Foto: Ecotopia BiketourFoto: Ecotopia BiketourMalo je mjesta u medijima gdje će vas informirati o ljetnim događajima koji ne uključuju partijanja na plažama, ljetne glazbene festivale i slične dokone aktivnosti. Zato H-Alter ostaje vjeran tradiciji i otvara mjesto za najavu ovogodišnjih ljetnih europskih skupova na kojima se uči, planira, povezuje, solidarizira i djeluje oko aktivnosti kao što su klimatske promjene, prava žena, granice i migracije, antikapitalizam, prava životinja, zaštita okoliša i slično. Pročitajte što donosi ovogodišnji Mali ljetni vodič za aktiviste i (avan)turiste!

Ecotopia Biketour 2019 – od 26. lipnja do kraja rujna po Škotskoj, Irskoj i Walesu

Ecotopia Biketour je privremena mobilna putujuća zajednica gdje članovi uče jedan od drugog živjeti svjesno svoga okoliša. Iako je organizacija ovog događaja pokrenuta s ciljem dolaska na skup okolišnih aktivista Ecotopia, posljednjih nekoliko godina se zajednica osamostalila. Tako se ove godine biciklira kroz Škotsku, Irsku i Wales. Putem će se karavana zaustavljati u aktivističkim kampovima, organskim farmama i sličnim mjestima, a zajednici u pokretu možete se pridružiti na bilo kojem dijelu puta. Treba vam bicikl i šator, a plaća se samo participacija za hranu.

Foto: Ecotopia Biketour Foto: Ecotopia Biketour

Klimakemp 2019 - od 1. do 7. srpnja u Češkoj

Treći put se klimatski kamp održava u članici EU koja je kao jedna od četiri države blokirala Eu dogovor o dekarbonizaciji do 2050. Zato je upravo to pravo mjesto za rad na osvješćivanju o hitnosti djelovanja oko klimatskih promjena. U blizini češke termoelektrane Chvaletice okupit će se aktivisti i aktivistice iz cijele srednje Europe kako bi se upoznali, družili, planirali i zahtijevali hitan prestanak paljenja ugljena i drugih fosilnih goriva. Spava se u šatorima, a primaju donacije za hrane, ako ste u mogućnosti sudjelovati.

Klimatske igre u Švicarskoj - od 2. do 11. srpnja

Basel ima luku za uvoz nafte te je aktivisti i ove godine planiraju blokirati u velikoj akciji građanskog neposluha 8. i 9. srpnja. Uoči i nakon dana akcije održava se i klimatski kamp.

Foto: Klimatske igre Foto: Klimatske igre

Ljetni kamp Transborder - od 9. do 15. srpnja u Nantesu, Francuska

Za slobodu kretanja i jednaka socijalna prava, moto je ovoga skupa koji se održava u blizini francuskog Nantesa, u slobodnoj zoni ZAD gdje se aktivisti već godinama bore protiv gradnje zračne luke Notre-Dame-des-Lande. "Transgraničnost za nas znači stvaranje zajedničkih strategija za borbu za društvo temeljeno na otvorenosti i solidarnosti, a ne na isključivanju i iskorištavanju", kažu organizatori te na sudjelovanje pozivaju sve koji dijele ove stavove.

Kamp Tko živi s kim? Kako? I zašto? - od 15. do 22. srpnja u njemačkom Thüringenu

Ovaj queer, feministički i antikapitalistički kamp zanimljivog imena događa se s ciljem potrage i zamišljanja alternativnih načina življenja "izvan onoga što se čini normalno i očito". Još jedna zanimljivost kampa je da će hranu pripremati jedan od njemačkih "kuhinjskih kolektiva", inicijative koje se kod nas još nisu toliko udomaćile. Ovaj se zove Maulwürfe i cilj im je da nitko, bez obzira može li platiti ili ne, ne ostane gladan.

Foto: Kamp Tko živi s kim? Kako? I zašto? Foto: Kamp Tko živi s kim? Kako? I zašto?

Drugi klimatski kamp - od 18. do 22. srpnja u Poljskoj

S obzirom na hitnost klimatske krize, nije čudno da je klima ovoga ljeta vruća tema za aktiviste. Još jedan klimatski kamp održava se u regiji oko poljskog Poznana, gdje jezera, rijeke i polja nestaju u rudnicima ugljena otvorenog kopa. Poljska je, naime, i dalje jedan od najvećih svjetskih proizvođača i kamenog i smeđeg ugljena te nije čudno, i jedan od najvećih kočničara povećanju klimatskih ambicija cijele EU. Kamp organizira neformalna grupa aktivista po drugi puta u toj regiji te će se fokusirati na edukativne i prosvjedne aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom. Ponesite šator, obroci će biti veganski i sudjelujte, pozivaju organizatori.

