Foto: Roya Mahoob (The National)Foto: Roya Mahoob (The National)Pet djevojaka iz Afganistana, u dobi između 14 i 17 godina, pridružilo se borbi protiv koronavirusa, dizajnirajući jeftine mehaničke ventilatore koristeći dijelove Toyote Corolle. Djevojke su članice tima Afganistanske sanjarke, koji je 2017. na međunarodnom natjecanju osvojio posebno priznanje za dizajn robota koji razlikuje zagađenu i čistu vodu. Kad je pandemija koronavirusa stigla u Afganistan, zemlju čija je zdravstvena infrastruktura izrazito loša, djevojke su svoje napore odlučile usmjeriti na izradu mehaničkih ventilatora.

Tim se sastoji od pet djevojaka: kapetanica Somaya Faruqi, Dyana Wahbzadeh, Folernace Poya, Ellaham Mansori i Nahid Rahimi.

Djevojke trenutno rade na dva prototipa. Jedan od njih je zasnovan na dizajnu s Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz SAD-u. Drugi koristi dijelove Toyote Corolle - naime, trebalo je razmišljati o korištenju lokalnih i lako dostupnih materijala. To se pokazalo izazovom, ali djevojke nisu posustale.

Ideja ovih strojeva je da ih se koristi za hitne slučajeve, kada "pravi" ventilatori nisu dostupni. Taj je scenarij vrlo vjerojatan jer je afganistansko zdravstvo desetljećima podkapacitirano, i u pogledu osoblja i opreme i infrastrukture. 

Kako se gradovi širom zemlje zatvaraju, rad na dizajnu postaje sve zahtjevniji. Roditelji djevojaka su zabrinuti zbog toga što odlaze izvan kuće dok je pandemija u jačanju, ali djevojke i dalje uspijevaju raditi zajedno nekoliko sati dnevno. Tim i dalje precizno prilagođava oba dizajna i radi s liječnicima kako bi ih testirao.

Čitavu priču o djevojkama i njihovom hvalevrijednom i hrabrom radu donosi The National.

Ključne riječi: Afganistan, ženski rad, zdravstvo, pandemija
<
Vezane vijesti