Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscUdruga za nezavisnu medijsku kulturu, nakladnik H-Altera, 10. siječnja je uputila prigovor Ministarstvu kulture na postupak natječaja za Javne potrebe u kulturi – program Časopisi i periodičke elektroničke publikacije za 2019. godinu. Rok za odgovaranje na prigovor je 30 dana od dana njegova zaprimanja, ali odgovor još uvijek nismo dobili. Stoga je Udruga za nezavisnu medijsku kulturu danas poslala otvoreno pismo ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, u kojem se traži njeno očitovanje zainteresiranoj javnosti.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Vrlo poštovana gospođo ministrice,

Vjerojatno je Vašoj pažnji promaklo da je Udruga za nezavisnu medijsku kulturu dana 10. siječnja 2019. godine uputila prigovor Ministarstvu kulture na postupak natječaja za Javne potrebe u kulturi – program Časopisi i periodičke elektroničke publikacije za 2019. godinu. Premda u Uputama za prijavitelje na taj natječaj (točka 4. "Vremenski okvir") piše da je rok za odgovaranje na prigovor 30 dana od dana njegova zaprimanja, i premda je od dana zaprimanja našega prigovora prošlo znatno više od 30 dana, od Ministarstva nismo dobili nikakav odgovor.

U našem prigovoru ukazali smo na bitne nepravilnosti natječaja za Javne potrebe u kulturi u dijelu koji se odnosi na periodičke elektroničke publikacije, i to sljedeće:

  • Od prijavitelja se tražilo obavezno prilaganje dokaza o upisu u registar nakladnika elektroničkih publikacija koji se vodi pri Vijeću za elektroničke medije (točka 6, "Postupak prijave"); međutim periodičke publikacije nikako ne mogu pružiti dokaz o upisu u taj registar, jer ne zadovoljavaju kriterij da bi u njega bile upisane. Sukladno kriterijima koje je utvrdilo na osnovu svojih zakonskih ovlasti, Vijeće za elektroničke medije u registar upisuje samo publikacije koje objavljuju najmanje tri vlastita sadržaja tjedno, dakle koje svoje sadržaje obnavljaju na dnevnoj, a ne na periodičnoj osnovi. Proizlazi da se u natječaju za Javne potrebe koje je raspisalo Ministarstvo kojem stojite na čelu, od nakladnika periodičnih elektroničkih publikacija tražio dokument koji oni nikako ne mogu imati jer uopće ne ulaze u krug onih koji zadovoljavaju kriterije za njegovo pribavljanje.
  • Iz takve pravne situacije proizašla je sljedeća, da ste svojom Odlukom o utvrđivanju Programa kulturnog razvitka za 2019. godinu za financiranje časopisa i elektroničkih publikacija (Klasa: 612-10/18-01/0215, Urbr.: 532-03-01-02/6-18-01 od 17. prosinca 2018. g.) odobrili davanje financijske potpore za pet periodičnih elektroničkih publikacija koje nisu upisane u VEM-ov registar nakladnika (premda su, ponavljamo, u postupku prijave morale "obavezno" podastrijeti dokaz da su u njega upisane). Logikom natječajnih propozicija izraženih u Uputama za prijavitelje, njihovo financiranje može se smatrati neregularnim.
  • Preostalih 13 od ukupno 18 potpora koje ste svojom Odlukom odobrili pripalo je elektroničkim publikacijama koje, doduše, jesu upisane u VEM-ov registar, ali je očito da se ne radi o „periodičkim“ publikacijama (koje su jedine bile pozvane na ovaj natječaj), već da se radi o portalima koji svoj sadržaj objavljuju na dnevnoj osnovi. Pritom napominjemo kako je sama odluka Ministarstva kulture da se iz natječaja formalno isključe takve elektroničke publikacije krajnje sporna i ničim obrazložena, međutim kad je već natječaj objavljen s takvim propozicijama, dodjelom potpora "dnevnim" publikacijama proizvodi se dodatna pravna šteta.

Zbog navedenih nepravilnosti, dopisom od 10. siječnja zatražili smo od Ministarstva kulture poništenje toga dijela natječaja, usklađivanje njegovih propozicija s pozitivnom pravnom podlogom i raspisivanje novog. Međutim, kao što smo u uvodu naznačili, dopisi koji smo uputili Ministarstvu naišli su na šutnju administracije.

Zbog toga Vas još jednom pozivamo da, kao odgovorna osoba u Ministarstvu kulture, objasnite zainteresiranoj javnosti kako ste zamislili da prijavitelji na natječaj koji ste raspisali obavezno prilažu dokument koji ne mogu imati; zašto pojedini dobitnici ovogodišnjih potpora očito nisu priložili dokument koji su obavezno morali priložiti, a da pritom nisu isključeni u prvom krugu natječaja već su ostvarili potporu; zašto pojedini dobitnici ovogodišnjih potpora nisu "periodične" publikacije, premda je natječaj bio otvoren isključivo "periodičnima"; zašto su portali koji izlaze u dnevnom ritmu formalno isključeni iz natječaja za Javne potpore u kulturi; tko će odgovarati za ovakve propuste u koncipiranju i provođenju natječaja i na koji će način biti sanirana šteta; koja pravna sredstva stoje na raspolaganju prijaviteljima na natječaje za Javne potrebe u kulturi i drugim zainteresiranim osobama radi zaštite svojega ili javnoga interesa, u slučajevima kršenja propisa poput ovdje opisanoga.

Nadamo se da ćete se o ovim bitnim nejasnoćama, koje dovode u pitanje kredibilitet natječaja Ministarstva kulture i Vašeg rada na poziciji ministrice, javno očitovati.

<
Vezane vijesti