Mario Bajkuša i Emina Bužinkić (Foto: L.R.)<br>Mario Bajkuša i Emina Bužinkić (Foto: L.R.)
Obrazovanje je postalo politička tema, ali stranke ne nude model njegova financiranja.

Organizacije civilnog društva okupljene u Good inicijativu predstavile su javnosti analizu stranačkih programa o obrazovanju te odgovore političkih stranaka na njihova 22 konkretna zahtjeva iz ovog područja. Uoči novih parlamentarnih izbora, Good inicijativa tako nastoji provjeriti kako na temu obrazovanja dišu relevantne političke stranke koje bi doskora mogle preuzeti vođenje države.

Mario Bajkuša iznio je podatke formirane na osnovu usporedbe ovogodišnjih i prošlogodišnjih izbornih programa vodećih stranaka i koalicija, Nema prodaje i Domovinska koalicija su protiv otvaranja interkulturalne škole u Vukovaru kojom bi se nastojala suzbiti obrazovna segregacija u tom gradukoji pokazuju nagli porast važnosti obrazovanja u njihovim programima. Kod dvaju najvećih stranaka obrazovanje je danas na drugom mjestu programskih prioriteta, odmah iza gospodarstva, dok je prošle godine bilo na četvrtom (Hrvatska raste), odnosno petom mjestu (Domoljubna koalicija). Iako im nije toliko visoko na ljestvici prioriteta, i druge opcije (Most, Živi zid, koalicija Za premijera i Domovinska koalicija) na ovim izborima obrazovanju daju više značaja nego na prethodnim. Najviše pozornosti obrazovanju ove godine pridaje stranka Pametno koja je na prošlim izborima obrazovanje smjestila u osmo poglavlje, dok im je ove godine na prvom mjestu izbornog programa.

Bajkuša smatra kako je na spomenuti porast kod svih stranaka uvelike utjecao masovni prosvjed 1. lipnja na kojem je 50 000 građana dalo potporu Cjelovitoj kurikularnoj reformi, čime se pokazalo da građani imaju moć pritiska.

Što se tiče konkretne provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je Hrvatski sabor donio 2014. godine, jedino se Narodna koalicija i Pametno zalažu za sustavno provođenje kompletne strategije, dok se ostale opcije ne referiraju na taj strateški dokument, već govore Good inicijativa u srpnju strankama poslala upitnike s 22 konkretna zahtjeva, ali su im odgovorile tek triopćenitije o reformi obrazovanja. Živi zid čak nudi prijedlog nove strategije putem uvođenja Društvenog odgoja s naglaskom na volonitranju učenika, školskim projektima i aktivaciji učenika u lokalnoj zajednici, a ukinuli bi i sadašnji sustav gimnazija.

Svim strankama je zajedničko da nisu ponudile konkretan oblik financiranja obrazovanja, a navedeno je kako građanski odgoj i obrazovanje kao sustavno i kvalitetno poučavanje učenika o demokraciji i ljudskim pravima nije spomenut niti u jednom od analiziranih izbornih programa, što zabrinjava jer su tendencije među mladima danas sve više ksenofobne.

Emina Bužinkić priopćila je kako je Good inicijativa u srpnju strankama poslala upitnike s 22 konkretna zahtjeva, ali su im odgovorile tek tri opGrađanski odgoj i obrazovanje kao sustavno i kvalitetno poučavanje učenika o demokraciji i ljudskim pravima nije spomenut niti u jednom od analiziranih izbornih programacije - Domovinska koalicija, koalicija Za premijera i Nema prodaje. Osim što su okarakterizirani kao komični, njihovi odgovori su pokazali kako je svima u interesu status quo, te kako građanski odgoj i obrazovanje kao predmet žele uvesti tek kad se učenike rastereti, s čime se inicijativa ne slaže, jer taj predmet po njima nije opterećenje. Na pitanje o otvaranju interkulturalne škole u Vukovaru kojom se nastoji suzbiti obrazovna segregacija u tom gradu, Nema prodaje i Domovinska koalicija su protiv, dok koalicija Za premijera smatra kako segregacija u suvremenom društvu nije poželjna. Na pitanja o integraciji izbjeglica u sustav obrazovanja odgovori su ostali prilično nejasni.

Za kraj, iz Good inicijative su pozvali na predizborno sučeljavanje Obrazovanje u fokusu koje će se u njihovoj organizaciji održati 1. rujna u velikoj dvorani HND-a, s početkom u 13 sati. Sučeljavanje će biti fokusirano na obrazovanje i obrazovnu reformu, a na njemu se želi potaknuti rasprava između kandidata za ministre obrazovanja iz različitih političkih opcija.

<
Vezane vijesti