Foto: Talha Mhmd, InstagramFoto: Talha Mhmd, InstagramMasovni prosvjedi u Iraku traju od 1. listopada, a UN procjenjuje da je poginulo najmanje 319 ljudi, dok je ranjeno više od osam tisuća ljudi. Aktiviste i liječnike se ubija i otima dok pružaju pomoć prosvjednicima u Bagdadu, gdje je glavni trg Tahrir i dalje žarište otpora. Frizeri na trgu besplatno šišaju ljude, dijeli se voda i hrana, beskućnici su našli krov nad glavom, osmišljavaju se prosvjedne taktike i nove metode otpora, a veliki crni zid krase fotografije svih dosada poginulih. "Razdvajali su nas desetljećima, ali ovdje i sada stojimo ujedinjeni", poručuje jedan od prosvjednika.

Iračani i Iračanke i dalje prosvjeduju ujedinjeni, u čitavoj zemlji, od Basre do Najafa, nezadovoljni zbog ekonomskih teškoća i korupcije. Iako se prosvjeduje uglavnom mirno, odgovor sigurnosnih snaga na prosvjede je brutalan – poginulo je, prema procjenama UN-a, najmanje 319 ljudi, a više od osam tisuća ozlijeđeno.Iako teoretski prostor bezakonja, Tahrir izuzetno funkcionira u državi koja je nesposobna osigurati radna mjesta, pristup pitkoj vodi ili električnu energiju

Bez koordinacije od strane političkih vođa i predstavnika pojedinih frakcija, građani prosvjede organiziraju sami, uglavnom koristeći Whatsapp i Facebook, pa Ministarstvo komunikacija neprekidno ometa internetske veze i blokira korištenje platformi društvenih medija već duže vrijeme.

Tharir, glavni trg u Bagdadu, i dalje je žarište otpora. Kako izvještava Al Jazeera, frizeri na trgu besplatno šišaju ljude, dijeli se voda i hrana, beskućnici su našli krov nad glavom, omišljavaju se prosvjedne taktike i nove metode otpora, a veliki crni zid krase fotografije svih dosada poginulih.

Prosvjednici su izložili besplatne knjige na pločniku, uključujući Orwellovu 1984., nudeći tako miran prostor za čitanje i razmišljanje usred nemira. Iako teoretski prostor bezakonja, Tahrir izuzetno funkcionira u državi koja je nesposobna osigurati radna mjesta, pristup pitkoj vodi ili električnu energiju.

"Šesnaest godina su nas varali u ime religije, manipulirali nama svojim plitkim ceremonijama. Ali opljačkali su nas", poručio je 25-godišnji Mudžahed, prosvjednik na Tahriru. "Razdvojili su nas, ali sada stojimo ujedinjeni."

<
Vezane vijesti