Foto ©Mobilitätsagentur/ Christian FürthnerFoto ©Mobilitätsagentur/ Christian FürthnerVožnja biciklom jača imunitet, podiže raspoloženje te smanjuje stres i rizik od razvoja bolesti. Da su toga svjesni i građani austrijske prijestolnice, svjedoči činjenica da sve više Bečana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, čak i u hladnim mjesecima.

Automatski brojači koji svakodnevno mjere biciklistički promet zabilježili su da je u studenom ove godine bečkim ulicama prometovalo ukupno 548.942 biciklista, što je porast od 20,5 % u odnosu na isti mjesec 2019. Osim toga, u studenom ove godine zabilježen je najveći broj biciklista od početka mjerenja u odnosu na isti mjesec prošlih godina.

Manje biciklista bilo je jedino na stazi u ulici "Operngasse” u čijoj se blizini nalazi i Tehničko sveučilište u Beču. Ondje se u studenom 2020. na dva kotača provozalo 73.154 ljudi, što je otprilike 10 % manje biciklista nego godinu ranije, a u aktualnoj analizi objašnjava se da je na smanjenje biciklističkog prometa na toj stazi vjerojatno utjecao prelazak studenata na online nastavu. Međutim, na devet od ukupno 13 brojača oboreni su dosadašnji rekordi za studeni, a najveći porast zabilježen je na biciklističkoj stazi uz Dunavski kanal. Ondje je prošlo 38.272 biciklista, što je čak 108 % više nego u studenom prošle godine.

A prelazak na prijevozno sredstvo na dva kotača podržava i bečka gradska uprava. Nova gradska koalicija nedavno je najavila da namjerava uložiti dodatnih 20 milijuna eura godišnje u poboljšanje postojeće biciklističke infrastrukture u austrijskoj prijestolnici.

Ključne riječi: bicikl, bicikliranje
<
Vezane vijesti