Foto: I.P.Foto: I.P."U sumrak etičkog i profesionalnog medijskog izvještavanja i predstavljanja, u jeku histerije lažnih vijesti i zazivanja 'mitraljeskih gnijezda', ne možemo se ne zapitati, koliko još huškačke retorike i manipulacije kao društvo možemo podnijeti, a da riječi prijezira, osude i mržnje ne postanu okrutna, stravična, nasilna djela", stoji u reakciji na medijsku i općedruštvenu erupciju mržnje prema izbjeglicama. Reakciju je potpisalo preko 450 osoba iz aktivističkih, medijskih, akademskih i umjetničkih krugova te podržalo gotovo 40 kolektiva, organizacija, uredništava i inicijativa. Reakciju još uvijek možete podržati svojim potpisom.

Reakciju Budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića prenosimo u cijelosti:

Izbjeglice koji su u Bosni i Hercegovini zaustavljeni doslovce pred vratima Europske unije, uputili su se u ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine, na službene granične prijelaze prema Hrvatskoj. Grupe i pojedinci, među njima i obitelji, žene i djeca, koji su sljedećih dana uspjeli doći i zadržati se na graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac započeli su prosvjed kojim su tražili da im se omogući prolaz do odredišta na kojima bi napokon, neki i nakon godina i desetljeća, mogli započeti graditi svoju budućnost izvan humanitarnog nakovnja i policijskog čekića. Izbjeglice je Hrvatska dočekala podizanjem ograda i policijskim kordonima.Mržnja koju se promiče iznova stvara nelagodu, uznemiruje i posramljuje, baš kao i slični primjeri iz ne tako nam davne prošlosti. I danas živimo u vremenu potpune političke neodgovornosti

Došlo je do sukoba u kojima je na obje strane bilo ozlijeđenih. Sljedećih dana nekoliko je stotina osoba bilo na graničnom prijelazu, neki i noću, izolirani i izloženi različitim pritiscima, bez ikakve vanjske organizirane pomoći. Mirno su prosvjedovali sve dok ih bosanskohercegovačka policija nije udaljila s prijelaza. Iako je medijski prostor bio preplavljen vijestima s granice, sam je prosvjed u Hrvatskoj, slobodno to danas možemo reći, bio potpuno nevidljiv. Snimke, slike, izjave i komentari koji su nam posredovani bili su pomno rasterećeni svakog konteksta i kritičkog stava te su umjesto o prosvjedu govorili o nečem sasvim drugom, o napadu na hrvatsku granicu.

O prosvjedu na graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac većina hrvatskih medija izvještavala je iz daljine, iza policijske barikade. Novinarska izvješća s terena očekivano su se stoga primarno temeljila na službenim priopćenjima MUP-a i izjavama predstavnika vlasti, a poruke i glasovi izbjeglica ili pojedinaca koji im pružaju podršku tih se dana nisu probijali do šire javnosti.

Uzevši u obzir višegodišnje napore organizacija civilnog društva, aktivista i aktivistkinja za slobodu kretanja, ali i pučke pravobraniteljice, da ukažu na nasiljeKorporativnim i političkim interesima devastirano medijsko polje otvorilo se i u ovom slučaju jednostranom, pojednostavljenom pa u konačnici i neistinitom i nepoštenom, a zbog erupcije neznanja i mržnje koja je uslijedila, i opasnom izvještavanju koje je provodila i provodi hrvatska policija prema izbjeglim ljudima, posebno je zabrinjavajuće da je u medijskim izvještajima izostalo kontekstualiziranje prosvjeda iz te perspektive. Kao što je to dobro poznato, hrvatski granični prijelazi zatvoreni su za izbjeglice, zbog čega su oni u zemlju prisiljeni ulaziti mimo tih prijelaza, izlažući se pritom stradanjima i nasilju, i zato je traženje prolaza na graničnom prijelazu imalo posebnu simboličku težinu.

Korporativnim i političkim interesima devastirano medijsko polje otvorilo se i u ovom slučaju jednostranom, pojednostavljenom pa u konačnici i neistinitom i nepoštenom, a zbog erupcije neznanja i mržnje koja je uslijedila, i opasnom izvještavanju. Time su se mediji još jednom odrekli svoje važne društvene uloge u zastupanju utišanih i marginaliziranih glasova, kao i sudjelovanju u propitivanju onih koji imaju moć i vlast, zanemarivši pritom načela novinarskog rada formulirana i Kodeksom časti hrvatskih novinara.

