tisak.hrtisak.hrNapuknuo je "catenaccio" Hrvatskog nogometnog saveza: povjerenica za informiranje Anamarija Musa uputila je HNS-u nalog da u roku od petnaest dana riješi zahtjeve za pristup informacijama koje smo mu uputili još u veljači ove godine.
konzumm_hns_2_tg.jpg

Od HNS-a smo tražili također i podatke o svim izvorima iz kojih ostvaruje prihode javnih sredstava i njihove iznose. Također, zatražili smo i niz podataka koji nisu dostupni na HNS-ovu webu, a trebali bi biti dostupni, o unutrašnjem funkcioniranju Saveza: zapisnike sa sastanaka izvršnog odbora, godišnje financijske izvještaje, odluku izvršnog odbora o imenovanju Nike Kovača selektorom reprezentacije (sjetimo se da je iz HNS-a bila puštena vijest kako je Kovač imenovan odlukom predsjednika Šukera, mada je po HNS-ovu statutu za tu odluku zadužen izvršni odbor), podatke o terminima sjednica izvršnog odbora i o mogućnosti praćenja tih sjednica od strane predstavnika javnosti. Tražili smo također i ugovore s drugim velikim sponzorima, poput INA-e, Generali osiguranja itd, te podatke vezane uz postupke javne nabave - naime, na HNS se odnosi Zakon o javnoj nabavi, ali on ne objavljuje podatke koje bi po tom zakonu trebao objavljivati, pa nije jasno niti posluje li uopće u skladu s njime.

povjeren_hns.jpg povjeren_hns.jpg

Kako su nam u HNS-u odbili pružiti tražene podatke, uz tvrdnju da nisu tijelo javne vlasti i da se na njih ne odnosi Zakon o pravu na pristup informacijama, uz stručnu pomoć GONG-ova pravnog tima obratili smo se povjerenici za informiranje. HNS je istu priču koju je pokušao prodati nama ispričao i povjerenici: na njih se, kažu, ne odnosi Zakon o pravu na pristup informacijama (ZPPI), jer nisu tijelo javne vlasti; Vlada je svojedobno iz godine u godinu objavljivala popis tijela javne vlasti, a HNS nije bio na tom popisu; Zagrebački Općinski građanski sud je 2011. godine u jednom predmetu utvrdio da HNS nije obveznik ZPPI-ja.

 

Na čemu povjerenica za informiranje temelji stav da HNS ipak jest obveznik ZPPI-ja?

Prvo, na osnovu Zakona o sportu, koji propisuje da su sportske djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, te da su na nacionalne sportske saveze prenesene brojne ovlasti u vezi organiziranja sustava sportskih natjecanja, brige za nacionalne sportske ekipe, donošenja općih akata s tim u vezi, utvrđivanja uvjeta koje sportski klubovi moraju ispuniti da bi stekli profesionalni status i slične aktivnosti.

Drugo, na osnovu samog HNS-ova statuta, kojim HNS sam sebe stavlja u status "jedinog nacionalnog športskog saveza koji potiče, promiče i skrbi o nogometnom športu".

Povjerenica pritom osporava zagrebačkom Općinskom sudu, na koji se poziva HNS, pravo da tumači ZPPI. Nasuprot tome, poziva se na jednu presudu Upravnog suda iz 2011. godine, u kojoj je utvrđeno da Požeški nogometni savez jest tijelo javne vlasti i da se na njega odnosi ZPPI - pa se, analogno, taj zakon odnosi i na HNS.

Sve u svemu, HNS će u vrlo kratkom roku morati nekako riješiti zahtjeve za sve tražene informacije, a na raspolaganju mu nije ostalo čak niti pravo žalbe na nalog povjerenice.

konzum_hns_5_tg.jpg

Činjenica da se HNS mora ponašati kao tijelo javne vlasti, dakle transparentno, možda bi mogla utjecati na iskorjenjivanje mafijaških odnosa koji praktički otpočetka vladaju u toj organizaciji, mada ne smijemo biti naivni...

Također, vidljivo je i da se nadležne institucije pravne države, od ministarstva zaduženog za sport do policije i DORH-a, ne žele ozbiljno pozabaviti isušivanjem nogometne močvare, iz jednostavnog razloga što za to nemaju konkretan politički stav Milanovićeve vlade, kao što nisu imale niti HDZ-ove. Nogomet je kraljica sportova kada je riječ o podobnosti za manipuliranje masama, i malo će tko od političara biti toliko lud da ozbiljno naruši odnose s nogometnim moćnicima koji - vidimo i iz najnovijeg pisma hrvatskog Brazilca Eduarda da Silve - koriste nogometnu organizaciju i reprezentaciju prije svega radi ostvarivanja vlastitih poslovnih interesa i utjecaja. To znači da mukotrpan posao razotkrivanja korupcije u nogometu (i drugim sportovima) kao i dosad ostaje na leđima pojedinih nekorumpiranih novinarki i novinara i pojedinih nevladinih organizacija, koji će se ubuduće, nakon ovoga naloga koji je povjerenica uputila HNS-u, moći s daleko više izgleda koristiti i mehanizmom prava na pristup informacijama.

<
Vezane vijesti