Foto: ytb prtscFoto: ytb prtscOdluka Vijeća za elektroničke medije da se Z1 televiziji, kao i drugim televizijama koje su emitirale Bujicu, oduzme koncesija na 24, tj. 4 sata svakako je pohvalna, ali ona Bujanecu i Z1 ne znači previše jer će se emitiranje Bujice nastaviti, privući će još više gledatelja, od kojih dobar dio vidi "crvenu opasnost i velikosrpsku zavjeru" u svim odlukama koje njima nisu po volji. Ono što bi imalo puno većeg utjecaja jest da se prekine izdašno financiranje medija koji proizvode mrzilački i diskriminatorni sadržaj.

Vijeće za elektroničke medije na jučerašnjoj sjednici nakon provedene analize, odluke o privremenom oduzimanju koncesija nakladnicima televizija zbog govora mržnje utvrđenoga u emisiji Bujica od 5. studenoga ove godine. Na 24 sata oduzima se koncesija nakladnicima Z1 televizije, Slavonsko-brodske televizije (SBTV) i nakladniku kanala Osječke televizije te na četiri sata nakladnicima kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadrana. Navedeni su duži prestati emitirati program 3. prosinca od 00:00 do 23:59 sati, odnosno od 18:59 do 22:59 sati.

Jučerašnja odluka blaža je od one iz 2016. godine kada Vijeće za elektroničke medije televiziji Z1 oduzelo koncesiju na tri dana zbog govora mržnje u emisiji Markov trg, nakon čega je uslijedio prosvjed braniteljskih organizacija. Podsjećamo, upravo tada je Velimir Bujanec tadašnjoj predsjednici VEM-a Mirjani Rakić poklonio četničku kapu uz konstataciju da su ih dale "silovane žene Vukovara".

Kako se ističe u jučerašnjem priopćenju Vijeća za elektroničke medije, nakladnici su prekršili Zakon o elektroničkim medijima, članak 12., stavak 2. koji definira govor mržnje.Jučerašnja odluka blaža je od one iz 2016. godine kada Vijeće za elektroničke medije televiziji Z1 oduzelo koncesiju na tri dana zbog govora mržnje u emisiji Markov trg, nakon čega je uslijedio prosvjed braniteljskih organizacija

"U emisiji je emitiran prilog pod naslovom 'Ispovijest T. L. - Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke' u kojem sugovornica kaže: 'Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim... što bi po meni trebalo radit do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…'. U njemu se poziva druge na mržnju i nasilje prema migrantima kao identitetski određenoj skupini. Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren, te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu, pa i one koje se mogu okvalificirati kao govor mržnje, a što jesu izjave u ovom prilogu. Nemoguće je odreći se te odgovornosti tako da se nakladnici od ovog sadržaja ograđuju tekućim tekstom (crawl), kao što navode u svom očitovanju", istaknuli su iz VEM-a.

Nadalje, objašnjavaju iz VEM-a, gost u studiju Zoran Grgić izražava se o migrantima kao bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga jer te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire, o voditelj i urednik se od takve izjave ne ograđuje, osim što ju ocjenjuje "malo radikalnom.

U obrazlaganju odluke naglašavaju kako je otežavajuća okolnost je činjenica da su Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija i Osječka televizija reprizno emitirali emisiju u izvornom obliku zbog čega im se koncesije, za razliku od kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran, oduzimaju na 24 sata. 

"Voditeljsko ograđivanje ne može biti puko formalno sredstvo, koje se zloupotrebljava za nastavak neprimjerenog govora, a  isprike nakladnika za vrijeme i nakon emitiranja spornih sadržaja ne mogu služiti kao podloga za izbjegavanje uredničke i zakonske odgovornosti, posebice kada se iste emisije repriziraju", ističu te zaključuju kako Vijeće "ni u buduće neće tolerirati govor mržnje, jer sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je zaštićena zakonskim propisima".