U medijskim prilozima koje smo tih dana imali priliku vidjeti, naglasak je bio na "proboju granice", "eskalaciji stanja", "dramatičnim scenama" i "kaosu na granici", što se isticalo i u naslovima i izdvojenim dijelovima tekstova. Pritom se izbjeglice upotrebom sintagmi poput "probijanja kordona" označavalo kao aktivne aktere na granici, ali u negativnom smislu, kao homogenu, prijeteću masu ilegalnih migranata, kako ljude u migraciji nazivaju stvarni krivci za opću, globalnu i nacionalnu, političku, ekološku, klasnu i etičku krizu ne bi li se nesmetano opetovale i opravdavale kolonijalne, izrabljivačke i autoritarne prakse i politički režimi.

Pasivna uloga "primoranih" branitelja granice u medijskim je prilozima pridana policiji, o čijem se djelovanju izvještavalo u eufemističkom ključu, govoreći primjerice o tome da je policija "pomaknula migrante". Takvim korištenjem jezika izvrtali su se i suprotno stanju na terenu prikazivali odnosi moći između izbjeglica i policije.Iako je medijski prostor bio preplavljen vijestima s granice, sam je prosvjed u Hrvatskoj, slobodno to danas možemo reći, bio potpuno nevidljiv. Snimke, slike, izjave i komentari koji su nam posredovani bili su pomno rasterećeni svakog konteksta i kritičkog stava te su umjesto o prosvjedu govorili o nečem sasvim drugom, o napadu na hrvatsku granicu

Dodatno, mediji su lokalnu zajednicu i njezine želje i potrebe suprotstavljali onima izbjeglica, čime su se potpirivali strah i panika, a prešućivali napori pojedinaca koji su unatoč pritiscima i dalje podržavali i pomagali izbjeglice. U tom kontekstu ne čudi ni izbor gostiju u pojedinim TV emisijama, mahom stručnjaka za tzv. sigurnosna pitanja i predstavnika policija obiju zemalja, kao i sugestivna pitanja, primjerice o slanju vojske na granicu, koja su pridonosila eskalaciji senzacionalizma i jednostranosti.

Mediji su konačno takvim načinom izvještavanja išli direktno na ruku političkim strankama i strujama na društvenim mrežama koje se hrane širenjem straha, mržnje i ksenofobije, a koje su se ovoga puta mogle osloniti i na istupe dežurnog stručnjaka iz humanističkog područja. U tim se istupima utemeljenim, kako se u međuvremenu već pokazalo, na neistinama i poluinformacijama, a oblikovanim kroz zamjenu teza, promašene zdravorazumske prispodobe, zazivanje prirodnog poretka i druge dobro poznate mehanizme stvaranja moralne panike, huškački osuđivalo i proganjalo izbjeglice i sve druge koji ne pristaju na tako postavljene okvire mišljenja.

Dok se, manipulirajući emocijama (strahom), hrvatska politika i njezini predstavnici na vlasti i pri njoj te javni medijski servisi bave fabriciranjem "izvanrednog stanja" – fantomske, prijeteće krize u kojoj bi jedna grupa deprivilegiranih ljudi uskoro mogla ugroziti suverenitet i živote drugih – pokušava se ispisati nova stranica hrvatskog nacionalizma i netrpeljivosti.Dodatno, mediji su lokalnu zajednicu i njezine želje i potrebe suprotstavljali onima izbjeglica, čime su se potpirivali strah i panika, a prešućivali napori pojedinaca koji su unatoč pritiscima i dalje podržavali i pomagali izbjeglice

Mržnja koju se promiče iznova stvara nelagodu, uznemiruje i posramljuje, baš kao i slični primjeri iz ne tako nam davne prošlosti. I danas živimo u vremenu potpune političke neodgovornosti. U raljama hrvatske politike koja "voli" oružje, umjesto ljude, kukavički slijedeći europski režim kontrole migracija, naturalizira se mržnja i strah prema potrebitima "s one strane" policijskog kordona na hrvatsko-bosanskoj granici. U sumrak etičkog i profesionalnog medijskog izvještavanja i predstavljanja, a u jeku histerije lažnih vijesti i zazivanja "mitraljeskih gnijezda", ne možemo se ne zapitati, koliko još huškačke retorike i manipulacije kao društvo možemo podnijeti, a da riječi prijezira, osude i mržnje ne postanu okrutna, stravična, nasilna djela.

