju pravo na tri mjeseca pune i još tri mjeseca pola dužnosničke plaće.

Rok za prijaviti se za tzv. zlatnog/nu padobranca/ku jest dva mjeseca od dana prestanka obnašanja dužnosti, a samo 15 dana za vratiti se na staro, zamrznuto radno mjesto s kojega se otišlo na državnu dužnost. No prije manje listopadske kozmetike 2016. godine na Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, javnu je sablazan izazvao slučaj SDP-ove Biljane Gaće koja je za samo dva dana saborskog rada, zamjenjivanjem zastupnika Predraga Matića ostvarila pravo na 150.000 kuna plaće. Dobro, dio je darovala vukovarskoj humanitarnoj udruzi Duga za potrebe  Socijalne samoposluge, ali svejedno - 150.000 kuna za dva dana u tzv. Visokom domu!? Ne da je previše, sumanuto je. Komu je moglo pasti na pamet predložiti, podržati i ozakoniti tako opako rasipništvo nad javnim novcem samo za to što je netko uopće prekoračio saborski prag, pa se biti kadar sutra pogledati u zrcalo!? I kako se Božo Petrov & comp drugi dan bila kadra pogledati u zrcalo pošto je Karamarko prigrlio kozmetiku, a družba koja će se uskoro sramotno raspasti nije jednostavno ukinula naprosto te nenarodne, bezobrazane i licemjerne paragrafe u cjelini? Jer javni novac nije ničiji novac, ali još će puno savske vode proteći ispod Hendrixovog mosta dok to i novoj tzv. stabilnoj saborskoj većini napokon dođe iz debelog mesa u sivu tvar. A neće doći dok ne dođe premijeru koji će ozbiljno pojmiti koliko je tzv. zlatno padobranstvo pogibeljan sport.


 

aem_copy76551.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: korupcija
<
Vezane vijesti