spectrumvrdo_copy59595.jpgMINGO obmanuo Povjerenicu za informiranje, H-Alter i javnost zatajivši dva aneksa !?

Kao što je čitateljima i čitateljicama poznato, MINGO je prošli tjedan, tek nakon presude Visokog upravnog suda koji je podržao rješenje povjerenice za informiranje, poslao H-Alteru fotokopiju ugovora sa Spectrumom zajedno s njegova dva aneksa.

Zahtjev za pristup cjelokupnom ugovoru sa Spectrumom uputili smo još u rujnu 2013. godine.

Iz tužbe protiv rješenja Povjerenice za informiranje koju je MINGO 3. prosinca 2015. godine, s potpisom tadašnjeg ministra Ivana Vrdoljaka, podnio Visokom upravnom sudu vidljivo je da je u razdoblju od 26. studenoga 2013. i 18. studenoga 2015. između Povjerenice i MINGO-a izmijenjeno petnaestak dopisa kojima je Povjerenica od Ministarstva tražila uvid u cjelokupnu dokumentaciju ugovora sa Spectrumom, kako bi na osH-Alter danas podnosi Ministarstvu gospodarstva zahtjev za dopunu informacije u vezi ugovora sa Spectrumom Geo Limitednovu toga uvida mogla ocijeniti opravdanost našega zahtjeva za ostvarivanje prava na pristup informaciji. U rješenju Povjerenice za informiranje od 26. listopada 2015. kojim nam odobrava pristup informaciji, spominju se samo, uz osnovni ugovor, Aneks 1 i Aneks 2. Isključivo ta dva aneksa spominju se i u konačnoj presudi VUS-a od 27. siječnja 2016.

Međutim, danas se u medijima pojavila izjava Ureda za odnose s javnošću Vrdoljakove Hrvatske narodne stranke u kojoj se tvrdi da, osim Aneksa 1 i Aneksa 2 postoje i Aneks 3 i Aneks 4, koje smo na H-Alteru "slučajno ili možda namjerno izostavili"! U HNS-u koriste priliku da nam preporuče da ih pogledamo, "kako analize ne bi nastajale na temelju selektivnih podataka". Iz njih bi se, sugeriraju u HNS-u, moglo vidjeti kako je država "zaradila 31 milijun kuna" i "dobila u vlasništvo vrijedne materijale koji će se koristiti idućih nekoliko desetljeća".

Na osnovu te izjave stranke u kojoj se bivši ministar gospodarstva kandidira za predsjedničko mjesto, odmah danas ćemo uputiti Ministarstvu gospodarstva zahtjev za pristup aneksima 3. i 4. Pretpostavljamo, naime, da u HNS-u, s obzirom na donedavni utjecaj u tom ministarstvu jako dobro znaju o čemu govore.

Ako aneksi 3. i 4. doista postoje, a kad to kažu u Vrdoljakovoj stranci ne bi trebalo biti sumnje da postoje, to bi moglo značiti da je MINGO, pod dirigentskom palicom bivšeg ministra Vrdoljaka, obmanuo povjerenicu za informiranje jer joj nije omogućio uvid u sve anekse ugovora sa SpecJesu li u MINGO-u postupili švejkovski, tumačeći kako se naš zahtjev ne odnosi na naknadno sklopljene anekse?trumom. To bi pak ujedno moglo značiti da se MINGO pod dirigentskom palicom tadašnjega ministra ogriješio o članak 25. stavak 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, koji tijelima javne vlasti nalaže da povjereniku u postupku žalbe protiv rješenja omoguće uvid u (sve) informacije koje su predmet postupka. Da je MINGO pružio povjerenici uvid u anekse 3. i 4., a da je ona iz nekog razloga njihovo neobjavljivanje smatrala opravdanim, logično bi bilo očekivati da to bude navedeno u njezinu rješenju kojim je poništila MINGO-ovo rješenje o uskrati prava na pristup cjelokupnom ugovoru.

Naravno, ne trebamo baš posve otkloniti ni mogućnost da HNS-ova tvrdnja o postojanju dodatna dva aneksa nije istinita, tj. da se HNS, pod dirigentskom palicom predsjednika stranke in futuro Ivana Vrdoljaka, "slučajno ili možda namjerno" - zabunio, to jest da bivši ministar Vrdoljak možda ipak nije obmanuo povjerenicu, H-Alter i cjelokupnu javnost, ali da to sad radi budući predsjednik HNS-a preko stranačke službe za odnose s javnošću.

A moguć je i "treći put", da su Aneks 3. i Aneks 4. sklopljeni nakon rujna 2013, tojest nakon našega podnošenja zahtjeva za pristup ugovoru. Pa da su, nakon dvije i pol godine otezanja i kršenja prava na pristup informacijama, u Ministarstvu postupili švejkovski, tumačeći kako se zahtjev ne bi trebao odnositi i na naknadno sklopljene dopune osnovnom ugovoru.

Situacija pomalo podsjeća na znameniti sofizam "lažljivac"...


 

presuda_upravni_sud_copy75119.pdf
Izmjenjeno: 10.03.2016. 11:06
Veličina datoteke: 6,25 MB

<
Vezane vijesti