Pretraži tekstove ovog autora

mate_cosic.jpg Rođen sam u Zadru 1984. godine u obitelji radničke klase (majka medicinska sestra, a otac strojobravar) sa ribarsko-seljačkim porijeklom, koja je u tranziciji dotučena, a njezino gaženje ne prestaje ni danas. Ta pozicija je u mnogome odredila moje životne mogućnosti i pristupe raznim resursima socijalnog bogatstva.

U Zadru sam živo sve do završetka fakulteta (2008. godine) na kojem sam stekao diplomu profesora sociologije i ruskog jezika i književnosti, nakon koje sam shvatio da se moja klasna pozicija nije promijenila i da sam i dalje pripadnik (doduše novog, kognitivnog) proletarijata. Nakon završetka fakulteta napuštam Zadar i prelazim zidine Tvrđave Europske Unifikacije i pokušavam (sada još kao radnik-student-imigrant) izgraditi kakav takav život, ali me se vrlo često podsjeti kako sam ipak 'građanin treće države', što velikim djelom (opet) ograničava moje mogućnosti i pristupe.

Dosta rano ulazim u aktivizam i osnivam razne slobodarske inicijative u Zadru, te sudjelujem u ograniziranju raznih akcija, predavanja i konferencija sa područja anarhizma, radničkih/studentskih prava, feminizma i seksualnosti. Kao (politički i pozicijski) klasno svjestan nezaposleni radnik dio sam Mreže anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja Hrvatske (MASA). Trenutno u Ljubljani na Fakultetu za društvene znanosti (FDV) pohađam drugostupanjski studij Sociologije svakidašnjeg života.