Foto: Andrew BurrFoto: Andrew Burr"Upućujemo međunarodni poziv za žene da dođu u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržale žene Kruščice, koje prosvjeduju 24 sati dnevno već preko 200 dana. Ovaj solidarni čin omogućit će im da prisustvuju svjetskoj premijeri filma Plavo srce, dugometražnog filma koji njihovu priču donosi svjetskoj publici", javljaju iz Centra za životnu sredinu.

Film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe čiji je cilj zaštita balkanske regije od više od 3000 predloženih hidroenergetskih projekata, te teži podizanju međunarodne svijesti o potencijalnoj ekološkoj katastrofi. Na Balkanskom poluotoku, od Slovenije do Albanije, hidroenergetski projekti prijete da ugroze bogate i šarolike kulture, povijesti i životnu sredinu regije zvane Plavo srce Europe.

Lokalni aktivisti i aktivistkinje koji žive uz ove rijeke bore se za spašavanje svojih područja i rijeka koje ih čine onim što jesu. Hrabre i uporne žene iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini sjede noću i danju, od kolovoza 2017. godine, mirno prosvjedujući  kako bi zaštitile svoju rijeku i zajednicu te njihov jedini izvor pitke vode, ali su pretrpjele fizičko nasilje od strane vlasti. Napravile su kontinuiranu okupaciju mosta da bi time spriječile izvođače od donošenja opreme i započinjanja radova na predviđenom mjestu.

Njihova priča će biti predstavljena međunarodnoj javnosti na svjetskoj premijeri dokumentarnog filma Plavo srce, 28. travnja. Mnoge od hrabrih žena Kruščice će napraviti dvosatno putovanje na premijeru koje će se održati na napuštenoj brani Idbar kod Konjica. Međutim, most se ne može ostaviti bez nadzora tako da će mali broj žena izostati s premijere radi obrane svoje zajednice.

Pokrenut je međunarodni poziv za žene koje žele podržati svoje sestre u Kruščici tako što će zauzeti njihovo mjesto na mostu na dan premijere, s ciljem da one sve mogu zajedno prisustvovati premijeri.

Tijekom osam mjeseci prosvjedovanja, ove žene su pretrpjele brutalni napad od strane policije, borile su se s hladnim zimskim uvjetima te izazovima kao što su održavanje prosvjeda, briga o djeci i mnoge druge obveze. Žene su odlučile da bi trebale preuzeti vodeću ulogu u prosvjedima, a ne muškarci iz sela, jer su pogrešno vjerovale da je tako manja vjerojatnost da će policija i vlasti upotrijebiti fizičku silu.

"Pozivamo žene iz cijelog svijeta na solidarnost s nama u ovom teškom trenutku, te da nas podrže u našoj borbi. Međunarodna podrška nam veoma znači, a nadamo se da će nam pomoći da dobijemo ovu bitku protiv hidroenergetskih projekata koji ugrožavaju naše domove i zajednicu", kaže Mika Tibold, čuvarica mosta i predsjednica Vijeća zajednice Kruščica.

Žene koje su zainteresirane za pružanje podrške ženama Kruščice 28. travnja mogu se prijaviti na mail anja.damjanovic@czzs.org. Potpišite peticiju ovdje i poručite međunarodnim bankama da prestanu ulagati u uništavanje posljednjih europskih divljih rijeka.

<
Vezane vijesti