Power Beyond Borders kamp - od 26. do 31. srpnja u Engleskoj

Britanska mreža za direktnu akciju Reclaim the Power ovoga ljeta priprema akcije protiv novih termoelektrana na plin i neprijateljskog okruženja prema migracijama u Velikoj Britaniji. U svrhu pripreme i održavanja treninga za akcije organiziraju kamp na sjeveroistoku Engleske.

Kamp za [budućnost] 2019 - od 26. srpnja do 4. kolovoza u blizini šume Hambach u Njemačkoj

H-Alter je ove zime imao čast posjetiti aktiviste koji već godinama brane šumu Hambach u Njemačkoj od širenja rudnika ugljena, pa rado preporučujemo i ovaj kamp koji se održava na tom području. Već sam pogled na ovaj rudnik otvorenog kopa, najdublju rupa s otvorenim nebom koju je čovjek iskopao na planetu, pogled na potpunu destrukciju života koja se proteže kilometrima, može čovjeka osvijestiti kuda idemo i zašto je promjena ekonomskog i energetskog modela hitno potrebna.

"Zainteresirani ste za obnovljive izvore energije, rasizam i feminizam i želite proširiti svoje znanje o okolišnoj psihologiji i razlozima migracija? Želite sudjelovati u radionicama, upoznati drage ljude i diskutirati o našoj zajedničkoj budućnosti? Ako je odgovor 'da', pridružite nam se na kampu za budućnost", pozivaju organizatori.

No Border kamp - od 1. do 4. kolovoza u Nizozemskoj

"Prioritet nizozemske vlade i EU i ograničenje migracija. Zidovi tvrđave Europe se podižu sve viši, spasilačke misije nevladinih organizacija se ograničavaju, izbjeglice se zaključavaju i deportiraju. Političari potiču mržnju prema izbjeglicama, dok istovremeno proizvođač oružja zarađuju velik novac na militarizaciji granica. Bogate zemlje Zapada nastavljaju poticati razloge zbog kojih ljudi moraju bježati kroz nepravednu trgovinu, izvoz oružja, klimatske promjene i vojne intervencije", ističu organizatori u najavi ovog kampa. Dovoljni razlozi za uputiti se u regiju Zuid-Holland početkom kolovoza?

powerbeyondborders_1080x675.jpg

 Rainbow Gathering - od 1. do 30. kolovoza u Švedskoj

Ovogodišnje europsko okupljanje duginog plemena održat će se u Švedskoj. Rainbow skupovi su privremene zajednice, održavaju se uvijek u prirodi, prakticiraju se ideje mira, ljubavi, harmonije, slobode, kao alternativa konzumerizmu i kapitalizmu i tko zna čemu još.

Anarhistički kamp - od 5. do 12. kolovoza u njemačkom Brandenburgu

Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Austriji, ove se godine i anarhistički kamp održava u Njemačkoj. A-kamp 2018 je otvoren svima koji sebe prepoznaju u anarhističkim idejama ili ih takve ideje zanimaju. "Na temelju solidarnosti, uzajamne pomoći, slobodnog udruživanja i samoorganizacije pokušat ćemo eksperimentirati s anarhijom tijekom ovog tjedna. U društvu koje postaje sve više i više autoritarno, moraju postojati pokušaji življenja slobode, zabrane hijerarhije i individualne autonomije", najavljuju organizatori.

Ecotopia 2019 - od 8. do 17. kolovoza u okolici njemačkog Berlina

Ecotopia je jedan divni događaj s kojega smo prije desetak godina pisali i reportaže na H-Alteru. Riječ je o kampu kojeg organiziraju njemački aktivisti gdje se zamišljaju eko-utopijski svjetovi. "Dođite i pridružite se stvaranju vizije za svijet u previranju, svijet nesvjestan mogućnosti sadržanih u našoj europskoj i planetarnoj baštini prirode i kulture, srca, uma i duša, svjetla i sjene", pozivaju organizatori na ovaj skup koji nudi radionice, rasprave, druženje, prosvjede, šatore i sve ostalo što možete očekivati na jednom njemačkom aktivističkom kampu.

