Nina Obuljen Koržinek, ScreenshotNina Obuljen Koržinek, ScreenshotU planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva kulture u 2020. godini nema medijskih zakona. Je li ministrica Nina Obuljen Koržinek obećavala temeljitu reformu medijskog zakonodavstva s uvjerenjem da će je provesti, pa se pokazalo da nije dorasla tom poslu, ili je otpočetka kupovala vrijeme i govorila ono za što je znala da će ostati u znaku uzrečice "obećanje, ludom radovanje"?

Ministarstvo kulture uputilo je krajem prošlog tjedna u savjetovanje sa zainteresiranim građanstvom Prijedlog svojih zakonodavnih aktivnosti u 2020. godini. Za iduću, izbornu, godinu predlaže samo jednu "aktivnost": donošenje nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Tako smo doznali da, usprkos učestalim višegodišnjim najavama trenutačne ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, od cjelovite medijske reforme ni u njezinom mandatu neće biti ništa.

I dalje traje rad na Zakonu o elektroničkim medijima, čije bi upućivanje Vladi u proceduru, prema Planu zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu, trebalo biti obavljeno najkasnije do 30. rujna. Rok sigurno neće biti poštovan, jer bi upućivanju Vladi moralo prethoditi jednomjesečno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, koje još uvijek nije raspisano.

U Planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu spominjale su se i izmjene Zakona o Hini, koje su u Vladu trebale ići još do 1. travnja, ali ni one još nisu ugledale javno savjetovanje niti iz Ministarstva kulture dopiru ikakvi glasovi o radu na tom propisu.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je, rekosmo, tijekom svojega mandata kontinuirano obećavala, obećavala i obećavala reformu medijskog zakonodavstva.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je, rekosmo, tijekom svojega mandata kontinuirano obećavala, obećavala i obećavala reformu medijskog zakonodavstva.

Recimo, u kratkom intervjuu za H-Alter 22. siječnja 2017. godine najavila je okupljanje grupe koja bi skicirala fusnote za medijsku politiku/ strategiju, nakon čega bi uslijedilo otvaranje mogućnosti sudjelovanja svima koji mogu doprinijeti izradi takvog dokumenta. "Namjeravamo okupiti užu grupu koja bi napravila prohodan nacrt polaznih točaka za medijsku politiku/strategiju. Potom ćemo u širokoj javnoj raspravi otvoriti mogućnost sudjelovanja svim dionicima koji mogu doprinijeti izradi medijske politike/strategije."

razgovoru za HND.hr, portal Hrvatskog novinarskog društva, 18. listopada 2017. pohvalila se znatnim kadrovskim pojačanjima, koja već naveliko analiziraju postojeće medijske zakone. Ministrica je tada, rekla je, stajala pred dilemom hoće li čitavo medijsko zakonodavstvo mijenjati u paketu, ili po prioritetima. Najavila je vrlo skoro "otvaranje" Zakona o elektroničkim medijima, a odmah potom i Zakona o medijima: "Izaći ćemo do kraja ove godine s planom normativnih aktivnosti za 2018., a zatim i za 2019. godinu. Trenutno radimo na analizi postojećih medijskih zakona, napokon smo se ekipirali, zaposlili smo načelnicu sektora za medije.... trebamo procijeniti hoćemo li ići u paketu s izmjenama svih medijskih zakona, što je velik posao i velik zalogaj, ili ćemo ići po prioritetima. Sasvim sigurno u sljedećoj godini otvaramo Zakon o elektroničkim medijima, koji hitno treba reviziju, a isto tako mislim da trebamo otvoriti i Zakon o medijima jer je on jako zastario.... Kada budemo radili na Zakonu o medijima, trebamo dobro proučiti lekciju koju smo naučili."

Na sastanku tematske podgrupe za neprofitne medije i elektroničke publikacije, koja je bila formirana u okviru Radne skupine za izradu nacrta Zakona o elektroničkim medijima, održanom 12. rujna 2018. ministrica je rekla, citirano prema službenom zapisniku, da je "cjelovita namjera Ministarstva kulture tijekom ove jeseni (2018., op. t.g.) završiti smjernice medijske politike i sljedeće godine (2019. op. t.g.) ići u reviziju cjelovitog zakonodavstva".

Umjesto cjelovite medijske reforme, snažnijih novinarskih sloboda i ostvarivanja prava javnosti na relevantno informiranje dobijiamo sve češće – suđenje nakladnicima zbog iznesenog mišljenja i hapšenje novinara.

Na Hrvatskom radijskom forumu održanom u veljači 2019. ministrica je najavila donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima u 3. kvartalu ove godine, dakle najkasnije do 30. rujna. Na istom skupu, ako je vjerovati informaciji sa službenih stranica HRF-a, pohvalila se ozbiljnim pripremama za donošenje smjernica medijske politike: "Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je aktivnosti i planove Ministarstva za izradu smjernica medijske politike, najavivši da će u sljedećim tjednima proširiti skupinu ljudi s kojima je izrađen inicijalni dokument medijske strategije te da će krenuti u javnu raspravu."

Par tjedana potom najavila je, citiramo prema tragu koji je zaostao na službenoj stranici Vlade, da će se Ministarstvo usredotočiti na medijsku politiku i medijsko zakonodavstvo i početi izradu Zakona o medijima. Konkretnije: "Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je danas da će Ministarstvo kulture u ovoj godini zaokružiti zakonodavni dio vezan za kulturu... te (će) se usredotočiti na medijsku politiku i medijsko zakonodavstvo i početi izradu Zakona o medijima." U istoj službenoj Vladinoj vijesti navodi se kako je ministrica svojoj izjavi "dodala" i ideju "da se smjernice medijske politike preventivno oblikuju kao okvirni dokument koji će biti usmjeren na nekoliko ključnih područja, od kojih je revizija zakonodavstva samo jedno od tih područja".

Nakon svega, otvorenim ostaje samo jedno pitanje: je li Nina Obuljen Koržinek obećavala temeljitu reformu medijskog zakonodavstva s uvjerenjem da je provesti, pa se pokazalo da nije dorasla tom poslu, ili je otpočetka kupovala vrijeme i govorila ono za što je znala da će ostati u znaku uzrečice "obećanje, ludom radovanje". Umjesto cjelovite medijske reforme, snažnijih novinarskih sloboda i ostvarivanja prava javnosti na relevantno informiranje dobijiamo sve češće – suđenje nakladnicima zbog iznesenog mišljenja i hapšenje novinara.

<
Vezane vijesti