Foto: I.P.Foto: I.P.MUP opstruira kazneni progon svojih djelatnika i vrši pritisak na aktiviste i odvjetnike. "MUP je 'izgubio' snimke kamera koje su bitan dokazni materijal, MUP je dva puta ilegalno protjerao Madininu obitelj, MUP odlučuje o njihovoj detenciji i izolaciji, MUP ima neutemeljne sumnje o vjerodostojnosti punomoći koju je Madinina obitelj dala odvjetnicima, MUP na temelju tih sumnji provodi nečuvene izvide", kaže odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Are You Syrious?Centar za mirovne studije i odvjetnici Sanja Bezbradica Jelavić i Ivo Jelavić upozorili su danas na pritiske Ministarstva unutarnjih poslova na odvjetnički ured koji štiti prava izbjeglica, kao i na aktiviste i aktivistkinje organizacija koje pružaju pravnu i humanitarnu zaštitu izbjeglicama.

Zbog svega navedenog organizacije su danas najavile da će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva

Istaknuli su kako je interes i motiv policije da opstruira kazneni progon njenih djelatnika, te nastavi izbjegavati odgovornost za moguće nezakonito postupanje prema izbjeglicama na granicama Hrvatske.

Nakon što je jučer najavljena konferencija za medije u vezi policijskih pritisaka i zastrašivanja, policija je dostavila pozive aktivisticama CMS-a i AYS-a na obavijesni razgovor u isto vrijeme kada je najavljena konferencija. "Smatramo to nedopustivim pokušajem zastrašivanja i pritiska na volontere, kao i direktnim pokušajem ograničavanja slobode izražavanja aktivista za ljudska prava", istaknuo je na konferenciji za medije Gordan Bosanac iz CMS-a.

"MUP je 'izgubio' snimke kamera koje su bitan dokazni materijal, MUP je dva puta ilegalno protjerao Madininu obitelj, MUP odlučuje o njihovoj detenciji i izolaciji, MUP ima neutemeljne sumnje o vjerodostojnosti punomoći koju je Madinina obitelj dala odvjetnicima, MUP na temelju tih sumnji provodi nečuvene izvide", rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Obitelj Hussiny je protiv policije RH podnijela kaznenu prijavu zbog ubojstva iz nehaja njihove šestogodišnje kćeri Madine. Sada policija, protiv koje je obitelj podignula kaznenu prijavu, vodi postupak odobravanja njihove međunarodne zaštite, te jedina ima pristup obitelji.

Bezdradica Jelavić, koja zastupa obitelj u kaznenom postupku protiv MUP-a zbog odgovornosti za smrt malene Madine, više puta je pokušala stupiti u kontakt s obitelji koja je nakon što je zatražila azil smještena u detencijski centar u Tovarniku. Međutim, od policije je dobila odgovor Europski sud za ljudska prava 6. travnja je odvjetnicima Madinine obitelji žurno dostavio odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanjukako prema njihovom saznanju ona nije odvjetnica obitelji, a u njezin odvjetnički ured poslan je PN USKOK u izvidne radnje koje se tiču potpisa punomoći.

"MUP nam je rekao kako je punomoć nevažeća, bez dodatnih objašnjenja. Taj isti MUP nam ne dopušta da posjetimo stranke, a ja od 1991. ne pamtim takve primjere. Takvo postupanje policije i uskraćivanje pristupa strankama onemogućavanje je obavljanja odvjetničkog posla. Radi se o pokušaju skretanja pozornosti sa istrage i pokušaju sprječavanja dokazivanja i utvrđivanja odgovornosti MUP-ovih službenika za smrt malog djeteta", rekao je na konferenciji za medije odvjetnik Ivo Jelavić.

Jelavić je objasnio kako je vrlo jednostavno dokazati je li punomoć valjana, na način da se odvjetnik i stranka sastanu i da stranka potvrdi ili opovrgne punomoć, ali MUP to odbija. Posebno je zabrinjavajuće to što je obitelj pokušala kontaktirati odvjetnike, a to im nije bilo omogućeno. "Ni u slučajevima najtežih kaznenih djela policija ne uskraćuje kontakt sa strankama", rekao je Jelavić.

Posljednji put kada je obitelj uspjela kontaktirati s Centrom za mirovne studije bilo je 3. travnja, o čemu je CMS obavijestio javnost, a policija se nakon toga odlučila na pokušaj obračunavanja s volonterima i kriminalizaciju solidarnosti.

"Kada je obitelj ušla u Hrvatsku, kako bi izbjegla i treće vraćanje u Srbiju, obratili su nam se za pomoć pri traženju međunarodne zaštite, nakon čega je naš volonter odmah kontaktirao policiju i zajedno s njima išao po obitelj", ispričala je Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious. Međutim, nakon što su mediji prenijeli informacije o tome što se događa s obitelji, MUP obavještava volontera AYS kako će protiv njega pokrenuti prekršajni postupak zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku granice.Bezbradica Jelavić: "MUP je 'izgubio' snimke kamera koje su bitan dokazni materijal, MUP je dva puta ilegalno protjerao Madininu obitelj, MUP odlučuje o njihovoj detenciji i izolaciji, MUP ima neutemeljne sumnje o vjerodostojnosti punomoći koju je Madinina obitelj dala odvjetnicima, MUP na temelju tih sumnji provodi nečuvene izvide"

"Naši volonteri se na terenu uvijek prvo jave policiji, ali kad policija dođe ostaju u funkciji promatrača, kako bi bili sigurni da će se izbjeglicama omogućiti da zatraže pravo na azil, na što imaju zakonsko pravo, a što im policija često onemogućava. Naš volonter je tada čitavo vrijeme bio s policijskim službenicima, i vjerujemo da je to onemogućilo ponovno protjerivanje Madinine obitelji. Iz policije mu je obavijest o prekšajnom postupku stigla na neki način kao osveta za to", kaže Tadić.