Pozorno prateći medijsko izvještavanje, izjave i komentare koji su se kretali u rasponu od širenja fobije do huškanja na progon, kao i mrziteljsku propagandu koja je društvenim mrežama harala sistematično, gotovo štreberski militantno, preostaje nam, dakle, tek utvrditi da se radilo o već poznatom, ali ovog puta i svojim razmjerima ekstremnom, sustavnom poticanju na rasizam, ksenofobiju i islamofobiju.

Sistemskim poticanjem i predstavljanjem ekstremno desnih stavova kao općeprihvaćenih načela u našem društvu, uz kontinuirano, zlonamjerno fabriciranje priča o, eto, vrlo opasnim ljudima na granici, željelo se do kraja zatrti sve ono slobodno, solidarno i srčano u nama. A to je nešto što ne želimo i na što nikada nećemo pristati.

Ovu reakciju na mržnju prema izbjeglicama kojoj svjedočimo u Hrvatskoj i hrvatskim medijima potpisuju: Maddalena Avon, Selma Banich, Emina Bužinkić, Marijana Hameršak, Lea Horvat, Marija Mileta, Ivana Perić i Iva Pleše.

Svi koji žele supotpisati ili podržati tekst reakcije mogu to još uvijek učiniti putem ove poveznice.

Supotpisnici/e:

Saša Ahac
Petra Andrić
Nataša Antulov
Staša Aras
Mašenjka Bačić
Eva Badanjak
Petar Bagarić
Pavlica Bajsić Brazzoduro
Đurđa Baljak
Marta Banić
Ksenija Banović
Duga Bavoljak
Irena Bekić
Katarina Berać Vuić
Jelena Berković
Ana Dana Beroš
Martin Beroš
Nada Beroš
Ivana Bešker
Sanja Bešlić
Filip Bilić
Nikica Biliškov
Nebojša Blanuša
Ivan Blažević
Ela Bobanac
Lana Bobić
Nikolina Bogdanović
Lana Bojanić
Petra Bokić
Siniša Boras
Saša Borenović
Rada Borić
Maša Borović
Gordan Bosanac
Jasmina Božić
Senka Božić
Zrinka Božić Blanuša
Iva Brajković
Sonja Braut
Marco Bradaschia
Vedran Brblić
Alen Brlek
Jasminka Brlek
Sunčica Brnardić
Tajana Broz
Adriana Bučević Žižek
Boris Buden
Slađana Bukovac
Sanja Burlović
Marija Butirić
Cyrille Cartier
Antonia de Castro Burica
Maja Celing Celić
Tomislav Ceronja
Biljana Crevar
Ivana Crnoja
Sven Cvek
Ivanka Cvitan
Sarah Czerny
Milica Czerny Urban
Miranda Čanadić
Karlo Čargonja
Martin Čarija
Tajči Čekada
Đurđica Čilić Škeljo
Luka Čuljak
Mila Čuljak
Irena Čurik
Enes Ćerimagić
Ivana Ćosić Pregrad
Vera Ćubela Adorić
Lidija Deduš
Marija Dejanović
Juliette Delescluse
Zlata Delić
Martina Demirović
Matea Demirović
Danka Derifaj
Ana Dević
Josipa Dika
Sandra Dobrić
Šimo Dominković
Martina Domladovac
Antonia Dorbić
Stefana Došen
Gordana Dragičević
Petra Drmić
Shura Dumanić
Hana Dvornik
Srđan Dvornik
Marta Džaja
Zrinka Džoić
Anita Džombić
Ivica Đikić
Igor Đorđević
Lidija Đukes
Lina Đulvat
Sanja Đurin
Sara Ercegović
Matija Ferlin
Ivan Filipović
Ruben Finderle
Rose Fistanić
Neda Frank
Toni Gabrić
Denis Gaščić
Lana Gjurić
Bruno Gojević
Eugen Gojević
Vanja Gojević
Nina Gojić
Ivana Gojnić
Jadranka Gorup
Nataša Govedić
Greta Grakalić Rački
Andrea Grgić
Zoran Grozdanov
Marko Gutić Mižimakov
Ivana Hanaček
Hrvoje Harač
Ivan Havelka
Natalija Havelka
Pavle Heidler
Dražen Hižak
Laura Horvat
Srećko Horvat
Nada Horvatinčić
Sanja Horvatinčić
Lana Hosni
Karolina Hrga
Hajrudin Hromadžić
Iva Ivan
Hrvoje Ivančić
Bernard Ivčić
Antonio Ivičević
Ivana Ivković
Ivona Ivković
Katarina Jagarčec
Ivan Jakić
Tvrtko Jakovina
Silvija Jakovljević
Renata Jambrešić Kirin
Ivana Jandrić
Sven Janovski
Ivan Jergović
Kristijan Jerković
Neven Jovanović
Natalija Jozić
Lejla Juranić
Mensura Juranović
Goran Jurić
Hrvoje Jurić
Magdalena Jurić
Željka Jurlina
Dana Jurman Jakus
Tinka Kalajžić
Jelena Kamenko Mayer
Gregor Kamnikar
Katija Kaplan
Dina Karadžić
Petra Karmelić
Branka Kaselj
Sandra Kasunić
Sanjin Kaštelan
Vlaho Kavain
Sara Kekuš
Petra Kelemen
Mario Kikaš
Nenad Klapčić
Vedrana Klepica
Jakov Kolak
Maša Kolanović
Martina Kolarić
Fahira Kolić
Nera Komarić
Davor Konjikušić
Martina Kontošić
Lucija Koren
Boris Koroman
Andrijana Kos-Lajtman
Jasenka Kosir
Viktor Koska
Marko Kostanić
Stipe Kostanić
Anda Kostijal
Marko Košak
Zrinka Košta
Leonida Kovač
Leonardo Kovačević
Mirta Kovačević
Sanja Kovačević
Suzana Kovačević
Ana Kovačić
Andrea Kovačić
Tina Kovačić
Mihael Kozina
Zlatan Krajina
Matija Kralj
Jelena Kranjec
Josipa Kranjec
Julija Kranjec
Ana Kreitmeyer
Marta Krešić
Marija Krnić
Ana Kršinić-Lozica
Dunja Kučinac
Jelena Kupsjak
Miran Kurspahić
Petra Kurtović
Željka Kustić-Flanjak
Ana Kuzmanić
Ana Kuzmanić
Siniša Labrović
Aneta Lalić

