Foto: Predsjednik.hr<br>Foto: Predsjednik.hr
U četvrtak je točno u 10 sati, među plemenitom divljači i slobodnim crnim pticama pjevicama žutog kljuna što jurcaju ukrasnim šipražjem parkovnog eksterijera, usred strogo čuvanog mira, na elitnom zagrebačkom brdu Pantovčaku održana premijera komedije "Šatoraši na kavi kod žene iz naroda".

Malo neobično za kazališnu praksu u Bijednoj Našoj, ali, eto, događa se. U četvrtak je točno u 10 sati, među plemenitom divljači i slobodnim crnim pticama pjevicama žutog kljuna što jurcaju ukrasnim šipražjem parkovnog eksterijera, usred strogo čuvanog mira, na elitnom zagrebačkom brdu Pantovčaku održana premijera komedije "Šatoraši na kavi kod žene iz naroda". Mediji koji drže do "junaka" sa Savske 66, invalida Đure Glogoškog i Josipa Klemma, istog su časa obnarodovali da ovi nisu kasnili ni stotinke sekunde niti je njihova domaćica na dosanjanom mjestu Šatoraši su nedavno glatko odbili tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, koji ih je posjetio u šatoru i pozvao na Pantovčak. Radi "iznalaženja rješenja". A sada su polomili noge u hitnji svojoj predsjednicišatoraškog naziva "prvi je pao" skidala silnu sreću s usana.

"Dragi moji domoljubni suborci, dobrodošli, sada smo napokon svoji na svome i kod svoje!" - široko je širio gardijske ruke predsjedničin savjetnik za branitelje Ante Deur. Dojučerašnji prvak šatoraša, zvijezda svih proustaških medija, intimus deklariranog neonacista prvostupanjski osuđenog za dilanje droge i plaćanje prostitutki kokainom i navodno verbalni napadač na urednicu HTV-ove emisije Veterani mira. Glogoškom i Klemmu suze radosnice udarile na oči. Zamaglile vojničke poglede, kojima su strijeljali po predvorju Predsjedničinih dvora ne bi li telekinetički satrli onu mrsku Tuđmanovu bistu maršala Tita.

Tamo negdje od bivšeg Industrogradnjinog tornja, Zagrepčanke, Učiteljskog fakulteta i eutanaziranog Vjesnika dopirala je milozvučna kakofonija. Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati… Ni redateljski velikan Krešimir Dolenčić ne bi znao smisliti nešto bolje! Red zvanja nadrkanih sokolova, pa red Očenaša i Zdravih Marija, red magle nad Zagrebom i Maksovih mesara, pa red biskupskih blagoslova, tamjana i svete vodice, opet jato sokolova, pa red Slave Ocu… Kako onda vjerovati medijima da na Pantovčaku - ništa nije rješeno!? A uistinu nije. Niti će ikad biti, jer su neki zločesti političari prije petnaestak godina oteli Kolindi Grabar-Kitarović one K.u.K. Tuđmanove ovlasti. Koja lakomislenost!?

Zato su samo hlebinci vjerovali da će komedija od susreta šatoraša i "žene iz naroda" polučiti građanski mir i vratiti Zagrepčanima uzurpiranu U RH je registrirano 1276 braniteljskih udruga, a samo ih šest halabuči na Savskoj!javnu površinu, koju policijski ministar - još se time bezočno hvali u tv-kamere! - ne želi očistiti od ratobornih likova u svakojakim vojničkim odorama, koji sami sebe proglašavaju najčišćom esencijom RH i traže ustavni status države u državi. Koji ionako već imaju! Budući da su im to "novi HDZ" (novi? - sic), njegov šef Tomislav Karamarko i Grabar-Kitarović obećali, neka održe riječ (kada i ako budu mogli), pa će se vrlo brzo uvjeriti što znači mlatiti gloginje tuđim/građanskim k…

Šatoraši ne žele išta čuti o gospodarskom "stanju nacije" i državne blagajne. Ni kome se ima odbijati od usta da bi se njima ustavno zajamčio materijalni status najpovlaštenije društvene skupine. Bez obzira na dubinu krize i političku opciju na vlasti. Sve se može srušiti i građani mogu masovno umirati od gladi, ali to se njih - ne tiče. Ako je i predsjednica RH tog mišljenja, ne može biti "predsjednica svih građana" niti će ikad dobiti većinsku potporu! Đuro Glogoški, Josip Klemm i njihovi šatoraši, zajedno sa svjetonazorsko-ideološkim mentorima, mogu hodati na trepaviŠatoraši ne žele išta čuti o gospodarskom "stanju nacije" i državne blagajne. Ni kome se ima odbijati od usta da bi se njima ustavno zajamčio materijalni status najpovlaštenije društvene skupinecama, ali RH nije njihovo vlasništvo niti imaju legitimitet prozivati bilo koga u demokratski izabranoj vlasti da im polaže račune.

"Žena iz naroda" valjda je naučila toliko o državnom ustroju Bijedne Naše da je, već prije prvoga gutljaja predsjedničke kave, bila dužna izvijestiti sugovornike u janjećoj koži o tim realitetima. Zašto nije? Iz istih razloga zbog kojih ih nije ni pozvala poskidati poruke mržnje i slike razdora iz svog kampa, srušiti šator i vratiti se kući. Ona je obavještenija od njih o suštini "braniteljskog problema" i pravim razlozima/cilju kampiranja na Savskoj 66. Zato je premijera komedije "Šatoraši na kavi kod žene iz naroda" tek jedna u nizu predstava za naivnu i političko-ideološki već mobiliziranu javnost. Dakako, na štetu građanski stabilne, demokratske i pluralne Hrvatske u kojoj će se ugodno osjećati svi žitelji.

