Foto: Encrypted and vulnerable, ytb-prstcFoto: Encrypted and vulnerable, ytb-prstcSvakoga vam mjeseca donosimo kratak pogled na tri muzičke uspješnice – uspješnice otpora. Za kraj rujna, plejlista uključuje meksičku legendu Juana Gabriela čije pjesme odzvanjaju bdijenjima nakon masovnih pucnjava, tri sestre koje čine jemensko-izraelski trio A-WA i njihovu pjesmu o raseljenosti, te revolucionarnog američkog glazbenika Saula Williamsa koji na novom albumu iznosi kako smo i koliko svi – enkriptirani i ranjivi.

Svakoga vam mjeseca donosimo kratak pogled na tri muzičke uspješnice – uspješnice otpora. Za kraj rujna, plejlista uključuje meksičku legendu Juana Gabriela čije pjesme odzvanjaju bdijenjima nakon masovnih pucnjava, tri sestre koje čine jemensko-izraelski trio A-WA i njihovu pjesmu o raseljenosti, te revolucionarnog američkog glazbenika Saula Williamsa koji na novom albumu iznosi kako smo i koliko svi – enkriptirani i ranjivi.

Juan Gabriel: Vječna ljubav - u životu, na bdijenju

Balada Amor Eterno jednog od najpoznatijih meksičkih pjevača svih vremena, Juana Gabriela, odzvanjala je bdijenjima održanima nakon nedavne masovne pucanjave u El Pasu u Teksasu. Gabriel je rođen i život proveo na graničnom području, u gradu Juárezu (zvali su ga El Divo de  Juárez).

Njegovu pjesmu Amor Eterno ljudi puštaju kao slavlje života i ljubavi, ali i znak ponosa i otpora - zvuci španjolskog, zvuci Meksika na bdijenjima za one koji su živote izgubili zbog mržnje i isključivosti, zbog poricanja prava na postojanje.

A-WA: Gdje da se skućim? Imaš šator zasad...

Tri sestre, Izraelke jemenskog porijekla, čine sad već diljem svijeta poznatu grupu A-WA. Novi video za pjesmu Hana Mash Hu Al Yaman (Ovdje nije Jemen) inspiriran je Pričom sa zapadne strane. Odvija se u Izraelu 1949. i prikazuje neslaganje između novouseljenih Mizrahi Židova s područja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i Aškenazi Židova europskog porijekla. Prvih nekoliko desetljeća od osnivanja Izraela kultura Aškenazi Židova u potpunosti je dominirala društvom, dok su Mizrahi Židovi i njihova kultura bili građani i građanke drugog reda.

Po dolasku u Izrael, jemenski Židovi su smješteni u gradove u šatorima, a lokalno stanovništvo tretiralo ih je kao primitivne. Video donosi i uvezanu kritiku sadašnjice - Jemen trenutno razdire rat za koji većina svijeta ne mari, a izbjeglice se rasipaju na sve manje mjesta prema kojima se još mogu provući. 

Gdje da se skućim?
Imaš šator (zasad)
Ili makar malu straćaru
(zajedno s još četiri obitelji)

 

Saul Williams: Enkriptirani i ranjivi

Saul Williams je američki pjesnik, reper i glumac, jedan od najzanimljvijih umjetnika na globalnoj hip hop sceni. Nakon sjajnog MartyrLoserKing albuma iz 2016. godine, Williams je nedavno predstavio novi album, Encrypted and vulnerable. To je drugi u nizu od tri albuma i dio je višeslojnog projekta MartyrLoserKing. Album je nešto kao znanstveno-fantastični kinematografski mjuzikl koji je napisao i režirao sam Williams.

Kao i uvijek dosad, pozvani smo da (muzički) preispitamo sve i zarežemo oštro ispod površine.

 

Sačuvaj/Izbriši
Sačuvaj/zbriši
Sačuvaj/Izbriši
Ti nikad nisi bio izbrisan
Iz pitanja
Ti si rođen
Enkriptiran i ranjiv

 

Prethodne liste:

Plejlista: Otpor (1)

<
Vezane vijesti