Foto: HINAFoto: HINAUpecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto naziv je ORaH-ove kampanje kojoj je cilj promoviranje koncepta cirkularne ekonomije u modnoj industriji, a predstavili su je jučer predsjednica ORaH-a Mirela Holy i modne dizajnerice Ivana Popović i Tea Stanković.

Cirkularna ili kružna ekonomija novi je, revolucionarni koncept ekonomije 21. stoljeća, koncept koji u cijelosti odgovara na globalnu krizu okoliša i klimatske promjene. Cirkularna ekonomija je revolucionarno drugačiji pristup ukupnim gospodarskim procesima, i to ne samo u domeni održivog iskorištavanja resursa, već i u domeni drugačijeg socijalno odgovornijeg, društveno uravnoteženijeg i pravednijeg pristupa gospodarstvu.

Cilj cirkularne ekonomije je da se od manjeg stvori više, pa stoga nije čudo da je upravo cirkularna ekonomija jedan od središnjih ciljeva Strategije EU2020. Iako je cirkularna ekonomija gospodarski koncept budućnosti, hrvatska javnost slabo je informirana o tom konceptu jer je često prezentiran na kompliciran i nerazumljiv način. Stoga smo se u ORaH-u odlučili na provedbu ove kampanje kako bismo naše sugrađane upoznali s briljantnom, a opet toliko jednostavnom idejom koja stoji iza koncepta cirkularne ekonomije. Umjesto kvantitete, cirkularna ekonomija donosi ideju kvalitete i dugotrajne vrijednosti proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje jer su ideje te koje donose dodanu i dugotrajnu, održivu vrijednost.

Umjesto kvantitete, cirkularna ekonomija donosi ideju kvalitete i dugotrajne vrijednosti proizvoda stvorenih kroz kreativne ideje jer su ideje te koje donose dodanu i dugotrajnu, održivu vrijednost.Kampanja Upecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto je namijenjena mladoj, kreativnoj populaciji i ženama, posebice mladim modnim dizajnerima i stilistima koje pozivamo da se prijave na naš natječaj i dostave nam fotografije svojih kreacija izrađenih u duhu cirkularne ekonomije.

Kako? Tako što će pronaći stare i/ili odbačene odjevne predmete i/ili otpadne tkanine, modne dodatke i ostale predmete koje društvo tretira kao "smeće" i od tih predmeta stvoriti nove odjevne predmete i tako im udahnuti "dušu" i produljiti život.

Broj prijavljenih kreacija u kolekciji po dizajneru/ici ili timu dizajnera može biti između dvije i deset kreacija. Dizajneri/ce trebaju poslati fotografije starog, odbačenog predmeta i odjevnog predmeta koji je njihovom kreativnošću nastao iz tih odbačenih predmeta, dakle koristiti foto dokumentaciju PRIJE i POSLIJE.

Sve prijavljene kolekcije prikazat će se na modnoj reviji koja će se održati u Zagrebu, a najbolju kolekciju nagraditi kvalitetnim šivaćim strojem kojem će sukladno filozofiji cirkularne ekonomije biti udahnut nov život u vrijednim i sposobnim rukama nekog mladog dizajnera ili dizajnerice. Prijave će ocjenjivati žiri sastavljen od poznatih hrvatskih dizajnera/ica.

<
Vezane vijesti