Foto: Zamah<br>Foto: Zamah
Među deset kandidatkinja nominiranih za nagradu "Josipa Vancaš", koju od 2011. godine dodjeljuje Zaklada Zamah, internetskim je glasovanjem za dobrotvorku godine izabrana Tihana Kunštek, članica udruge Facebook Zagrepčani humanitarci.

Nagrada je dodijeljena na svečanosti održanoj 11. prosinca u Muzeju Mimara u Zagrebu. Podršku internetskih glasača, posjetitelja stranice Dobrotvorka.zamah.hr, brojnih podupiratelja, medija i prijatelja dobile su sve ovogodišnje kandidatkinje – Maša Budimski, Vesna Deronjić, Marijana Ivanić Vuga, Sanja Knežević, Tihana Kunštek, Ornela Malogorski, Marina Radočaj, Ksenija Vičić, Željka Vučko i Ana Vukas. Različitih su zanimanja, dobi, interesa, a sve ih veže jedno – djelovanje za opće dobro. Njihovi nas primjeri nadahnjuju i obvezuju da i sami pronađemo područje u kojem se možemo aktivirati i činiti dobro drugima.

Tihana Kunštek dobrotvorka je koja se svakodnevno trudi svijet učiniti boljim mjestom – i to ne samo u jednoj udruzi ili jednom području djelovanja

Tihana Kunštek dobrotvorka je koja se svakodnevno trudi svijet učiniti boljim mjestom – i to ne samo u jednoj udruzi ili jednom području djelovanja. Suočena s problemom neplodnosti i brojnim bezuspješnim pokušajima potpomognute oplodnje, Tihana je neumorna aktivistica, a dvije je godine bila i predsjednica Udruge pacijenata s problemom neplodnosti BETA. Svoju je osobnu životnu tragediju, gubitak djeteta u 39. tjednu trudnoće, zabilježila u knjizi "Rekvijem za Lauru" 2012. godine, kako bi svojim iskustvom pomogla drugim parovima suočenima s tako strašnim gubitkom, a sav je prihod od prodaje knjige donirala u humanitarne svrhe.

Od 2011. godine volontira u grupi Facebook humanitarci i jedna je od osnivačica i voditeljica istoimene udruge koja Zagrepčanima u teškoj financijskoj situaciji pomaže donacijama hrane i higijenskih potrepština. Osmislila je Malu školu volonterstva, kojom osnovnoškolce educira o filantropiji i dobrotvorstvu. Surađuje i s udrugama koje se brinu o napuštenim životinjama. Osim konkretnoga, svakodnevnoga rada u svim udrugama, organizacijama i grupama u kojima je aktivna, Tihana svojim optimizmom, osmijehom i predanošću sve u svojoj okolini motivira i potiče na uključivanje u mrežu dobrih djela koju je vješto i golemom ljubavlju isplela.

Nagradom se potiče i promovira filantropija, osobito ženski doprinos u dobrotvornom i humanitarnom radu te zalaganje za opće dobro u različitim područjima djelovanja. Naziv nagrade inspiriran je djelom Josipe Vancaš, dobrotvorke iz razdoblja Ilirskoga preporoda koju su suvremenici nazvali "ženom rijetke vrijednosti", a tako se mogu nazvati i sve dosadašnje kandidatkinje za tu nagradu, njih ukupno 44, koje čine dobra djela daleko od očiju javnosti.

Ključne riječi: volontiranje, humanitarna pomoć
<
Vezane vijesti