Foto: Mladen PobiFoto: Mladen PobiHrvatskom premijerom novog filma Gorana Devića, Na vodi, sinoć je u punoj dvorani zagrebačkog kina Europa otvoren 16. Human Rights Film Festival: Pobunjena želja. Okupljene je pozdravio direktor i izbornik festivala Petar Milat izrazivši zadovoljstvo što se festival prvi put otvara filmom domaćeg autora. Milat je objasnio zašto je ovogodišnje izdanje podnaslovljeno Pobunjena želja te naglasio kako se će se putem filmova i brojnih razgovora iz popratnih programa baviti rodom i migracijama, pitanjima zbog kojih Europa podiže zidove, zatvara granice i usvaja razne po rod i čovjeka štetne deklaracije

"Pobunjena želja je festivalsko ZA maštu koja ruši zidove, granice i predrasude, te stvara nove i bolje svjetove", poručio je Milat. Posjetitelji su gromoglasnim pljeskom pozdravili završetak Devićevog filma, dio protagonista čije smo priče s tri sisačke rijeke pratili "Na vodi" i samog autora s kojim se održao razgovor o radu na filmu. Svoje mišljenje o filmu, uz svesrdno odobravanje publike, iznijeli su i protagonisti.

Nekoliko sati prije svečanog otvaranja festivala, u GONG-u je održana konferencije za medije, ujedno i razgovor s članicama i članovima ruske aktivističko-umjetničke skupine Pussy Riot koji su u Zagreb doputovali kako bi u ponedjeljak 3. prosinca u kinu Tuškanac izveli svoj glazbeno-kazališni performans Riot Days nastao na temelju knjige Mashe Alyokhine – jedne od članica koja je 2012. završila u zatvoru zbog punk molitve "Bogorodice, potjeraj Putina", izvedene u katedrali u Moskvi.

"Politički motivirana uhićenja i mučenja u zatvorima postala su svakodnevica u Rusiji, ali raste i broj onih koji su se aktivirali u borbi protiv takvih kršenja ljudskih prava," poručuju Pussy Riot. Ističući kako performans neprestano osvježavaju i prilagođavaju aktualnim zbivanjima, Alyokhina je rekla kako će zagrebačke dvije izvedbe u (u 19.30h i 22.30h) biti posvećene grupi mladih antifašista iz tzv. slučaja Network, koji su uhićeni zbog navodnih terorističkih namjera, a kojima suđenje za to što ljudskopravaške organizacije vide kao politički montirani proces, počinje u siječnju. "Naš je slučaj 2012. bio velika vijest, ali to se sada događa svakodnevno", naglasila je Alyokhina i dodala kako danas u Rusiji možeš biti uhićena zbog obične objave na društvenim mrežama.

Ponedjeljak na HRFF-u donosi premijere aktivističkih i umjetničkih filmova među kojima se izdvajaju nagrađivani brazilski dokumentarac "Proces" koji obrađuje politički motivirano suđenje protiv opozvane brazilske predsjednice Dilme Rousseff, dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu – igrani film "Ne diraj" na čijoj će projekciji prisustvovati glumac iz filma Christian Bayerlein – poznati njemački politički aktivist i borac za prava osoba s invaliditetom, te još jedan berlinski pobjednik – triler "Madelineina Madeline" kojeg je Indiewire proglasio jednim od "najodvažnijih i najsnažnijih američkih filmova 21. stoljeća". U dvorani Müller se prikazuje film Christiana Strackea "Bordel Deutschland" uz razgovor o prostituciji i trgovanju ženama u Francuskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj, te film "Između nas" Zuzane Limove o svakodnevici rodilišta u srednjoj Europi, a nakon projekcije će se održati i okrugli stol. Ponedjeljak na HRFF-u završava u kinu Tuškanac duplim performansom Pussy Riot, "Riot Days", za čiju drugu izvedbu u 22:30h je još uvijek moguće nabaviti ulaznice po cijeni od 75kn putem Entria: bit.ly/PussyRiot-Entrio ili pred sam nastup na blagajni kina po 95kn. Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena.

Utorak na HRFF-u donosi projekcije iznimnih dokumentarnih filmova; u kinu Europa se prikazuje "Uprizorenje rata" u kojem je argentinska redateljica Lola Arias okupila veterane Falklandskog rata s obje zaraćene strane i napravila zanimljivu i humanu priču, a u kinu Tuškanac prikazuju se dokumentarci "Bergman – Jedna godina, jedan život" švedske redateljice Jane Magnusson te "Introduzione all’oscuro" Gastona Solnickog, intimna posveta redateljevom prijatelju i dugogodišnjem direktoru filmskog festivala Viennale, Hansu Hurchu, kojeg je prošle godine zadesila iznenadna smrt. U Galeriji Nova se u 18h sati prikazuje filmski program posvećen stvaralaštvu Želimira Žilnika "Stalni stanovnik" kustosa Grega de Cuira. Srijedu na HRFF-u obilježit će hrvatska premijera najnovijeg filma srpskog dokumentariste Želimira Žilnika "Najljepša zemlja na svijetu" o migrantu koji za film uprizoruje vlastito vjenčanje, dugometražni igrani film "Yara" Abbasa Fahdela – predstavnik tzv. "slow cinema" o ljepotama prvih ljubavi, te koloplet kratkometražnih dokumentarno-eksperimentalnih filmova autorica specifičnog stila – Jodie  Mack, Eve Stefani i Nikoline Bogdanović. U kinu Tuškanac prikazat će se i najnoviji film cijenjenog tajvanskog autora Tsai Ming-lianga "Tvoje lice" kojeg je u potpunosti uglazbio veliki japanski skladatelj Ryuichi Sakamoto.

Četvrtak, petak, subota i nedjelja na HRFF-u donose projekcije domaćih i regionalnih filmova, izdvajamo hrvatske premijere najnovijeg filma Damira Čučića "Ljetnikovac", na beogradskom Festivalu autorskog filma upravo nagrađenog filma "Ti imaš noć" najistaknutijeg mlađeg predstavnika crnogorske kinematografije Ivana Salatića, te premijere najnovijih filmova Claire Denis ("Misija ‒ duboki svemir"), Corneliu Porumboiua ("Beskonačni nogomet") i Claudea Lanzmanna ("4 sestre"). Govorni program u dvorani Müller kina Europa donosi projekciju i razgovor "Demokracija u doba Facebooka: Moritz Riesewieck – Čistači".

Ključne riječi: HRFF
< >
Vezane vijesti