Sara Lalić
Igor Lasić
Branimira Lazarin
Željka Leljak Gracin
Ljubica Letinić
Lea Linarić
Kruno Lokotar
Tena Lončarević
Ana Lovreković
Anita Lovrić
Danijela Lugarić Vukas
Katarina Luketić
Atila Lukić
Jovana Lukić
Josipa Lulić
Darko Ljubić
Nikolina Majdak
Vlatka Majstorović-Avdić
Tonka Maleković
Miloš Malinić
Lara Mandli
Iva Marčetić
Silvia Marchig
Ira Mardešić
Matija Marek
Monika Marić
Zaklina Marić
Zoran Marić
Dina Marijanović
Maja Marjančić
Suzana Marjanić
Antonela Marušić
Darja Maslić Seršić
Barbara Matejčić
Marinella Matejčić
Nina Matejčić
Vladimir Mateljan
Petra Matić
Suzana Matić
Barbara Matijević
Edita Matković
Andrea Matošević
Vilim Matula
Tomislav Medak
Mateja Medlobi
Zoran Medved
Nataša Medved
Pierluca Merola
Nataša Mihoci
Vesna Mihoković Puhovski
Karlo Mijić
Irena Mikec
Goran Milaković
Ivana Milas
Andrea Milat
Davor Miletić
Ivona Miletić
Mario Miličić
Saveta Miljanić
Matija Miloš
Milica Mirković
Bruno Motik
Igor Mukić
Helena Naglaš
Andrej Nikolaidis
Maja Nikolandić
Igor Nobilo
Orlanda Obad
Kaja Ocvirek-Krušić
Irma Omerzo
Dag Oršić
Ismet Osmančević
Maja Osmančević
Marina Osmančević
Zdenka Osmančević
Luka Ostojić
Lea Ovčarić
Dušica Parezanović
Lujo Parežanin
Ivanka Pašalić
Mirela Pašić
Vlasta Paulić
Boris Pavelić
Katarina Pavičić-Ivelja
Lana Pavić
Ivan Pavin
Goran Pavlić
Ivana Pavlović
Dražena Pavlović Lučić
Ivana Pedljo
Ivana Pejić
Ivana Perica
Filip Peruzović
Antonija Petričušić
Duško Petrović
Branka Peurača
Mojca Piškor
Tomislav Pletenac
Branimir Pofuk
Nikoleta Poljak
Zdravko Popović
Boris Postnikov
Antonija Potočki
Romana Pozniak
Ljiljana Pranjić
Jasenka Pregrad
Sonja Pregrad
Jela Prgić Znika
Antonia Prgomet
Ena Priselec
Goran Sergej Pristaš
Nikolina Pristaš
Bruna Profaca
Ana Profeta
Marija Prša
Nikola Ptić
Sena Puhovski
Tamara Puhovski
Srećko Pulig
Sanja Puljar D'Alessio
Ivana Radan
Barbara Radelja
Damir Radić
Sanja Radić
Dobriša Radovanović
Ana Raffai
Otto Raffai
Stela Rakas
Jasenko Rasol
Jelena Rašić
Urša Raukar
Sunčica Remenar
Diana Rimac
Marijana Rimanić
Maša Riznić
Nihad Rizvanović
Ivana Rogar
Ivana Roglić Relac
Nives Rogoznica
Ana Roksandić
Sunčana Rokvić
Ivana Rončević
Izvor Rukavina
Boris Ružić
Elena Ružić
Sabina Sabolović
Ivana Sajko
Vesna Sajko
Valent Samardžija
Sanja Sarnavka
Željka Sartori
Branimir Seletković
Adam Semijalac
Zoran Senta
Maja Sever
Korana Serdarević
Miroslav Sikavica
Antoana Silov
Magda Sindičić
Mauro Sirotnjak
Dora Sivka
Lasta Slaviček
Petra Sobotka
Anamarija Sočo
Vice Stančić
Jelena Stefanović
Silvija Stipanov
Marko Stipić
Paul Stubbs
Helena Stublić
Matej Subotić
Maja Subotić Šušak
Ema Šajatović
Ivan Šamija
Ivan Ščapec
Karmela Šegvić
Lejla Šehić Relić
Ivan Šeparović
Zrinka Šimičić Mihanović
Marija Šimoković Sikavica
Patricija Šipić
Marina Škrabalo
Marijana Šokman
Lovorka Šošić
Ana Marija Španić
Ivo Špigel
Marijana Špoljarić
David Šporer
Igor Štiks
Jasna Šumanovac
Rade Tanjga
Nebojša Taraba
Siniša Teofilović
Jelena Tešija
Tanja Tešija
Tijana Tešija
Marina Tkalčić
Marija Tomac
Luka Toman
Espi Tomičić
Zoran Tomić
Tia Tomiša
Biserka Tomljenović
Mirjana Tonković
Leila Topić
Nikica Torbica
Dario Trampus
Silvia Trevisani
Nevenka Trumbetaš Bakić
Ivica Tuksor
Željka Turjak
Hrvoje Tutek
Damir Urban
Marina Uzelac
Zrinka Užbinec
Julija Veble Mikić
Tatjana Vidaković Gal
Adrijana Vidić
Petar Vidov
Tea Vidović Dalipi
Štefica Vincek
Klara Vladović

Ivan Vlašić
Marijan Vogrinec
Demian Vokši
Hrvoje Vondrak
Ines Vondrak
Mario Vrbančić
Maja Vrbanjac
Ivana Vrbat
Svjetlana Vukić
Jelka Vukobratović
Nikola Vukobratović
Valentina Wiesner
Vlasta Zajec
Ivana Zanze
Iva Zavagni
Nebojša Zelič
Iva Zelić
Krešimir Znika
Paula Zore
Lucija Žilić
Jadranka Žinić Mijatović
Marin Živković
Drago Župarić-Iljić

Podržavatelji:

Are You Syrious
Autonomni kulturni centar Attack
BEK kolektiv
Bilten.org – regionalni portal
BLOK
Centar za građanske inicijative Poreč
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Crvena akcija
Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj
Feministički kolektiv fAKTIV
Freakvencija
GONG
Građanska inicijativa Dugave
Infoshop knjižnica Pippilotta
Inicijativa Dobrodošli!
Izdavačka kuća DAF
Klub studenata Filozofskog fakulteta
KSS Antifjaka
Kurziv
Libela
Makarskavangarda
Okus doma
RAND Sesvete
Slobodni Filozofski
Što, kako i za koga / WHW
Studenti za izbjeglice
Tricycle Trauma
U DOBROJ VJERI
Udruga "Eko-Zadar"
Udruga MI - Split
Udruga Pobjede
Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter
Uredništvo portala H-Alter
Uredništvo hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea
Volonterski centar Osijek
Volonterski centar Zagreb
Zagrebačko psihološko društvo
Zelena akcija
ŽEN
Ženska soba

<
Vezane vijesti