Nakon što je odluka Vijeća za elektroničke medije obznanjena, očekivano, potporu Bujanecu pružila je Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara na čelu sa Zoricom Gregurić, zbog čijeg je pritiska zabranjen koncert Bajage u Karlovcu, ali i niz drugih kulturnih događanja.   

"Što reći za nečuveni govor mržnje protiv sveg hrvatskog u srpskim Novostima. Crvena buržoazija i velikosrbi očito imaju imunitet i pravo na govor mržnje te otvoreno pozivanje na nasilje spram Hrvata, no kada jedna domoljubna emisija ukaže na stvarni problem koji se skriva od Dodjelitelji javnih sredstva svakako bi trebali voditi računa o kontekstu u kojemu se financirani programi odvijaju, jer i njima bi trebalo biti stalo da se emitiraju na relevantnom medijujavnosti ne samo u Hrvatskoj nego i Europi kojoj pripadamo, tada se mobilizira cijela bulumenta kako bi zgazila tu malu oazu u kojoj se otvoreno progovara o onome što muči hrvatskog čovjeka", ističe se u pismu podrške.

Odluku o oduzimanje koncesije komentirao je i sam Bujanec za Dnevno.hr okvalificirajući je kao političku te zaključio kako će upravo zahvaljujući tome porasti gledanost Bujice, kao i televizija na kojima se ona emitira, zbog čega se zahvaljuje VEM-u na "lijepoj reklami".  I tu je u pravu. Iako je pohvalna odluka VEM-a, ona Bujancu i Z1 ne znači previše jer će se emitiranje Bujice nastaviti, privući će još više gledatelja, od kojih dobar dio vidi "crvenu opasnost i velikosrpsku zavjeru" u svim odlukama koje njima nisu po volji.

Ali, ono što bi doista bilo značajno određenje VEM-a prema govoru mržnje jest da prestane s izdašnim financiranjem medija čiji sastavni dio su emisije poput Bujice. Kako smo pisali, zagrebačke su gradske vlasti od 2011. do 2017. Z1 nagradili s 18 milijuna kuna uz dodatnih 2 milijuna 2018. godine. S druge strane, nakon velebnog prosvjeda ispred Agencije za elektroničke medije 2016., sredinom 2017. godine VEM je Z1 televiziji u sklopu Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija dodijelio 778 tisuća kuna, a gotovo isti iznos dobio je i nakladnik Osječke televizije.

Iako je riječ o dodjeli sredstava za pojedine programske sadržaje, kako nam je tada u razgovoru rekla Gordana Vilović, dodjelitelji javnih Pravo na širenje mržnje i protumanjinskih ideja se normalizira, a govor mržnje proglašava se raznim oblicima legitimne kritike, tj. kako bi Bujanec to nazvao – slobodnim govoromsredstva svakako bi trebali voditi računa o kontekstu u kojemu se financirani programi odvijaju, jer i njima bi trebalo biti stalo da se emitiraju na relevantnom mediju. Također, problematičnim i neodgovornim smatra što u postupku dodjele javnih sredstava nitko ne obraća pažnju na ukupan program nego se stvari odvijaju po automatizmu.

Uskratu financijskih sredstava bilo bi moguće očekivati ako pretpostavimo da živimo u državi i društvu koje se jasno i nedvosmisleno postavilo naspram rastućim trendovima neofašizma i neokonzervativizma, ali događa se upravo suprotno. Pravo na širenje mržnje i protumanjinskih ideja se normalizira, a govor mržnje proglašava se raznim oblicima legitimne kritike, tj. kako bi Bujanec to nazvao – slobodnim govorom. Hoće li problemu doskočiti pri izradi novog Zakona o elektroničkim medijima, predstoji vidjeti jer prema dostupnim informacijama jedna od ideja je jasnije definiranje govora mržnje i diskriminativnog govora, kao i omogućivanje VEM-u da odlučuje o prekršajima i izricanju novčanih kazni.

<
Vezane vijesti