vesna1.jpgUloga civilnog društva u demokraciji trebala bi biti da, zajedno s medijima, čuva demokratske vrijednosti i poziva na poštivanje svih ljudskih prava. Iz Platforme 112 upozoravaju kako u Hrvatskoj danas sustavno zazivanje progona neistomišljenika koji rade na zaštiti temeljnih ljudskih prava svih građana jasno doprinosi padu u neliberalnu demokraciju. Normalizira se isključivost, a pravni sustav se može iskorištavati za dodatne pritiske na slobodu govora i javno iznošenje kritika.

Kako je istaknuto na konferenciji Platforme 112, nakon 27 godina poticanja kritičkog razmišljanja, propitivanja, javnih rasprava i razvoja aktivnog građanstva o raznim okolišnim pitanjima, Zelena akcija dovedena je u dosad nezabilježenu situaciju gušenja slobode govora.Upozoravajući na ove pritiske, Platforma 112 ističe rastuću nejednakost, isključivost, ksenofobiju i napade na sve koji se bore protiv diskriminacije za jednakost, zdrav okoliš, ženska prava i prava svih žrtava

Sada se, pritiscima putem suda, namjerava spriječiti slobodnu javnu raspravu o jednoj investiciji, pod okriljem tobožnjeg vrijeđanja prava osobnosti. Nezabilježen je primjer da "investitor" ili bilo tko drugi zahtijeva od suda da udruzi ili bilo kome drugom, zauvijek zabrani vrijeđanje prava osobnosti, a da pod time misli na bilo kakvu kritičku evaluaciju projekta, javno izlaganje i komentiranje. Istovremeno, i saborska govornica se iskorištava za difamaciju neistomišljenika iz civilnog društva.

Također, slobodno odlučivanje žena o trudnoći i rađanju i rodna ravnopravnost glavna su meta napada koje vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu kako bi zaštitile vrijednosti koje one smatraju "ugroženima". Međutim, zdravlje i dobrobit žena ugrožava se upravo stigmatizacijom, javnim sramoćenjem i blaćenjem aktivista/inja i liječnika/ca koji/e pružaju medicinsku skrb ženama prilikom prekida trudnoće, kao i akcijama pred bolnicama i proširenim prizivima savjesti u medicini na koje javno-zdravstveni sustav nema odgovora.

Upozoravajući na ove pritiske, Platforma 112 ističe rastuću nejednakost, isključivost, ksenofobiju i napade na sve koji se bore protiv diskriminacije za jednakost, zdrav okoliš, ženska prava i prava svih žrtava. Promicanje slobode izražavanja i suzbijanje njene zloupotrebe kroz govor mržnje sve je teže baš zbog izostanka javne osude govora koji širi, potiče, promiče i opravdava mržnju.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, godinu dana uoči 70. obljetnice usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, napominju kako imaju potrebu podsjetiti na poruke koje je 1948. usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda: "da se sva ljudska bića rađaju slobodna, jednako vrijedna i imaju ista prava."

<
Vezane vijesti