Foto: T.O.Foto: T.O.Travanjske kolone iskrene sućuti, ali i licemjerja i prljavog politikantstva ne prestaju.

Travanjske kolone iskrene sućuti, ali i licemjerja i prljavog politikantstva ne prestaju, je li, već četvrtu godinu u i oko bivšeg ustaškog konc-logora Jasenovca, najstrašnijeg nacifašističkog gubilišta u Drugom svjetskom ratu u jugoistočnoj Europi, gdje su crno zlo, nečovječnost, genocid i rasizam, pokazali svoje sotonsko lice. HDZ-ova državna vlast ni ovog se travnja nije iskazala odgovornošću prema povijesnoj istini i nedužnoj žrtvi, koju bolje od ičeg simboliziraju baš jasenovački Kameni cvijet velikog srpskog umjetnika/arhitekta Bogdana Bogdanovića i poetika Jame velikana hrvatskog stiha, partizana Ivana Gorana Kovačića, čija je neprolazna misao zapisana u samoj kripti, korijenu spomeničke gromade što stremi u nebo.Dok to Plenkovićeva vlast ne shvati, kažu predstavnici najvećih ustaških žrtava, Srba i Židovi neće u istu jasenovačku kolonu s njegovima iz vlasti, a na Bleiburgu ionako ne žele ni primirisati. Bilo bi maloumno

Vlada Andreja Plenkovića ostala je suprotstavljena i ukopana nasuprot antinacifašističkoj, tj. jasno većinski oprdijeljenoj Hrvatskoj. Šteta. Ne zbog te i takve državne vlasti, koja ionako nije na međunarodnoj cijeni kao vjerodostojna, sposobna i neovisna, nego zbog kontaminiranog dostojanstva zemlje i građana. Kojima, je li, čak i jedna Austrija, bivša anektirana (Anschluss, ožujka 1938.) nacistička pokrajina Hitlerovog Trećeg Reicha uvjerljivo čita bolne lekcije o nedoličnom odnosu HDZ-ova službenog Zagreba prema najprljavijem dijelu hrvatske novije prošlosti. Ustašama i tzv. NDH.

Iz travanjskog se Jasenovca praksa Vlade jednako licemjerno prelijeva na svibanjsku ledinu blizu austrijskog gradića Bleiburga, gdje se - o trošku pola milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika i pokroviteljtsvom Hrvatskog sabora (sic transit) - nariče, moli i pale svijeće upravo krvnicima nedužnih jasenovačkih žrtava. Osamdeset i pet tisuća sa službena popisa, kojima se znâ ime i prezime, gdje su ih ustaše oteli, etc. Točan broj je znatno veći, najmanje dvostruki, jer su mnogi transporti za jasenovačku klaonicu završavali izravno na stratištima na obali Save, na Gradini, Staroj Gradiški, na okolnim poljima... i nisu zabilježeni u logorskoj evidenciji.

Pod nekrofilskom, neljudskom egidom žrtva je žrtva, ideološki hermafroditi jednako paradiraju svijećama i molitvama u travnju u Jasenovcu, pa u svibnju na Bleiburškom polju, morbidno pozivaju tv-kamere snimiti ih kako "ljudski suosjećaju" sa žrtvom i obiteljskim potomcima. Morbidno je, čak i vjerski izopačeno - ljudski pak neprihvatljivo, nečovječno - jednako žaliti i moliti za nedužnu jasenovačku žrtvu i za krvavu dušu njezinog ubojice, kojeg je, ako je, sustigla kazna. Zaslužio je. Ako ne zbog drugog, iz pedagoških/preventivnih razloga radi budućih bolesnike te vrsti. Ubijeni i ubojica, to nije isto, žrtve nisu iste, jer ubijeni u Jasenovcu jest žrtva, a ubijeni njegov ubojica - nije žrtva. Žrtva nije žrtva.Hrvatska je međunarodno proskribirana kao zemlja, koja tolerira ustašluk i ekstremizam šovinističkog tipa, ksenofobna je i protusrpska/protumanjinska, a skup na Bleiburškom polju austrijski europarlamentarci i mediji ocijenjuju kao "najveće okupljanje nacifašista u Europi nakon Drugog svjetskog rata".

