crvena_knjiga.pngSkupinu učenica Učeničkog doma Dora Pejačević, od kojih se mnoge ranije nisu niti dobro poznavale, ujedinila je želja da sudjeluju na stvaranju časopisa. Novinarska grupa, pokrenuta u okviru projekta, bila je pravo mjesto za njih. Novinarski tim, s mentoricom iz udruge K-Zona, stvorio je Crvenu knjigu, a časopis je dostupan i za online prelistavanje.

Na projektu su sudjelovale djevojke iz niza gradova u Hrvatskoj, poput Slatine, Siska, Hrvatske Dubice, Kutine, Bedenice, Gunje, a ponajviše iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Brodsko-posavske županije.

Da je školska godine 2017./18. bila itekako ispunjena vidi se i iz sadržaja časopisa. Bilo je tu edukacija na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, zdravlja i seksualnosti, kreativnih radionica slikanja, stotiska, snimanja filma i fotografiranja te pisanja članaka i ilustriranja časopisa.

Tijekom školske godine većina učenica uključila se u aktivnosti na projektu te volonterski omogućila održavanje humanitarnih sajmova i drugih događanja u domu, no kruna prvoj godini svakako je osnivanje volonterskog kluba Snaga Dore te tiskanje časopisa Crvena knjiga.

U časopisu između ostalog možete pronaći tekst o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, priču o legendama koje kolaju hodnicima Učeničkog doma, intervjue s bendom Brkovi i nogometašicom Anom, preporuke dobrih serija te kviz o kontracepciji. Časopis je dostupan i za online prelistavanje.

Ključne riječi: volontiranje, novinarstvo, pisanje
<
Vezane vijesti