Foto: Sindikat hrvatskih željezničaraFoto: Sindikat hrvatskih željezničaraSindikat hrvatskih željezničara zatražio je jučer pokretanje postupka mirenja radi mogućeg štrajka, jer u HŽ-ovim Pružnim građevinama poslodavac namjerava otpustiti novih tristotinjak radnika.

Nakon što je broj zaposlenih u Pružnim građevinama, otpuštanjem dijela sezonskih radnika i dijela radnika s kojima je ugovor o radu raskinut sporazumno, smanjen s oko 2200 na oko 1400 radnika, u tijeku je otpuštanje još oko 300 radnika, priopćio je Sindikat hrvatskih željezničara.

Poslodavac nije prihvatio da sa sindikatom izradi pravila i kriterije po kojima bi se određivao višak radnika, iako su takva pravila i kriteriji utvrđeni u HŽ Infrastrukturi kao matičnom društvu, kao i u svim ostalim društvima Hrvatskih željeznica. Poslodavac 300 radnika namjerava otpustiti jednostranom odlukom i po jednostrano donesenim kriterijima, tvrde sindikalci.

Sindikatu hrvatskih željezničara, kao potpisniku Kolektivnog ugovora, takvo neuvažavanje interesa radnika nije prihvatljivo, pa poslodavcu stoga dostavlja zahtjev za pokretanje postupka mirenja radi mogućeg štrajka, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi: štrajk, željeznice,
<
Vezane vijesti