ytb-prtscytb-prtscJasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, o novoosnovanoj Beroševoj komisiji za istraživanje zloupotreba cjepiva protiv Covida: "Teško je vjerovati da će u Hrvatskoj, toliko premreženoj korupcijom, vezama i poznanstvima uspjeti išta kroz nekakvu komisiju ministra zdravstva. Iskrivljeni vrijednosni sustav potvrđuje se osobito na društvenim mrežama, gdje se slavi npr. 'heroinu' Alemku Markotić jer je cijepila svoju staru majku."

Sindikat umirovljenika Hrvatske zajedno s Maticom umirovljenika Hrvatske zatražila je prije petnaestak dana od nadležnih službi da umirovljenike "poštede" AstraZenecinog cjepiva, zbog njegove navodne nedovoljne djelotvornosti. Ostavimo li po strani medicinske pokazatelje o efikasnosti ovog ili onog cjepiva, Sindikat iu Matica uspjeli su iznuditi uobičajeno arogantnu reakciju vlasti i  iznijeti na vidjelo njihov stvarni odnos prema grupama stanovništva koje su najugroženije virusom. Kako kaže naša sugovornica Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, pitanje svih pitanja glasi: Je li Alemka Markotić cijepila svoju majku AstraZenecinim, Pfizerovim i Moderninim proizvodom? Za koju se razinu luksuza opredijelila kad ju je već odlučila gurnuti preko reda?

Prije desetak dana zatražili ste odgodu cijepljenja starijeg dijela populacije cjepivom AstraZenecine proizvodnje. Naglasili ste da je nedopustivo da Stožer civilne zaštite ucjenjuje i zastrašuje građane da ako odbiju ovo cjepivo. Jeste li zadovoljni stavom premijera Tražimo da umirovljeni branitelji, policajci i vojnici nemaju povlaštene uvjete rada uz mirovinu, pa čak i pravo na rad u punom radnom vremenu, dok to nije omogućeno "ostatku" umirovljenikaPlenkovića koji je rekao da su sva tri cjepiva – i Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino - sto posto djelotvorni?

Umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika, zajedno su pokrenule inicijativu za ograničavanje cijepljenja AstraZenecom na građane do dobi od 65 godina, s razlogom što je u tom trenutku već 20 europskih zemalja donijelo slične odluke zbog nedovoljno dokazane učinkovitosti na stariju populaciju. Nakon što su se sa sličnim stajalištima u javnosti oglasile i Stranka umirovljenika i Hrvatska stranka umirovljenika, odlučila sam ponuditi trima najvećim umirovljeničkim strankama da održimo prvu zajedničku press konferenciju. Informacija o najavljenom zajedništvu umirovljenika je uzrujala premijera te smo kolegica Višnja Fortuna i ja, te novi predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević pozvani na jednoipolsatni razgovor s premijerom te ministrima Aladrovićem i Berošem. Dok su u Vladinom uredu očekivali samo razgovor u vezi cjepiva, postavili smo dva zahtjeva – za isplatu makar jednokratnog Covid dodatka, te vraćanje mogućnosti besplatne dostave mirovina poštom. Ono što smo najviše zamjerili Vladi jest da nije preuzela odgovornost u vezi učinkovitosti cjepiva, već je prepustila epidemiolozima da oni obave posao uvjeravanja javnosti u jednaku učinkovitost sva tri cjepiva koja su dostupna u Hrvatskoj, pa čak do razmjera bahatih prijetnji kako oni koji bi odbili AstraZenecu neće odmah kandidirati za drugo cjepivo, već će se "načekati".

Dakle jeste li zadovoljni?

Nismo zadovoljni što se nije dovoljno ispitalo razloge zbog čega većina europskih zemalja ne vjeruje da je to cjepivo učinkovito i za stariju populaciju, ali jesmo zadovoljni što je premijer, zajedno s ministrima, javno preuzeo odgovornost za takvu odluku, te da se promijenio ton Hrvatska je sve više zemlja nejednakosti, a odlazak u mirovinu nije zarađena nagrada već presuda, početak borbe za opstanakkomunikacije sa starijima, kojima je obećano da će, odbiju li cijepljenje Zenecom, odmah biti na redu za drugo cjepivo.

Kako biste prokomentirali sve češće vijesti o tome da dobro uvezani dužnosnici cijepe sebe i članove svojih obitelji preko reda? Vjerujete li u uspjeh komisije koje je osnovao ministar zdravstva sa zadaćom da istraži sve zloupotrebe – ili se stvari odvijaju po onoj: "vrana vrani oči ne vadi"?

