Jan Klasinc (Foto: Dijana Pribačić Jurić)Jan Klasinc (Foto: Dijana Pribačić Jurić)Udruga Alumni europskih studija nepravomoćno je pobijedila MVEP na Trgovačkom sudu! MVEP se od sudskog zahtjeva za isplatu ugovorenih sredstava branio tvrdeći da je nakon potpisivanja ugovora došlo do "promijenjenih okolnosti nastalih postupanjem predsjednika udruge". Predsjednik, Jan Klasinc, je na portalu Dopmagazin.com objavio niz karikatura i otrovnih komentara, kojima MVEP smatra da je "izvrgnuo ruglu institucije Republike Hrvatske".

Podsjetimo se na priču o kojoj je H-Alter već pisao: Alumni europskih studija tužio je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zato što mu Ministarstvo nikada nije uplatilo 48 tisuća kuna koliko mu odobrilo nakon provedenog javnog natječaja i nakon potpisivanja ugovora o podršci projektu  "Izazovi vanjskih utjecaja za koheziju EU-a i Republike Hrvatske". Priča datira iz 2018. godine, a početkom ove osvanula je pred zagrebačkim Trgovačkim sudom. Prvostupanjska presuda donesena je jučer.

Sud je naložio MVEP-u da isplati ALES-u 48 tisuća kuna koliko mu je "ostao dužan" nakon potpisivanja ugovora po natječaju iz 2018. MVEP će Čini se da će sudski postupci postati neminovnost kojom se razuzdana birokracija u tijelima koja raspisuju natječaje pokušava ipak nekako dovesti u redmorati platiti udruzi i nešto preko 9 tisuća kuna na ime podmirenja troškova parničnog postupka.

MVEP se od sudskog zahtjeva za isplatu branio tvrdeći da je nakon potpisivanja ugovora došlo do "promijenjenih okolnosti nastalih postupanjem predsjednika udruge". Predsjednik, Jan Klasinc, je na portalu Dopmagazin.com objavio niz karikatura i otrovnih komentara, koje nam je bilo zadovoljstvo prenijeti na H-Alteru, a kojima MVEP smatra da je "izvrgnuo ruglu institucije Republike Hrvatske". "Da je prije potpisivanja ugovora tuženik o tomu imao saznanja, predmetni ugovor nikada ne bi bio potpisan", izjavio je pred sudom MINGO, predstavljen u instituciji Županijskog DORH-a, inaugurirajući princip moralno-političke podobnosti za dodjelu granta. MVEP dodaje, navedeno je u obrazloženju presude, da mu "pripada pravo raskinuti ugovor ukoliko utvrdi da korisnikove radnje nisu u skladu s ciljevima i planiranim aktivnostima" financiranog projekta. Pronicljivo zaključuje kako je "tuženik (ustvari tužitelj, op. a.) morao znati o djelovanju svojega predsjednika s obzirom na to da je isti u trenutku spornih objava bio predsjednik Udruge". Prevedeno na pučki jezik: Klasinc je morao znati što radi Klasinc.

Prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Zagrebu
presuda_alumni.pdf
Izmjenjeno: 18.06.2021. 15:47
Veličina datoteke: 516,11 kb

ALES, koji je na sudu zastupala ugledna zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić, o ovim se opravdanjima izjasnio upozorivši da "ne postoji valjana pravna osnova" da MVEP raskine ugovor s ALES-om "zbog privatnog života g. Klasinca" te da "komunikacija g. Klasinca na društvenim mrežama nije ni u kakvoj vezi s tužiteljem". Iznijeli su i mišljenje kako se radi o "satiričkim komentarima nekih društvenih aktualnosti" kojima "nije prekoračena granica slobode izražavanja" zajamčena hrvatskim ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Iz obrazloženja presude nazire se i muljaža koju je MVEP pokušao izvesti sa, de facto, plagiranjem obavijesti o raskidu ugovora, koja je navodno poslana ALES-u, a ovaj ju nikada nije primio. Dapače, na vidjelo je izašlo i da je MVEP jednostrano raskinuo ugovor suprotno odredbama Zakona o obveznim odnosima, jer taj zakon predviđa mogućnost izmjene ili raskidanja ugovora isključivo putem suda.  

MVEP-u sada na raspolaganju ostaje mogućnost žalbe Visokom trgovačkom sudu, pa ne moramo sumnjati da će taj potez i povući. Očekujući pravomoćnu presudu, prisjetimo se još jednog ilustrativnog H-Alterovog otkrića. Na natječaju 2019. godine komisija sastavljena od MVEP-ovih U MVEP-u očito imaju sjevernokorejski pogled na pitanja slobode medija i autonomije civilnog društva, ali to nas više niti ne treba čuditislužbenica pogrešno je zbrojila bodove čitavom nizu prijavljenih udruga, a Savez gluhoslijepih Dodir, ta nemarnost je koštala potpore.  "Bio ovo 'slučajan propust', rezultat neprofesionalizma i nekompetencije ili pak pristrana degradacija projekta odnosno organizacije koja iza njega stoji, odgovorne institucije imaju odgovornost i dužnost ne samo sankcionirati ovakve pogreške nego osigurati sve potrebne (pred)uvjete kako se ovakve situacije u budućnosti ne bi ponavljale" komentirala je za H-Alter  Sanja Tarczay, predsjednica Dodira.

Umjesto da u MVEP-u provedu internu kontrolu, utvrde pogreške, ispričaju se oštećenima i pokušaju im nadoknaditi štetu, potpisnika ovih redaka službeno su optužili da iznosi neutemeljene optužbe. "Utvrđeno je da je g. Toni Gabrić nakon primitka dokumentacije od strane MVEP-a (nakon dugotrajnog postupka pred Povjerenikom za informiranje, op. a.) zloupotrijebio dostavljenu dokumentaciju te na uvredljiv i neprofesionalan način na javnom portalu H-Alter iskoristio imena i prezimena članica Stručnog povjerenstva kako bi ih poimenice izvrijeđao, ne samo na osobnoj razini (...) već i u svojstvu državnih službenica koje su odradile svoj posao korektno i profesionalno... Isto tako, g. Toni Gabrić na spomenutom portalu iznosi neutemeljene optužbe kojima predmnijeva nepravilnosti u radu tijela javne vlasti, a koje nisu utemeljene na dokazima i činjeničnom stanju...", naveo je MVEP u jednom od nekoliko odbijajućih rješenja na novinarev zahtjev za ostvarivanje pristupa informacijama, koja je redom poništio Povjerenik za informiranje potvrdivši da su svi zahtjevi potpisnika ovih redaka bili osnovani. U MVEP-u očito imaju sjevernokorejski pogled na pitanja slobode medija i autonomije civilnog društva, ali to nas više niti ne treba čuditi.  

Na natječajima za udruge previše je grubih prekršaja tijela koja ih raspisuju, pa se udruge pomalo odlučuju da zaštitu traže pred sudom. Pisali smo prošle godine i o sličnom pokušaju udruge Sunce iz Splita. Ako konačne presude budu povoljne za udruge, čini se da će sudski postupci postati neminovnost kojom se razuzdana birokracija u tijelima koja raspisuju natječaje pokušava ipak nekako dovesti u red.


 

aem_copy53353.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti