Foto: I.P.Foto: I.P.Posljednjih deset godina iz Hrvatske je emigriralo više od 110 tisuća ljudi, a od početka krize oko 80 tisuća. SSSH je pozvao građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji su otišli.

Gotovo 40 posto otišlih, Njemačku vide kao obećanu zemlju - posljednjih pet godina broj zaposlenih Hrvata u Njemačkoj povećao se za 45,8 posto. Suprotno uvriježenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska. Na prvom su mjestu plaća  te bolji uvjeti rada. Dosta je cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada

Zbog plaće i uvjeta rada posebice odlaze visokoobrazovani, a među njima je puno onih koji odlaze odmah nakon škole ili fakulteta, prije nego što uopće dođu do burze.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorava kako Hrvatska ogromnim koracima grabi ka društvu siromaštva i nejednakosti koje zasigurno nije ni poželjno ni poticajno za ostanak, život i rad. Odlaze mladi, ali i ostale dobne skupine, obrazovani i kvalificirani, borbeni i aktivni, oni koji bi trebali biti budućnost ove zemlje.

Ovom simboličnom akcijom na Zrinjevcu SSSH je htio Vladi poslati sliku koja govori više od tisuću riječi - ističu kako je dosta cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada. 

Sve nosive cipele koje su građani donijeli donirat će se u humanitarne svrhe, beskućnicima i izbjeglicama. Neke od priča koje su ostavljene s cipelama možete pogledati u fotogaleriji.

Ključne riječi: mladi, nezaposlenost, SSSH
<
Vezane vijesti