Foto: Zagreb je naš!Foto: Zagreb je naš!"Kada uđemo u institucije vlasti, Dinamo neće dobiti niti jednu kunu iz gradskog proračuna dok konačno ne počne poštivati Zakon o udrugama i Zakon o sportu, a čak i tada ćemo smanjiti financiranje Dinama i ostaviti samo financiranje omladinske škole, nikako potporu za profesionalni sport, a kamoli plaćanje režija", rekao je Tomislav Tomašević ispred koalicije Zagreb je naš! gdje su članovi koalicije razvili transparent s porukom – Nula kuna za familiju Mamić.

Ispred stadiona na Maksimiru članovi i članice koalicije Zagreb je NAŠ!-Nova ljevica-Orah-Radnička fronta-Za grad akcijom su najavili poteze koje će napraviti po pitanju financiranja Dinama kada uđu u institucije vlasti.

Tomislav Tomašević osvrnuo se na trenutni problem financiranja Dinama i najavio buduće poteze: "Prošle godine prihodi GNK Dinamo bili su čak oko 500 milijuna kuna, od čega je oko 300 milijuna kuna došlo od transfera igrača. Unatoč tome, Grad Zagreb i mi, odnosno porezni obveznici, financirali smo Dinamu oko 24 milijuna kuna, od čega je čak oko 7 milijuna kuna išlo na plaćanje Dinamovih režija koji besplatno koristi maksimirski stadion u gradskom vlasništvu. Jučer smo mogli vidjeti suđenje braći Mamić, odnosno ročište za potvrđenu optužnicu zbog Apsolutno je nedopustivo da mi, porezni obveznici, financiramo režije i druge troškove Dinamu dok se obitelj Mamić bogati na ovom privatnom biznisuizvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama i zbog utaje poreza od 12 milijuna kuna. Apsolutno je nedopustivo da mi, porezni obveznici, financiramo režije i druge troškove Dinamu dok se obitelj Mamić bogati na ovom privatnom biznisu. Dinamo ne objavljuje svoja financijska izvješća, a isto tako krši i Zakon o udrugama jer nema demokratsko upravljanje unutar NK Dinamo. Kada uđemo u institucije vlasti, Dinamo neće dobiti niti jednu kunu iz gradskog proračuna dok konačno ne počne poštivati Zakon o udrugama i Zakon o sportu, a čak i tada ćemo smanjiti financiranje Dinama i ostaviti samo financiranje omladinske škole, nikako potporu za profesionalni sport, a kamoli plaćanje režija", izjavio je Tomašević.

Mate Kapović ispred Radničke fronte rekao je kako Dinamo formalno nije privatiziran, no de facto jest jer ga koriste isključivo braća Mamić za svoje džepove i svoj profit. “U Europi, svijetu, pa i u Hrvatskoj, imamo primjere gdje klubom ne upravljaju tajkuni ili nogometna mafija već navijači i lokalne zajednice. Neki navijači u Europi i svijetu su se za to već izborili i u tom smislu podupiremo borbu navijača Dinama i drugih navijača koji žele da lokalna zajednica i navijači preuzmu upravljanje nad svojim klubom, a ne tajkuni da se oni samo na tom klubu bogate”, rekao je Kapović.

Iva Ivšić, kineziologinja i članica platforme Zagreb je NAŠ!, ukratko je predstavila program za sport Platforme: “U programu za sport naglasak stavljamo na javni sport za sve kategorije, odnosno na rekreativni sport široko uključiv za sve dobne i socijalne kategorije, osobito za djecu i mlade. U Programu javnih potreba u sportu Grada Zagreba smatramo da prioritet moraju biti upravo ove kategorije i nedopustivo je da vrhunski sport ima prioritet u odnosu na rekreativni sport i sport za djecu. Kada konkretno govorimo o sportu za djecu i mlade, smatramo da taj dio sportskih programa mora biti javan i dostupan svakom djetetu u Zagrebu. Na tragu toga smatramo da je potrebno ukinuti plaćanje sporta u vrtićima, unaprijediti školski sport, reći ne vaučerima jer oni zapravo mogu dodatno pospješiti komercijalizaciju sporta, i reći ne komecijalizaciji sporta i sportskih programa za djecu i mlade”, rekla je Ivšić.

<
Vezane vijesti