Međunarodni antinuklearni ljetni kamp - od 12. do 18. kolovoza u njemačkom Döbelnu

I skup antinuklearnih aktivista ovoga se ljeta preselio u Njemačku. "Ove godine ćemo se usredotočiti i na uran. U nekim zemljama ta se supstanca ekstrahira, u drugima se zatim prerađuje u gorive šipke za nuklearne elektrane, a kroz neke prolaze pošiljke urana. Još jedna tema će biti planirana nuklearna elektrana Hinkley Point u Velikoj Britaniji i veze između ovog projekta i vojske", najavili su organizatori.

Klimatski kamp u Njemačkoj, Rhineland - od 15. do 27. kolovoza

I eto nas opet u Njemačkoj koja očito ima zavidan broj inicijativa i aktivista i aktivistica spremnih organizirati ljetne aktivističke skupove umjesto sunčanja na Mediteranu. Ovaj klimatski u regiji Rhineland održava se deseti put, na području na kojem se nalazi nekoliko otvorenih rudnika lignita čije paljenje u termoelektranama oslobađa velike količine štetnih emisija.

Tramprennen 2019 - od 16. do 21. kolovoza u Rumunjskoj

Ovogodišnje natjecanje u autostopiranju ima za cilj Transilvaniju, točnije grad Cluj-Napoca, a početnu točku možete birati. Iako se možda ne čini da je ovaj događaj posebno aktivistički, "cilj Tramprennena je uvijek bio promovirati slobodu kretanja za sve i solidarnost među ljudima".

Foto: Otpor protiv G7 Foto: Otpor protiv G7

Otpor protiv G7 - od 19. do 28. kolovoza u francuskom Biarritzu

Ovoga ljeta europski aktivisti i aktivistkinje pripremaju se za novi otpor prema skupini G7, najbogatijih zemalja svijeta, koje se okupljaju u francuskom Biarritzu.

Fre!lauf – DIY BIKE CAMP od 22. do 25. kolovoza u njemačkom Wittstocku

Bicikli su vrlo subverzivno vozilo. Promiču demokraciju u prometu, ne koriste fosilna goriva, ne zauzimaju gomilu javnog prostora kao automobili, kreću se brzinom koja je bliža ljudskom organizmu. Zato smo uključili i ovaj "uradi sam" biciklistički kamp koji organiziraju njemački entuzijasti i aktivisti. Kamp se održava na njemačkom jeziku, ali je otvoren ljudima iz cijelog svijeta. Osim radionica i zabavnih događaja na temu bicikla, bit će ovdje i političke diskusije o ulozi bicikla, jer ipak su njemački aktivisti u pitanju.

FemWo - od 22. do 25. kolovoza u švicarskom Baselu

Istovremeno s okupljanjem biciklističkih entuzijasta u Njemačkoj, u Švicarskoj se održava vikend posvećen dijeljenju feminističkih ideja i stvaranju mreža. Namjera organizatora je povezati queerfeminističke, antikapitalističke i antirasističke borbe.

Foto: Freilauf, DIY bike camp Foto: Freilauf, DIY bike camp

Antimilitaristički kamp Rat počinje - od 1. do 9. rujna u njemačkom Unterluessu

U bogatu ovoljetnu ponudu zbivanja u Njemačkoj ubraja se i antimilitaristički kamp pod nazivom Rat počinje ovdje koji održava u blizini centra za proizvodnju i testiranje tenkova, oružja i streljiva grupe Rheinmetall. "Želimo razgovarati o pretvorbi u civilnu i ekološku proizvodnju umjesto destruktivne industrije. Mi se zalažemo za mirnu i društvenu suradnju umjesto ubojstava i konkurencije. Više ne podnosimo svijet pun diskriminacije i ugnjetavanja", kažu organizatori.

FreeTheSoil kamp - od 19. do 25. rujna i masovna akcija u njemačkom Brunsbüttelu

Ovaj kamp na temu klime i poljoprivrede služit će kao mobilizacija i priprema za masovnu akciju kojom organizatori planiraju blokirati drugu najveću tvornicu za proizvodnju nitratnih gnojiva u Europi. Akciji građanskog neposluha pridružit će se tisuće aktivista iz cijele Europe kako bi skrenuli pozornost na utjecaj industrijske poljoprivrede na klimu i lokalne zajednice.

 

aem_copy96967.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti