Foto: A.K.Foto: A.K."Tražimo od Hrvatskog Sabora da u novom mandatu zatraži izradu studije učinaka TTIP-a i to putem poziva javno financiranim znanstvenim institucijama u RH, uz obaveznu provedbu širokih konzultacija", poručili su jutros na konferenciji za novinare iz inicijative Zaustavimo TTIP i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

H-Alter je, podsjetimo, prošli tjedan otkrio kako će u ime Centra jedan od nositelja izrade studije biti Ante Babić, makroekonomist i dojučerašnji glavni tajnik stranih, prije toga i domaćih kompanija, koji se u javnosti često zalagao za TTIP. PricewaterhouseCoopers je pak ured svjetske mega organizacije za pružanje usluga, koja za TTIP lobira u Transatlantskom poslovnom vijeću. Prema propozicijama javne ponude, rečene bi organizacije trebale izraditi "neovisnu i znanstveno utemeljenu" studiju utjecaja. Posao im je dodijelila tehnička vlada u bagatelnom postupku nabave, što znači da su ih direktno zvali i odabrali temeljem najpovoljnije ponude. Referirajući se na naše istraživanje, sindikati su od vlade zatražili hitnu potvrdu ove informacije i povlačenje odluke.

 Hrvatski sabor je ključna institucija koja treba provesti javnu, a potom i političku raspravu o tome nosi li TTIP više koristi ili štete hrvatskom društvuOsim sindikata, informacije su zatražili iz GONG-a, u čije je ime danas govorio Duje Prkut koji je istaknuo kako rezultati postupka odabira izvođača ove studije nisu objavljeni na internetskim stranicama ministarstva, nisu navedeni u Registru ugovora o javnoj nabavi, niti je MVEP odgovorilo na GONG-ov zahtjev za pravom na pristup informacijama o odabranom izvođaču, postavljen 14. listopada.

GONG je 24. studenog putem portala Imamo pravo znati uputio MVEP-u novi zahtjev kojim se traži dostava informacija i dokumentacije vezane uz ovaj postupak bagatelne nabave: (1) kome je sve izravno dostavljena informacija o postupku javne nabave; (2) sve dostavljene ponude; (3) odluka o izboru ponuditelja; (4) ugovor s odabranim ponuditeljem.

"Smatramo da su ovakvim odabirom izvođača, MVEP i Vlada RH propustili priliku da naručena i novcem poreznih obveznika plaćena studija utjecaja TTIP-a na RH posluži kao stručno neupitna podloga za široku političku, stručnu i javnu raspravu o tome kakve i kolike koristi i štete TTIP može donijeti društvenom, demokratskom, ekonomskom i ekološkom razvitku RH", poručili su iz inicijative Zaustavimo TTIP te naglasili kako informacije upućuju na pristranost izvođača studije čime se ozbiljno unaprijed narušava povjerenje u sadržaj i zaključke same studije.

Predstavnici inicijative te SSSH istaknuli su kako se konačna odluka o TTIP-u treba donijeti u nacionalnim parlamentima država članica EU, pa je tako upravo Hrvatski sabor ključna institucija koja treba provesti javnu, a potom i političku raspravu o tome nosi li ovaj sporazum više koristi ili štete hrvatskom društvu.

<
Vezane vijesti