Foto: ytb_prtscFoto: ytb_prtscProšle je godine u Afganistanu ubijeno ili ranjeno više od deset tisuća civila, objavio je UN danas u godišnjem izvješću o civilnim žrtvama, istaknuvši da brojke iz godine u godinu ostaju zabrinjavajuće visoke. Pritom se u izvješću naglašava da UN nema cjelokupan uvid u situaciju u nekim dijelovima zemlje koji su pod talibanskom kontrolom. Najčešći uzroci smrti su samoubilački napadi i zračni napadi, čiji je porast zabilježen lani.

Četvrtu godinu zaredom UN je zabilježio više od deset tsiuća civilnih žrtava u Afganistanu. Ukupno 3438 ljudi ubijeno je, a 7015 ranjeno, navodi se u izvješću UN-a.

Samoubilački napadi uzrokovali su 22 posto svih civilnih žrtava u Afganistanu lani, a 16 posto svih civilnih žrtava takvih napada stradalo je u glavnom gradu Kabulu. Dokumentirano je povećanje napada na mjesta štovanja i vjerska okupljališta, gdje je zabilježeno 499 civilnih žrtava s 202 smrti i 297 ozlijeđenih, tijekom 38 takvih napada u 2017. Radi se čak o trostruko više napada nego u 2016. godini, s dvostruko većim brojem smrtnih slučajeva i 30 posto više ukupnih civilnih žrtava.

Misija za pomoć Ujedinjenih naroda u Afganistanu dokumentirala je 631 civilnu žrtvu - 295 smrti i 336 ranjenih - iz zračnih operacija koje provode vladine snage. To je povećanje od 7 posto u odnosu na 2016., i najveći broj stradanja od zračnih napada u jednoj godini od 2009. godine.

<
Vezane vijesti