Foto: PixabayFoto: PixabayDrugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu.

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Sunce udara,
slučajno ispaljenje,
mrtav Arapin

 

Šef Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nedavno je istaknuo da se teško ozlijeđenog migranta kojeg je propucao hrvatski policajac trenutno – "liječi o trošku hrvatskih poreznih obveznika". Jagić je izjavio i da mu se ne sviđa što se za policajčevu radnju koristi glagol "upucao". On kao ispravan termin vidi "slučajno opaljenje". Na isti je način MUP višestruko dokazana, nezakonita i nasilna granična protjerivanja prekrstio u "obeshrabrivanja". I naš lokalni represivni aparat uhvatio je korak sa globalnom novoterminologijom okupacije i militarizma, unutar koje se već dugo ubojstva opisuje kao "neutralizaciju", zidove kao "ograde", itd.

 

Zvuk koji krči,
pikselizirana krv
- stvarnost Iraka

 

Masovni prosvjedi u Iraku traju od 1. listopada, a procjenjuje se da je poginulo najmanje 450 ljudi, dok je ranjeno više od 15 tisuća ljudi. Sve su učestalije i blokade korištenja interneta i opstrukcija komunikacijskih mreža na koje se prosvjednici oslanjaju za organizaciju protesta i održavanje pokreta, ali i informiranje svijeta o svojoj borbi.

 

Stakleni toranj,
dupkom pune dvorane,
gumeni meci

 

Studenti u Hong Kongu prosvjeduju već mjesecima. Središnje mjesto prosvjeda, ali i sukoba, postao je kampus Politehničkog sveučilišta, gdje su redoviti sukobi s policijom. Politehničko sveučilište je za demonstrante strateški važno s obzirom da se nalazi na ulazu u tunel koji povezuje kampus s otokom Hong Kong. 
Prosvjed prosvjetnih radnika i radnica na glavnom zagrebačkom trgu (Foto: I.P.) Prosvjed prosvjetnih radnika i radnica na glavnom zagrebačkom trgu (Foto: I.P.)

 

Profesorica
hoda praznim razredom,
tiho drži sat

 

2. prosinca završio je najduži štrajk zaposlenika u sustavu obrazovanja u povijesti Republike Hrvatske. Štrajk je, nakon 28 dana cirkularnog modela u kojem su se svaki dan izmjenjivale županije u kojima se štrajkalo, 19. studenog prešao u frontalni model te je nastava obustavljena u cijeloj Hrvatskoj. Sve je kulminiralo velikim prosvjedom na Trgu bana Jelačića 25. studenog, na kojem se okupilo više od 40 tisuća ljudi.

 

Ogromni palac
gura slova ekranom,
utiskuje znoj

 

Egipatske sigurnosne snage (u civilnoj odjeći) pretresle su nedavno ured Mada Masra, posljednjeg neovisnog medija u Egiptu, i uhitile trojicu novinara. Pretres je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je Mada Masr objavio istraživački tekst o najstarijem sinu predsjednika Mahmuda al-Sisija koji je prebačen s položaja u obavještajnoj službi u diplomatsku misiju u Rusiji.
Ključne riječi: štrajk, Hong Kong, poezija, Irak, migracije, haiku
<
Vezane vijesti