Svojedobno je satirični tjednik Feral Tribune gromoglasno ismijao svojevrstan mikser za kosti, nebuloznu ideju tzv. prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o tomu da se, je li, baš u Jasenovcu podigne zajednički spomenik svim ubijenima u Drugom svjetskom ratu na tlu tzv. NDH - partizanima, utašama, domobranima, civilima, etc. - što bi dovelo do (među)nacionalnog pomirenja i gdje bi sve suprotstavljene strane, osobito iz hrvatskog naroda, imale gdje komemorirati svoje žrtve, položiti koji cvijet, zapaliti svijeću i pomoliti se.

Tuđmanov je mikser za kosti "svih žrtava", ubijenih i ubojica, zdušno ismijala i sva zdravorazumska javnost, koja je zazirala od njegovog "državničkog" glumatanja autoriteta svog ideološkog uzora i mecene, partizanskog maršala i uvažavanog svjetskog državnika Josipa Broza Tita (vidi Franju "maršala" na vojnomu mimohodu svibnja 1995. na zagrebačkom Jarunu). HDZ-ovom državnom mainstreamu - uključivo gaf-predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u tom smislu posebna, ironična storija - nikako ne ide treniranje pomirbene strogoće na način da izjednačava žrtvu Jasenovca i tzv. žrtvu Bleiburga.

To nisu iste žrtve i ne zaslužuju isti pijetet. Indikativno je za političko licemjerje Plenkovićeve vlasti i to da je obnovila državno pokroviteljstvo nad svibanjskom tzv. komemoracijom žrtvama Bleiburga, plaća u tu svrhu 500.000 kuna kontroverznoj udruzi Počasni bleiburški vod, šalje na svibanjsko okupljanje svoje najistaknutije ljude koji tamo drže političke govore... Istodobno, Jasenovac nema "visoki" državni tretman te vrsti niti dobiva makar približno isti novčani iznos, pa...

A, kažu: žrtva je žrtva!? Dajte najte, kazao bi Francek iz Velkog Trgovišća, a neka bi mu sijeda glava rimskog Senata odobravajući namignula mudrošću ponajboljeg cara svog doba Tita Flavija Vespazijana: Verba volant, scripta manent. Slobodnije, djela ostaju, riječi možeš objesiti mačku o rep. A djela Plenkovićeve vlasti takva su da mu, na sramotu, desničarska austrijska vlast Sebastiana Kurza, rođena sestra iz političke obitelji europskih pučana (EPP) u kojoj je i HDZ, mora zakonom zabranjivati ustašluk na austrijskom tlu, a filijala Rimokatoličke crkve u Koruškoj poručiti HBK-u: proustaški dernek na Bleiburškom polju, propala ikonografija i ekstremizam? No pasaran!

Povijest je takva kakva jest, ne dâ se promijeniti. Jer, tako je bilo, kazao bi Tomislav Jakić. I točka. Badava novohrvatski povijesni alkemičari, badava krivotvorine i revizije što izvrću činjenice na glavu, "istraživanja" i "otkrića" kako je Jasenovac bio, je li, radni i sabirni logor, a ne ustaško stratište/gubilište/klaonica u genocidnoj funkciji.Svojedobno je satirični tjednik Feral Tribune gromoglasno ismijao svojevrstan mikser za kosti, nebuloznu ideju tzv. prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o tomu da se, je li, baš u Jasenovcu podigne zajednički spomenik svim ubijenima u Drugom svjetskom ratu na tlu tzv. NDH - partizanima, utašama, domobranima, civilima, etc

Bilo koje ubijeno srpsko, židovsko, romsko ili hrvatsko dijete ustašama nepoćudnih roditelja - registrirano je 21.000 ubijene djece u Jasenovcu, za čija se znâ imena i prezimena, mjesta iz kojih su odvedena u konc-logor, etc.; iksti je broj nepopisane, a ubijene nejači - nije ista žrtva niti će ikad biti kao zarobljeni na Bleiburškom polju, pa zatučen, npr. na Kočevskom rogu "Maksov mesar".

