Foto: Prva nagrada, Vuk StuparFoto: Prva nagrada, Vuk StuparCentar za životnu sredinu u subotu je proslavio 20 godina rada. Sve je počelo 1998. godine kada se grupa studenata biologije, geografije i turizmologije banjalučkog Prirodnomatematičkog fakulteta okupila i odlučila registrirati udruženje građana pod nazivom Mladi istraživači Banja Luke.

Na proslavi su dodijeljene nagrade za najbolje vizualno rješenje na temu ovog jubileja i uručene zahvalnice organizacijama, institucijama, medijima i tvrtkama koje su podržavale Centar u proteklom radu. Brojnim prijateljima i partnerima Centra koji su se okupili na proslavi, predstavljen je film i publikacija o radu udruženja.Centar za životnu sredinu se tokom posljednja dva desetljeća pozicionirao na mjesto vodećeg udruženja koje se bavi pitanjima životne sredine u Bosni i Hercegovini

Na natječaju za najbolje vizualno rješenja povodom 20 godina postojanja, prvu nagradu dobio je Vuk Stupar, za rad koji predstavlja ljudsko srce i godove drveta.

Zahvalnice za podrušku djelovanju Centra za životnu sredinu uručene su: Arhus centru Sarajevo, Eko timu Sarajevo, Centru za ekologiju i energiju Tuzla, Eko Gotuši, Eko elementu Bugojno, Eko forumu Zenica, Eko putu Bijeljina, Greenways-u, Zelenoj akciji iz Hrvatske, Friends of the Earth Europe, Friends of the Earth International, Helsinškom parlamentu građana, medijima BUKA i Impuls, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Nacionalnom parku Sutjeska, Nacionalnom parku Kozara, Elektro timu, CSK printu, Supermarketu doo – NextBike, Heinrich Böll Stiftungu i organizaciji CCFD-Terre Solidaire.

Također su posthumno uručene dvije zahvalnice zaslužnim pojedincima: Mirjani Tešanović i Draganu MihajlovićMihu.

Centar za životnu sredinu se tokom posljednja dva desetljeća pozicionirao na mjesto vodećeg udruženja koje se bavi pitanjima životne sredine u Bosni i Hercegovini.

Cilj osnivanja Mladih istraživača Banja Luke je bila želja osnivača da unaprijede, kako svoje studije i znanje koje su sticali na fakultetu. tako i da daju doprinos znanstvenim istraživanjima, i podignu svijest ljudi o potrebi zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini.

<
Vezane vijesti