Kako bi potaknuli očuvanje domaćeg sjemena, iz udruge Eko-Zadar su u sklopu već trideset i trećeg izdanja Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda "Dani sunca" organizirali i razmjenu sjemena.

Sajam koji je održan jučer i danas na Narodnom trgu u Zadru pod geslom "Živjeti dobro", i ovaj put je organizirala udruga Eko-Zadar, a 33. izdanje je uključivalo i razmjenu sjemenja. "Riječ je o aktivnosti koju udruga periodično organizira u cilju očuvanja domaćeg sjemena, a ovog puta se provodi u sklopu projekta 'Zelena transformacija'", javljaju iz Eko-Zadra.

Na sajmu su sudjelovali neki od starih znanaca "Dana sunca" kao što su OPG Drago Drmić iz Zadra s domaćim likerima i džemovima, te prirodnom kozmetikom i začinskim biljem, Bokun d.o.o. iz Splita koji se predstavio s proizvodima od bobičastog voća: voćnim vinom, sokovima i  džemovima bez dodanog šećera i konzervansa, Kasiopeia t.u.o. iz Korčule koja je stigla s kozmetikom od prirodnih sastojaka, OPG Nedjeljko Čotić iz Zadra s medom i proizvodima od meda, te proizvodima od aloe vere i medvjeđeg luka, i OPG Štefančić iz Zagreba s proizvodima na bazi lavande; ukrasnim vrećicma, lavandinom vodicom, eteričnim uljem lavande, ali i hidrolatom smilja.

Na "Dane sunca" prvi put su došli OPG CD Raspović iz Zadra koji je također nudio lavandu i proizvode od lavande, ali i likere i rakije, domaći džem, medenjake i "Narančine" i OPG Luštica Feranija iz Debeljaka koja je nudila košarice pletene od vinove loze, sadnice kadulje, lavande, smilja, ružmarina, sušeno bilje. džemove i sokove od žižule ili čičindre, indijske smokve, kaki jabuke i klinčića, muškatne bundeve i planike ili magunje.

Ključne riječi: Eko-Zadar, poljoprivreda, hrana Mjesta: Zadar
<
Vezane vijesti