Foto: VestigiumFoto: Vestigium"Najam, režije i plaće dobivaju poduzetnici, a udruge su zaboravljene", upozorili su iz zagrebačke udruge Vestigium u svojoj objavi na društvenim mrežama u kojoj mole pomoć. Udruga koja djeluje kao društveni centar u kvartu Vrbani, koji nema gotovo nikakve javne sadržaje, plaća najam po tržišnoj cijeni, iako djeluju u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba. Također, plaćaju i režije kao da obavljaju industrijsku djelatnost.

"Najam, režije i plaće dobivaju poduzetnici, a udruge su zaboravljene", upozorili su iz zagrebačke udruge Vestigium u svojoj objavi na društvenim mrežama u kojoj mole pomoć. Udruga koja djeluje kao društveni centar u kvartu Vrbani, koji nema gotovo nikakve javne sadržaje, plaća najam prostora po tržišnoj cijeni, iako djeluju u prostoru u vlasništvu Grada Zagreba. Također, plaćaju i režije kao da obavljaju industrijsku djelatnost.

Inače te nemale troškove financiraju preko članarina i donacija, no aktivnosti koje im inače pomažu platiti troškove zbog pandemije su zaustavljene.

"Nismo u mogućnosti održavati ni programe vježbanja, ni radionice, ni sajmove i manifestacije. Trenutno nismo platili račune od studenog, od "Država je dala mjere poduzetnicima, pomažu im plaćanjem najma, režija i plaća. S druge strane za udruge je bio natječaj najbrži prst, pomoć dobivaju oni koji su najbrže predali na pošti za aktivnosti koje pomažu u koroni, a i to je pitanje kad..."kada nam je zabranjen rad, jer smo se nadali nekim mjerama, ali sada su to već četiri mjeseca neplaćenih režija", kaže Irena Borovina, predsjednica udruge osnovane 2011., a o čijim aktivnostima H-Alter često piše.

Prostori se za udruge dijele na natječajima, no kada je udruga trebala prostor nije se nudio nijedan na Vrbanima gdje djeluju te su sklopili ugovor za najam po puno višoj cijeni od one koju obično udruge plaćaju Gradu Zagrebu. U sadašnjoj teškoj situaciji na zamolbu za pomoć iz Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada odgovorili su im kako "nema pravne osnove za oslobađanje plaćanja zakupnine". Naime, Gradska skupština donijela je u listopadu odluku o mjerama za ublažavanje posljedica Covid-19, ali se ona odnosi samo na obrtnike i ugostitelje, a na udruge ne.

Prve mjere iz ožujka 2020. odnosile su se pak i na udruge te je i Vestigium tada bio oslobođen plaćanja najma u razdoblju od šest mjeseci, a smanjen je i iznos komunalne naknade za 30 posto. No, dok su za obrtnike i ugostitelje takve mjere omogućene i za sadašnji val epidemioloških mjera, za udruge nisu te je trenutno Vestigium u nezavidnoj situaciji. Za najam duguju 8.000 kuna, a za režije 12.000 kuna te su putem društvenih mreža apelirali na građane da im donacijama pomognu opstati.

vestigium6.jpg

 "Mi smo i sami građani koji su nezadovoljni što ničega u kvartu nemamo, poduzeli nešto. Otvorili smo udrugu i krenuli mijenjati stvari. Kvart koji do 2013. na 12.000 stanovnika nije imao tržnicu, knjižnicu, društvene i kulturne sadržaje, dobio je sve to, tako da se akcijom obraćamo svim našim članovima i korisnicima, koji se uvijek, za razliku od Grada i države odazovu - jer im je stalo", ističe Borovina.

Možda najpoznatija aktivnost udruge je Eko plac koji se održavao subotom dok nisu na stupile na snagu epidemijske mjere. Osim što stanovnici Vrbana nisu morali putovati u druge dijelove grada po povrće, Eko plac podržavao je i male proizvođače ekološke hrane iz okolice Zagreba. U normalna vremena bave se i promocijom kulture čitanja u slobodnoj knjižnici, održavaju večeri poezije ili pripovijedanja za najmlađe ili za Za najam duguju 8.000 kuna, a za režije 12.000 kuna te su putem društvenih mreža apelirali na građane da im donacijama pomognu opstatiosnaživanje žena, organiziraju predavanja i radionice na temu zdravih životnih stilova, radionice kuhanja, šivanja, relaksacije i rekreacije, te razne eko-kreativne sadržaje za najmlađe. Dio su i svjetskog pokreta za održive zajednice - Transition Network.

Udruga je 2020. od Grada Zagreba, točnije gradskih ureda za poljoprivredu i za socijalnu zaštitu, za projekte dobila ukupno 25.000 kuna. Osim toga Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva podržala ih je s 37.000 kuna godišnje za razdoblje 2017-2020. U udruzi koja svakodnevno, uključujući vikende, organizira raznovrsne programe i za djecu i za odrasle, zaposlena je tek Borovina i to na 30 posto radnog vremena 2000 kuna neto.

"Država je dala mjere poduzetnicima, pomažu im plaćanjem najma, režija i plaća. S druge strane za udruge je bio natječaj najbrži prst, pomoć dobivaju oni koji su najbrže predali na pošti za aktivnosti koje pomažu u koroni, a i to je pitanje kad. Rezultate natječaja 'Umjetnost i kultura online' financiranog iz Europskog socijalnog fonda udruge čekaju već devet mjeseci", kaže Borovina.

Iako još ne razmišljaju o gašenju udruge, situacija za ovu udrugu je izazovna.

"Ovakav način poslovanja u kojem nam je zabranjeno raditi, a podrške nemamo - ne da nije održiv, nego je nemoguć", zaključuje Borovina.


 

Vestigium možete podržati putem sljedećih modela:

IBAN HR9823600001102214844
SLIKAJ I PLATI 
PAY PAL paypal.me/udrugavestigium
UPIŠITE SE U KNJIGU POMAŽUĆIH ČLANOVA! Svi su dobrodošli! 

 
aem_copy89270.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: civilno društvo, Vestigium, pandemija
<
Vezane vijesti