neretvica_blokada_czs.jpg“Neretvica je, kao i sve naše rijeke, naša svetinja koju vam nikada nećemo dati! Investitori neka ne dolaze, jer proći neće”, poručili su mještani doline Neretvice koji su, zajedno sa predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine i brojnih drugih udruženja, rano jutros blokirali prolaz preko mosta na ovoj rijeci u mjestu Parsovići u opštini Konjic. 

Blokada mosta, koja je trajala od 6 sati ujutro do 12:30h, organizovana je zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most.

Riječ je o dvije od planiranih 15 MHE na rijeci Neretvici. Preko 300 građana i građanki, okupljenih danas na Neretvici, jasno je poručilo da neće dozvoliti realizaciju ovih projekata.

Blokada mosta, koja je trajala od 6 sati ujutro do 12:30h, organizovana je zbog najave da će početi radovi na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Gorovnik ušće i Srijanski Most.

“Ne vraćajte se i ne maltretirajte ni nas, ni sebe! Ovdje stoji 20 momaka koji su potpisali da su spremni svoj život dati za rijeku. Za pola sata ćemo okupiti 200 ljudi da blokiraju prolaz mašinama!”, poručio je investitorima i njihovim partnerima Sead Hakalović, predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu Neretvice.

Da u kratkom vremenu mogu okupiti preko stotinu ljudi, mještani su i dokazali. Nakon što se mašine, kao ni investitor nisu pojavili, okupljeni građani su se razišli oko 12:30h. Međutim, samo pola sata nakon prestanka blokade, u Parsovićima se pojavio Edhem Bičakčić, bivši političar koji je konsultant investitora Elektroprivrede BiH za projekat MHE na Neretvici, a ujedno i vlasnik firme zadužene za nabavku mašinske opreme. Mještani su ga zaustavili i u roku od 15 minuta, ponovo se okupilo preko stotinu građana koji su iznijeli svoje stavove i poručili mu da se ne vraća. Iako je u početku poricao povezanost s projektom, Bičakčić je na kraju priznao da njegova firma Bičakčić DOO ima ugovor sa Elektroprivedom BiH o nabavci mašinske opreme.

neretvica_blokada2_czs.jpg

U današnjim protestima, mještane su podržali članovi Koalicije za zaštitu rijeka BiH iz Sarajeva, Kruščice, Fojnice, Foče i Banjaluke i još jednom pozvali na solidarnost i zajednički nastup u borbi protiv uništavanja rijeka u BiH.

“Došao sam iz Foče da podržim ove ljude ovdje koji protestvuju i čuvaju ovu rijeku, ovu ljepoticu Neretvicu. Ovom prilikom poručujem da i mi u Foči ne damo svoju rijeku Bjelavu i nećemo dozvoliti izgradnju MHE na njoj!”, rekao je Miloš Vujičić iz Foče.

Predstavnici Koalicije još jednom su podsjetili da suha korita rijeka na kojima su izgrađene MHE dokazuju da je obaveza minimalnog ekološkog protoka samo mrtvo slovo na papiru.

Amir Variščić iz Udruženja za zaštitu okoline Zeleni Neretva iz Konjica je istakao da su ujedinjeni s mještanima i drugim ekološkim organizacijama u ovoj borbi.

“Tražimo reviziju izdavanja koncesija i ekoloških dozvola za projekte ovih MHE!”, rekao je Variščić.

Predstavnici Koalicije još jednom su podsjetili da suha korita rijeka na kojima su izgrađene MHE dokazuju da je obaveza minimalnog ekološkog protoka samo mrtvo slovo na papiru.

“Zahtijevamo moratorij na izgradnju i ukidanje podsticaja za male hidroelektrane!”, poručili su iz Koalicije.

Početkom ove godine na Neretvici su već održani masovni protesti nakon kojih je mještanima obećano da će se održati tematska sjednica općinskog vijeća na kojoj će se demokratski i uz uvažavanje volje naroda koji se protivi izgradnji MHE, odlučivati o sudbini ovog područja. Ova sjednica još se čeka, a mještani očekuju da ih vijećnici podrže u njihovoj borbi.

<
Vezane vijesti