foto_uni_global_care_survey_report_2.pngGodinu dana nakon početka pandemije, teško pogođena radna snaga koja se bori protiv COVID-a 19 još uvijek trpi nasilje, nedostatak zaštitne opreme, izrazito niske plaće, manjak zaposlenih i nedostatak psihološke potpore.

Izvještaj koji je objavila globalna sindikalna organizacija UNI Global Union razotkriva goruće probleme s nedostatkom radne snage, izrazito niskih plaća, ciljanog maltretiranja i općenito opasnih uvjeta rada u sektoru njege i skrbi na globalnoj razini, čak i godinu dana nakon pojave COVID-a 19. UNI Global Union vjeruje da je anketa prvo dokumentirano istraživanje o uvjetima rada u sektoru njege i skrbi na globalnoj razini tijekom pandemije.

Više od polovice radnika i radnica u sektoru njege i skrbi koji su ispunili anketu smatra da im plaća nije bila dovoljna da osigura dostojan životni standard, što znači da su bili u nemogućnosti osigurati si stambeno pitanje, prehranu i prijevoz. Preko 30 posto ih je još uvijek prisiljeno raditi bez primjerene zaštitne opreme, a ovaj je postotak viši u zemljama najteže pogođenima virusom. 65 posto radnika i radnica koji su doživjeli smrt kolegice, kolege ili među pacijentima nisu imali potporu poslodavca u smislu psihološke pomoći radi pretrpljenog straha, nesigurnosti i ostalih problema vezanih uz mentalno zdravlje.

Priče i statistike iz izvještaja, koji je UNI Global Union izradio na temelju iskaza 3001 radnika i radnica iz sektora njege i skrbi iz 37 zemalja, prikazuju uznemiravajuću sliku slomljenog globalnog sustava zdravstvene skrbi unutar kojeg se prečesto zanemaruju životi radnika i radnica i najranjivijih korisnika i korisnica.

Regionalni industrijski sindikat sudjelovao je u provođenju ankete u Hrvatskoj, a u razgovoru s radnicima/ama koje rade u domovima za starije, naročito onima u privatnom vlasništvu, kao glavni problemi s kojima se suočavaju u radu istaknute se niske plaće, preveliko radno opterećenje i nedostatak radne snage, kao i nedostatak sustavne psihološke podrške radnicima/ama tijekom rada u uvjetima pandemije (kada je ionako emocionalno i fizički zahtjevan posao višestruko intenziviran) te izostanak ili neadekvatne naknade za izrazito povećani radni angažman tijekom, još uvijek aktualne, borbe s pandemijom bolesti COVID-19 u sustavu njege i skrbi.

„Predugo smo obezvrjeđivali skrb tvrdeći da je 'ženski posao', što je tijekom pandemije tragično rezultiralo podcijenjenom i preopterećenom radnom snagom bez dovoljno resursa na raspolaganju“, izjavila je glavna tajnica UNI Global Union-a, Christy Hoffman. „Često čujemo kako je COVID-19 promijenio sve, ali jedina stvar koja se nije promijenila je način na koji se odnosimo prema radnicima u sektoru skrbi – posebice u sektoru dugotrajne skrbi.“

Hoffman dodaje: „Ova je anketa poziv na buđenje sektoru skrbi na globalnoj razini. Pokazuje da ukoliko želimo kvalitetnu skrb, tj. ako se želimo oporaviti od ove pandemijei spriječiti njeno daljnje širenje, moramo više cijeniti rad u sektoru skrbi i moramo više poštovati te radnike i radnice.“

Više od 80 posto globalne radne snage u sektoru njege i skrbi čine žene, što se penje na 90 posto u sektoru dugotrajne skrbi. Rodna priroda rada u sektoru skrbi određuje sve najveće probleme na koje su radnici i radnice ukazivali u anketi.