Teško je vjerovati da će u Hrvatskoj, toliko premreženoj korupcijom, "vezama i poznanstvima" uspjeti išta kroz nekakvu komisiju ministra zdravstva. Problem nije samo u činjenicama, već i u percepciji. Naime, iskrivljeni vrijednosni sustav potvrđuje se osobito na društvenim mrežama gdje se slavi npr. "heroinu" Alemku Markotić jer je cijepila svoju staru majku, iako je tu riječ o nekoj vrsti ratnog profiterstva. No, stvari se sada mijenjaju količinama cjepiva na raspolaganju, pa se očekuje pravednija raspodjela i dostupnost cjepiva svima, a ne "samo njima".

Nismo imali ništa protiv kampanjskog cijepljenja dužnosnika, jer je doista nepovjerenje u bilo kakvo cijepljenje bilo visoko pa je to imalo svoju opravdanost. Međutim, pitali smo dužnosnike da li bi oni, koji su se cijepili skupljim i učinkovitijim Pfizerom, svoje roditelje cijepili AstraZenecom? Da li je tim najjeftinijim cjepivom svoju majku cijepila gđa. Markotić? Nije.

Koliko ste uopće zadovoljni pažnjom koje su socijalna i zdravstvena politika posvetile zaštiti starijih osoba od zaraze COVID-om 19? Velik broj ljudi je umro, bolest je povremeno prodirala u bolnice i staračke domove.
U prosincu 2020. zabilježen je do sada najveći broj umrlih u Republici Hrvatskoj u jednom mjesecu, ikada! Naime, u odnosu na prosinac 2019. to je povećanje iznosilo 77,3 posto, odnosno čak 3 225 umrlih više. U statistikama mirovinskog osiguranja vidljivo je da je lani umrlo 54 578 umirovljenika, ali samo ih je 50 008 novoumirovljenih. Korona uzima svoj danak, upravo među starima. No, danak uzima i siromaštvo, jer Srbija je lani isplatila svim građanima po sto eura, te dodatno umirovljenicima 35, a ove godine isplaćuje opet svim građanima dva puta po 30 eura, a umirovljenicima 50 eura. Na Kosovu su penzići dobili 50 dolara, a u Crnoj Gori 50 eura. Samo Hrvatska šutije broj siromašnih osoba starijih od 65 godina u stalnom porastu, svaki treći je siromašan, a jedan umirovljenik vrijedi samo 37,4 posto jednog radnika (udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći).

Je li za to kriva Vlada?

Naravno da je to posljedica nemara i nebrige i svih prethodnih vlada koje su ignorirale siromaštvo i socijalnu isključenost starijih. I nije stvar samo u "prirodnom" umiranju, već i u visokom udjelu starijih od 65 godina među samoubojicama (oko 38 posto)!

Što očekujete od najavljene isplate COVID-dodatka umirovljenicima? Ministar Aladrović najavljuje izdvajanje 1,1 milijarde kuna za tu namjenu, pri čemu bi po 150 eura dobili umirovljenici s najnižim mirovinama, do 2 710 kn. Radi li se o socijalno osviještenoj politici ili o bacanju mrvica pod stol?

Radi se o odluci pod pritiskom umirovljeničkih udruga još od travnja prošle godine, kad su o sličnim mjerama započele govoriti brojne vlade. Tako je lani Slovenija isplatila od 130 do 300 eura Covid dodatka, a već ove godine isti iznos, s povišenim cenzusom. Srbija je lani isplatila svim građanima po sto eura, te dodatno umirovljenicima 35, a ove godine isplaćuje opet svim građanima dva puta po 30 eura, a umirovljenicima 50 eura. Na Kosovu su penzići dobili 50 dolara, a u Crnoj Gori 50 eura. Samo Hrvatska šuti. U četvrtak će Vlada donijeti odluku o Covid dodatku, iako u ovom trenutku znamo samo da će biti više isplatnih razreda, ali ne znamo konačne iznose. Riječ je o ad hoc mjeri, ali logičnoj u doba posebnih potreba uslijed panedemije korone.

Prosječna je mirovina u prosincu 2020. godine iznosila 2 566 kuna. Prag siromaštva definiran je primanjima ispod 2 710 kuna. Proizlazi da umirovljenici prosječno žive ispod praga siromaštva? Kako biste tu činjenicu prokomentirali u kontekstu neprekidnih korupcijskih U statistikama mirovinskog osiguranja vidljivo je da je lani umrlo 54 578 umirovljenika, ali samo ih je 50 008 novoumirovljenih. Korona uzima svoj danak upravo među starimaafera i redukcijom ovlasti antikorupcijskih institucija poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Jesu li korupcija i socijalna bijeda u ikakvom međusobnom odnosu?
Što više korupcije, to više bijede. Jedna prosječna mirovina iste je vrijednosti kao 167 plastičnih povratnih boca. I dok za svjetske bogatune znamo da su se u godini pandemije omastili za 27,5 posto kapitala više, za hrvatske eventualno saznamo iz afera poput Janafove, no suditi po dosadašnjem iskustvu npr. s Vidoševićem kojemu su u legalnu zaradu priznati i preparirani slon i bivol, kao i galerije slika, ništa od toga. Hrvatska je sve više zemlja nejednakosti, a odlazak u mirovinu nije zarađena nagrada već presuda, početak borbe za opstanak.