Tog krvavog "Maksovog mesara", kojim se u drndalici Jasenovac i Gradiška Stara diči onaj Marko Perković Thompson - persona non grata u pola Europe, gdjegdje po Bijednoj Našoj i susjedstvu - mogu držati žrtvom, paliti mu svijeću i moliti za krvavu dušu samo isti takvi.

Nisu iste žrtve "crnog" ustaškog pukovnika Ivana Stiera - inače djeda HDZ-ovog polit-konzervativca tzv. prve brzine Davora Ive Stiera - kojima je izmasakrirao tijela onim njemačkim 12-kilogramskim šarcem, s kojim se na ramenu, u ustaškoj odori dično fotografirao na nekom banditskom maršu, i Stierovi do grla krvavi crnolegionari, što nisu imali sreće dopasti usluga svećenika Krunoslava Draganovića, lažnih identiteta krivotvorenih u Hrvatskom zavodu sv. Jeronim u Rimu i pobjeći s njim u Argentinu, nego su dopali osvetničke ruke partizanskog egzekutorskog voda Sime Dubajića.

Svi ti ubijeni nisu i nikad neće biti iste žrtve. Jasenovačke - da se i ne govori o četvrdesetak drugih konc-logora i zločinima nad civilima po svim gradovima i selima, zarobljenim partizanima, njihovim obiteljima, ranjenicima, bolesnicima... - nisu iste/jednake tzv. bleiburškim žrtvama. Uzgred, na ledini nedaleko od Bleiburga nitko nije ubijen, nego manji dio zarobljenih pripadnika naoružanih bandâ kvislinških režima na tlu raspadnute (1941.) Kraljevine Jugoslavije nakon što su ih zapadni antinacifašisti izručili svom savezniku Josipu Brozu Titu - na dispoziciju. Svako vrijeme nosi svoje breme, pa je i to vrijeme nekima bilo maćeha.

Međutim, to nije ni najmanji razlog za izvrtanje povijesne istine naglavačke, kao što i Plenkovićeva vlast dopušta. I neodgovorno se zamjera velikom dijelu svojih građana. Razlika između proustaša i antinacifašista itekako je vidljiva na političkoj sceni, gdje prvi, ni da se ujedine - što je zbog maloumnih taština političkih patuljaka nemoguće - nisu u stanju pridobiti više od 10 posto biračkog tijela. Možda ni toliko, jer je povijesna tema ustaša i partizana, komunita/udbaša/Jugoslavena i hrvatskih nacionalista već apsolvirana. Ljude zanima kako žive danas i što ćeka njihovu djecu sutra, a ne tko je koga i zašto 1941.-1945., odnosno od 1945. do 1990. Tu ne pomaže ni inzistiranje na znaku jednakosti među žrtvama, palim prije gotovo jednog stoljeća.Svi ti ubijeni nisu i nikad neće biti iste žrtve. Jasenovačke - da se i ne govori o četvrdesetak drugih konc-logora i zločinima nad civilima po svim gradovima i selima, zarobljenim partizanima, njihovim obiteljima, ranjenicima, bolesnicima... - nisu iste/jednake tzv. bleiburškim žrtvama. Uzgred, na ledini nedaleko od Bleiburga nitko nije ubijen, nego manji dio zarobljenih pripadnika naoružanih bandâ kvislinških režima na tlu raspadnute (1941.) Kraljevine Jugoslavije

Hrvatska je međunarodno proskribirana kao zemlja, koja tolerira ustašluk i ekstremizam šovinističkog tipa, ksenofobna je i protusrpska/protumanjinska, a skup na Bleiburškom polju austrijski europarlamentarci i mediji ocijenjuju kao "najveće okupljanje nacifašista u Europi nakon Drugog svjetskog rata". U jednoj desničarskoj Njemačkoj Angele Merkel - rodnomu mjesto nacizma i Drugog svjetskog rata koji je odnio 60 milijuna života, od toga 32 milijuna samo Rusa - ali i u desničarskoj Austriji Sebastiana Kurza se ide u zatvor na uzvik "Sieg Heil", nacističke grafite...