Ključni nalazi pokazuju:

- 52 posto radnika i radnica reklo je da im plaća nije dovoljna da osiguraju osnovne potrebe kao što su stanovanje, hrana i prijevoz. Da bi stvari bile gore, više od trećine radnika i radnica reklo je da im nije plaćeno vrijeme koje provedu kod kuće dok čekaju na rezultate testiranja na korona virus prije povratka na posao, a četvrtina ih je rekla da im nije omogućen plaćeni godišnji odmor kako bi se oporavili u slučaju da je došlo do zaraze.

- 48 posto ih je odgovorilo kako smatra da je nedostatak radne snage ključan problem, a otprilike tri četvrtine ispitanih odgovorilo je kako im taj nedostatak radne snage utječe na kvalitetu posla.

- 31 posto ih još uvijek radi bez odgovarajuće zaštitne opreme. Jedan je ispitanik izjavio da „kao zdravstveni radnici ne bi smjeli preklinjati za zaštitnu opremu ili raditi bez nje.“

- 65 posto radnika i radnica koji su doživjeli smrt kolegice, kolege ili među pacijentima nisu imali potporu poslodavca u smislu psihološke pomoći radi pretrpljenog straha, nesigurnosti i ostalih problema vezanih uz mentalno zdravlje.

Većina ispitanika radi u sektoru dugotrajne skrbi, bilo u domovima za starije ili kućama korisnika. Istraživanje koje je UNI objavio prošli mjesec pokazalo je da je taj posao jedan od najopasnijih na svijetu. Ne iznenađuje stoga što je više od pola ispitanika doživjelo zarazu kolege ili kolegice na radnom mjestu, od čega ih je deset posto umrlo od posljedica zaraze.

Amnesty International, PSI i UNI Global Union izračunali su da je došlo do najmanje 17,000 smrti radnika i radnica od posljedica virusa samo u prvih godinu dana pandemije.

Također, 14 posto ispitanika izjavilo je da su trpjeli maltretiranje i nasilje na radnom mjestu zbog svoje profesije. Radnica iz Australije rekla je da je pretrpjela „verbalnu agresiju i prijetnje premlaćivanjem“ od obitelji pacijenata, dok je druga po istoj osnovi „bila vrijeđana na ulici i u trgovini“.

„Radnici širom svijeta govore kako je sektoru skrbi pod hitno potrebna promjena, u smislu da se ljudski život stavi u njegov centar kao glavni cilj. To konkretno znači primjerene plaće, sigurne poslove, sindikalnu zastupljenost i podizanje globalnih standarda“, rekao je Adrian Durtschi, voditelj UNICARE-a, sektora unutar UNI Global Uniona koji predstavlja dva milijuna radnika.

UNI Global Union sastavio je opsežan popis smjernica koje su nužne za transformaciju sektora njege i skrbi na globalnoj razini. One uključuju:

- Povećana ulaganja u sektor dugotrajne skrbi koja su direktno povezana s povećanjem dobrobiti za radnike i pacijente, a uz pružanje poticaja vladama, poslodavcima i investitorima za poštivanje najstrožih sigurnosnih protokola i najboljih praksi

- Sve bi se nacije trebale fokusirati na poboljšanje radnih uvjeta i povećanje plaća u sektoru skrbi

- Nužno je osigurati primjerenu zaštitnu opremu, stavljanje na prioritetnu listu za cijepljenje COVID-19 cjepivima, te besplatno i redovito testiranje na COVID-19

- Nužno je povećati broj raspoloživog osoblja kako bi se poboljšala kvaliteta skrbi i posao učinkovitije raspodijelio

- Uvođenje preventivnih mjera za faktore psihološkog rizika na radnom mjestu i besplatan pristup psihološkoj podršci

- Prepoznavanje COVID-a 19 kao profesionalne bolesti u sektoru dugotrajne skrbi

- Poštivanje protokola o sigurnosti na radu

- Najvažnije, osigurati uključenost radnika u procese donošenja odluka na radnom mjestu kroz sindikate i kolektivno pregovaranje

UNI Global Union predstavlja preko 20 milijuna radnika u uslužnim djelatnostima u preko 150 zemalja svijeta. Njegov UNICARE sektor pokriva dva milijuna radnika u sektoru njege i skrbi širom svijeta.

Ključne riječi: javno zdravstvo
<
Vezane vijesti