Podsjetimo, prema međunarodnom pravu, kao i prema Ustavu RH, svaka osoba ima pravo podnijeti zahtjev za azil neovisno o načinu ulaska u državu, a razmatranje i procjenu osnovanosti zahtjeva trebali bi provoditi educirani i osposobljeni pojedinci prema uspostavljenim standardima, a ne policijski službenici na granici.

UNHCR Srbija u 2017. zabilježio je pak 3242 slučaja nezakonitih protjerivanja izbjeglica iz Hrvatske, pri čemu mnoge izbjeglice tvrde da im je bio uskraćen pristup sustavu međunarodne zaštite te da su rutinski bile zlostavljane. Tako je Hrvatska je postala zemlja s najviše protjerivanja u regiji, čime smo prestigli čak i Mađarsku.

"Važno je reći kako se u slučaju Madinine obitelji ne radi samo o tražiteljima međunarodne zaštite, već i o žrtvama kaznenog djela. Sve što se dešava je posebno ponižavajuće za njih kao žrtve kaznenog djela i izrazito ranjive skupine. Radi se o strahovito zlostavljajućim praksama, obitelj je u detenciji i međusobno izolirana i razdvojena, bez prava izlaska na zrak", ističe Bezdradica Jelavić.Ivo Jelavić: "MUP nam je rekao kako je punomoć nevažeća, bez dodatnih objašnjenja. Taj isti MUP nam ne dopušta da posjetimo stranke, a ja od 1991. ne pamtim takve primjere"

Dodala je i kako je o izvidima MUP-a obavješten Europski sud za ljudska prava, a obavješten će biti i Ustavni sud. Europski sud za ljudska prava 6. travnja je odvjetnicima Madinine obitelji žurno dostavio odluku o privremenoj mjeri u kojoj nalaže MUP-u da obitelj odmah smjesti u takvu sredinu gdje neće biti izložena nečovječnom ili ponižavajućem postupanju. Sud je tada naglasio da je uvjeren kako Hrvatska neće deportirati obitelj u Srbiju ili Afganistan, dok ne odgovore na pitanja koja su im upućena.

Ova privremena mjera podrazumijeva da MUP odmah mora obitelji omogućiti slobodu kretanja. Naime, u Zahtjevu za određivanje privremene mjere protiv Republike Hrvatske koju je odvjetnica uputila Europskom sudu za ljudska prava, a koja se temelji na uznemirenim porukama maloljetne sestre poginule Madine, navedeno je kakvi su uvjeti kojima su izloženi u Tranzitno prihvatnom centru za strance Tovarnik.

Navedeno je da se radi o ustanovi zatvorenog – zatvorskog tipa, a obitelj sa jedanaestoro djece se tamo nalazi raspoređena u tri prostorije bez mogućnosti međusobnog viđanja i kontakta osim za vrijeme obroka, bez dostatnih objašnjenja i sa namjernim onemogućavanjem bilo kakvog kontakata s ovlaštenim pružateljima pravne pomoći i uz snažnu policijsku prisutnost. MUP u međuvremenu nije učinio ništa po tom pitanju, osim što je pojačao pritisak na odvjetnike i aktiviste.Obitelj Hussiny je protiv policije RH podnijela kaznenu prijavu zbog ubojstva iz nehaja njihove šestogodišnje kćeri Madine. Sada policija, protiv koje je obitelj podignula kaznenu prijavu, vodi postupak odobravanja njihove međunarodne zaštite, te jedina ima pristup obitelji

U svom je nedavnom izvješćMichel Forst, specijalni izvjestitelj UN-a o stanju osoba koje štite ljudska prava, izjavio kako se osobe koje štite prava izbjeglica suočavaju se s posebno teškim preprekama u radu, uglavnom zbog ograničenja pristupa ljudima, kriminalizacije i stigmatizacije.

Zbog svega navedenog organizacije su danas najavile da će od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnosti kao i od Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva, koje bi trebalo istražiti kako je moguće da MUP tako grubo zlorabi represivni aparat prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava.

Iz Platforme 112 podržavaju zahtjev CMS i AYS? za osnivanjem istražnog povjerenstva kako bi Sabor istražio nedopustivo ponašanje policije prema aktivistima i odvjetnicima za ljudska prava, te kako bi se osigurao kvalitetniji građanski nadzor nad radom policije. Podršku izražavaju i Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost, Crosol - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske te Srđ je naš.

O ovim pritiscima udruge će obavijestiti i nadležna tijela Vijeća Europe, Europske komisije i Europskog parlamenta. Upozoravaju kako su ovakve prakse nespojive su sa skorim predsjedanjem RH Vijećem Europe kao i pripremama ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Traže i da MUP čim prije provede mjeru koju je donio Europski sud za ljudska prava, pusti obitelj na slobodu, smjesti ih u siguran smještaj otvorenog tipa, te im omogući njihovo pravo na odvjetnika.

<
Vezane vijesti