Protivno svojim inauguracijskim obećanjima o zatrpavanju društvenih rovova i zalaganju za tolerantno društvo, bez mržnje i podjela, Grabar-Kitarović je opet jasno poručila javnosti da je neupitno u istom kolu s Glogoškim, Klemmom, šefom vukovarskih stožeraša Tomislavom Josićem (i on je bio na Pantovčaku) i njihovim civilnim i vjerskim mentorima. Nekritičkim odobravanjem takvima, samo potpaljuje nove vatre društvenog raskola i zajedno s (ultra)desnicom svaljuje krivnju na premijera Zorana Milanovića i Vladu. "Mi ne želimo podjele u društvu kao što nam neki žele imputirati", kazao je Glogoški nakon posjeta Pantovčaku..

Mali zeleni žele podjele? Milanović i ekipa žele podjele, pa su podigli SMB šator banu Jelačiću ispod repa i kardinalu Bozaniću pod prozorima Nadbiskupskog dvora. Okitili ga parolama Proleteri svih zemalja, ujedinite se i Smrt fašizmu, sloboda narodu, zvijezdama sa srpom i čekićem, slikama Marxa, Engelsa, Lenjina i Tita te bez prestanka deru nosače zvuka revolucionarnim marševima, partizansko-komunističkim Po šumama i gorama, Druže Tito, mi ti se kunemo, Od Vardara pa do Triglava…!? A ono, nepregledne kolone stalno naviru iz Ilice, Radićeve, Bakačeve, Jurišićeve, Praške i Gajeve ulice s pladnjevima krcatim vrućom janjetinom, odojcima, škampima, dagnjama i kamenicama… Tegle "Predsjednica nas nije pozvala da se vratimo kući", bio je izravan Glogoški. Imaju oni još uličnog i medijskog agitpropa za odraditi! teške balune božje kapljice i opojne pakete sa sadržajem koji je kažnjivo i spomenuti.

"Predsjednica nas nije pozvala da se vratimo kući", bio je izravan Glogoški. Imaju oni još uličnog i medijskog agitpropa za odraditi! Zna ona to. Zato će radije posegnuti za dobrom starom iz Titovog vremena: kad ne znaš ili ne želiš riješiti problem, osnuj komisiju. Pardon, hrvatski novogovorno - povjerenstvo. Scenarij mora ići dalje sve dok politikantski topnici ne budu uzmogli zaurlati od sreće: "I drugi je pao! Oba su pala!" Tada će, kao nožem odrezano, prestati svaki razlog i za veteransko "nezadovoljstvo". Po vukovarskom obrascu kada su indoktrinirani stožeraši uličnim nasiljem i poduprti autobusnim izborima pomogli "novom HDZ-u" preoteti vlast SDP-u. Mali Majdan kao predigra za veliki!?

Da Kolinda Grabar-Kitarović uistinu misli i radi to što demagoško-populistički govori novinarima i da uistinu želi biti predsjednicom svih građana, nepristrano bi pozvala na razgovor o "rješavanju braniteljskih problema" sve relevantne. Ne samo šatoraše! Ništa se neće riješiti bez ministra branitelja i vukovarske legende Predraga Matića Freda i njegovih suradnika. To su legitimni predstavnici države i dnevni operativci u braniteljskom resoru. Oni bi znali prikazati - kad bi je to uopće zanimalo i kad bi joj to Karamarko dopustio! - i drugi stranu šatoraške medalje. Dužna je saslušati i branitelje koji se protive šatorašima, nepoštivanju državnih institucija i uličnom teroru, marljivo rade u zadrugama i pridonose boljitku zemlje produktivnim angažmanom u društvu.

U RH je registrirano 1276 braniteljskih udruga, a samo ih šest halabuči na Savskoj! Zašto ne čuti i 80-postotnog ratnog invalida Zorana Ercega iz Splita, čija antišatoraška braniteljska skupina već okuplja respektabilan broj nezadovoljnih i priprema kontraakcije? Bit će ih još i više budu li šatoraši radikalizirali stanje. "Predsjednica svih građana", da joj je uistinu do rješenja, a ne politikantske manipulacije javnošću u interesu svoje "bivše" stranke, željela bi za sugovornike - zašto ne? - i predstavnike građanskih antišatoraških prosvjednika. Sve to Grabar-Kitarović, svjesno, nije učinila, nego će osnivanjem nekakvog povjerenstva pokušati zamračiti bit problema.

Kompromitantna je i vrlo znakovita činjenica da su šatoraši nedavno glatko odbili tadašnjeg predsjednika RH Ive Josipovića, koji ih je posjetio u šatoru i pozvao na Pantovčak. Radi "iznalaženja rješenja". A sada su polomili noge u hitnji svojoj predsjednici. Naravno, "traženje rješenja" tek je licemjerna izlika. Zašto "žena iz naroda" ne želi čuvati predsjednički obraz i držati do dostojanstva svoje dužnosti, nego lakomisleno pristaje sudjelovati u namještenim politikantskim cirkusima i zagaditi si karijeru!? Hoće li biti i glavna zvijezda, možda i uvodna govornica, na tzv. skupu zajedništva za Hrvatsku koji, navodno, Glogoški i društvo pripremaju za travanj na zagrebačkom Trgu bana Jelačića? Na način kako je počela svoj mandat, nikad neće biti predsjednicom svih građana Bijedne Naše.

<
Vezane vijesti