Ustaška inačica "Za dom spremni" ima u Bijednoj Našoj premijera Andreja Plenkovića časno mjesto u javnom prostoru, on ne zna kako je završio Drugi svjetski rat u Hrvatskoj i prepušta izvjesnom povjerenstvu za bolju prošlost sveučilišnog profesora nuklearne medicine akademika Zvonka Kusića da mu savjetuje što tu (ni)je u redu. Sic transit. Pa je "Za dom spremni" službeno zabranjen, ali dopušten u - svečanim prilikama.

U Berlinu, glavnom gradu danas opet u svakom smislu najmoćnije europske zemlje, mesingane pločice na nogostupu i fasadama podsjećaju prolaznike na Židove, koji su tu obitavali do Führerova i dolaska nacista na vlast i holokaust-pogroma nad cijelim narodom (i narodima, osobito Slavenima), a RH je sravnio sa zemljom više od 3000 tzv. partizanskih spomenika narodnim herojima i najslavnijem epizodama hrvatske povijesti. Epizodama i pojedincima koji su Hrvatsku izveli iz Drugog svjetskog rata na pobjedničkoj strani i teritorijalno cjelovitu, oslobođenih velikih dijelova zemlje, što su ih ustaše darovali fašističkoj Italiji i nacističkom Trećem Reichu. Kao naknadu za prijeratno jataštvo. 

Dok to Plenkovićeva vlast ne shvati, kažu predstavnici najvećih ustaških žrtava, Srba i Židovi neće u istu jasenovačku kolonu s njegovima iz vlasti, a na Bleiburgu ionako ne žele ni primirisati. Bilo bi maloumno.

"Danas se dopušta stavljanje znaka jednakosti između tzv. NDH i antinacifašističkog pokreta NOB-a", kazao je u Jasenovcu Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina Hrvatske, pojašnjavajući razloge zašto njegovi sunarodnjaci ne žele komemorirati s Plenkovićevom vladom. "Ovdje smo četvrti put sami, mi potomci žrtava zločinačke tzv. NDH. Mi nikad nismo izjednačavali hrvatski narod s tzv. NDH, ali nećemo nikad prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburgaškog polja isto. O ustaškom pozdravu 'Za dom spremni' dao je mišljenje Ustavni sud RH, zabranjen je Ustavom i zakonima RH, no dok se ZDS ne makne iz upotrebe, nećemo sudjelovati u službenoj komemoraciji. Da ste u razgovore s nama uložili onoliko energije koliko ste uložili u komemoraciju u Bleiburgu, bila bi jedna komemoracija u Jasenovcu. Tražimo samo da poštujete hrvatske zakone kao što ćete poštivati austrijske." Ako i po kojim uvjetima ovog svibnja uopće bude bleiburškog okupljanja.Ustaška inačica "Za dom spremni" ima u Bijednoj Našoj premijera Andreja Plenkovića časno mjesto u javnom prostoru, on ne zna kako je završio Drugi svjetski rat u Hrvatskoj i prepušta izvjesnom povjerenstvu za bolju prošlost sveučilišnog profesora nuklearne medicine akademika Zvonka Kusića da mu savjetuje što tu (ni)je u redu

"Mislim da sam baš onaj predsjednik vlade koji radi jako puno da u RH povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima", replicirao je premijer Plenković u intervjuu Hrvatskom radiju birokratski hladno, odajući svoje uvjerenje kako ne kani ništa mijenjati u odnosu državne politike prema Jasenovcu i Bleiburgu, ma što držali oponenti.

"Smatram da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu. Bilo bi dobro da dođemo do određenok konsenzusa. Uložili smo puno i mislim da bi trebalo doći malo napora i s druge strane. Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoracija bude jedinstvena. Što se tiče zakona, vladine politike i HDZ-a, ne vidim iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti (toleriranje proustaških pojava u društvu, op. a.). Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti, ako su to neki marginalni akteri, koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a izvan su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom vlade ni vladajuće stranke."

Nije bitno što premijer privatno/osobno (ne) dijeli, ali itekako je važno upražnjava li odgovornost za zdravlje zemlje i društva, koji su mu izborno povjereni. I kako je upražnjava.

Jamačno nekom trebaju naočale ili barem nova stakla. Pitanje za milijun eura: komu?

<
Vezane vijesti