Aktualna vlada vidi "rješenje" statusa umirovljenika prije svega, reklo bi se, u produljenju radnog vijeka. To se može razabrati i iz teksta Nacionalne razvojne strategije, koja je u Saboru naišla na žestoku kritiku opozicije. Iz pojedinih vaših izjava može se iščitati da se ne protivite zadržavanju umirovljenika u svijetu rada? Smatrate li da čovjek nakon 30-35 godina rada ima ljudsko pravo na dostojanstven i neopterećen život u starosti – to se nekad smatralo standardom?

Pogrešno ste zaključili, jer zalagati se za pravo na rad umirovljenika je posve nešto drugo nego, kako vi kažete, "zadržavanje umirovljenika u svijetu rada". Osim toga, Sindikat umirovljenika je bio jedna od najaktivnijih udruga na prikupljanju potpisa protiv produljenja radnog vijeka na 67 godina. Ono za što se zalažemo je da umirovljenici i druge starije osobe prestanu raditi na crno kao sada, u strahu i ilegali, već da, mogu li i žele li, imaju legalno pravo na rad uz mirovinu. Starije osobe su, najčešće zbog mizernih mirovina, masovno aktivne u sivoj ekonomiji. Zalažemo se da se to pravo prizna svim umirovljenicima, pod istim uvjetima. Trenutno to nije tako, obiteljske umirovljenice (93 posto obiteljskih umirovljenika su žene!) nemaju pravo na rad i vjerujemo da ćemo to uspjeti izboriti do kraja godine. Tražimo i to da umirovljeni branitelji, policajci i vojnici Nismo imali ništa protiv kampanjskog cijepljenja dužnosnika, jer je doista nepovjerenje u bilo kakvo cijepljenje bilo visoko pa je to imalo svoju opravdanostnemaju povlaštene uvjete rada uz mirovinu, pa čak i pravo na rad u punom radnom vremenu, dok to nije omogućeno "ostatku" umirovljenika. Inače, da, svatko tko je radio 30-40 godina radnog staža treba imati pravo na mirovinu dostatnu za častan i siguran život.

Početkom listopada ponovo je formirano Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, koje funkcionira kao savjetodavno Vladino tijelo. Tada ste izrazili nadu da Vijeće neće postojati samo forme radi, već da će odmah početi raditi na ozbiljnim pitanjima "s hitnim predznakom", a dobrim se željama pridružio i ministar Aladrović. Na službenim vladinim stranicama može se razabrati da je druga sjednica toga tijela održana je tek četiri mjeseca kasnije, krajem siječnja, i iz službenog priopćenja može se zaključiti da je uglavnom bila izvještajnog karaktera. "Hitni predznak" kao da se putem negdje izgubio?

Niste u pravu. Konstituirajuća sjednica Nacionalnog vijeća je bila 1. listopada prošle godine, a prva sjednica 13. studenoga, kad je na dnevnom redu bilo puno pitanja, a posebno o primjeni izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, te o Covid dodatku. Druga je sjednica bila 20. siječnja, a treća je upravo u pripremi. Nacionalno vijeće ne djeluje samo na sjednicama svaka dva mjeseca, kako je propisano osnivačkim sporazumom, već i izvan sjednica. Imali smo posebne sastanke s predstavnicima HZZO-a o načinu primjene besplatnog dopunskog osiguranja, više razgovora s predstavnicima HZMO-a, u dogovoru je skori sastanak u vezi Zakona o socijalnoj zaštiti, a kao nastavak rada Nacionalnog vijeća je bio i razgovor s premijerom. Imali smo i prvi sastanak radne skupine za obiteljske mirovine. To je savjetodavno tijelo Vlade u kojemu sjedi šest predstavnika umirovljeničkih udruga te isto toliko iz triju ministarstava i HZZO i HZMO, i itekako je korisno za otvaranje i pokretanje mnogih pitanja, kao i za pitanje promjene modela usklađivanja mirovina, koji je loš (najveći broj umirovljenika će sada u ožujku dobiti oko 10 kuna "povišice"), promjena modela obiteljskih mirovina te puno drugih inicijativa od važnosti za položaj umirovljenika.


 

<p class="MsoNormal">Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na
vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj
teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.<o:p></o:p></p>

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

<
Vezane vijesti