Foto: Tamara OpačićFoto: Tamara OpačićNepovjerljivi, nezaposleni, prekarni, ustrašeni, razočarani, obeshrabreni, bezvoljni, klasno neosviješteni, neaktivni, neuvezani, neuštekani... pripadnici današnjih generacija mladih radnica i radnika sve teže se odlučuju na učlanjenje u sindikat.

Jesu li za njihovu neaktivnost odgovorni mainstream mediji, faktor obiteljskog sjećanja na epohu svinjskih polovica, višegodišnje zatiranje radničkog identiteta ili birokratizam samih sindikata?

"Sindikatu sam se priključila jer sam shvatila da kao pojedinka ne mogu utjecati na promjene, već da mi je potrebna potpora kolega i ostalih radnika s kojima mogu raditi na ostvarenju različitih ciljeva. Budući da nam vlast želi smanjiti razinu prava koju zaslužujemo, trebamo raditi na povećanju broja članova sindikata. Zbog toga kroz različite akcije pokušavamo informirati ljude s ciljem ostvarenja zajedničke borbe za naša prava", kaže nam Maja Mandarić, tridesetjednogodišnja odgajateljica iz Zagreba koja se prije tri godine učlanila u Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.


Maja Mandarić (foto. t.o.)

maja-mandaric-foto-to.jpg maja-mandaric-foto-to.jpg

Budući da je željela aktivno sudjelovati u radu sindikata, Mandarić se pridružila i Sekciji mladih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Kao članica izvršnog odbora i potpredsjednica toga tijela, koje okuplja pripadnike svakog sindikata do 36 godina starosti s ciljem informiranja i ohrabrivanja mladih za pristupanje sindikatu, provođenja osposobljavanja i edukacija, pružanja pomoći mladima koji još uvijek nisu zakoračili u svijet rada te unapređivanja njihovog položaja na tržištu rada, ova sindikalistkinja trenutno sudjeluje u planiranju i provođenju različitih aktivnosti. Kako se bliži obilježavanje Međunarodnog dana rada, članovi izvršnog odbora Sekcije mladih SSSH trenutno privode kraju niz projekata. Prije svega ih očekuje organizacija koncerta Uštekaj se u sindikat kojim SSSH uoči Prvog maja već tradicionalno nastoji doprijeti do mladih.

Iako su nam u dvije najveće sindikalne središnjice, SSSH-u i Nezavisnim hrvatskim sindikatima, potvrdili da nemaju centraliziranu bazu članstva, pa stoga ne znaju točan broj vlastitih mladih članova, recentna istraživanja pokazuju da je sindikalno članstvo u prosjeku znatno starije od prosjeka zaposlenih. "Sindikalno članstvo se polako topi zbog bioloških, a ne ekonomskih ili društvenih procesa. Većina radnika u mlađoj i srednjoj životnoj dobi ima dosta negativan stav o djelovanju sindikata jer oni, nažalost, spadaju u institucije kojima se ne vjeruje i stoje tek nešto malo bolje od političkih stranaka", objasnio je u razgovoru za H-Alter dr. sc. Dragan Bagić, sociolog s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor jednog od spomenutih istraživanja.


Mario Iveković (foto: Marina Kelava)

mario-ivekovi-foto-marina-kelava.jpg mario-ivekovi-foto-marina-kelava.jpg

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, koji u posljednje vrijeme sve više privlači pažnju javnosti, potvrdio nam je da njegov sindikat zbog učestalog djelovanja na terenu nema kapaciteta za izradu baze članova koja bi mu omogućila da stekne uvid u demografsku strukturu. Kako kaže, u praksi nije primijetio averziju mladih prema sindikatima, već uzroke postojeće situacije vidi u objektivnim razlozima. "Problem je u tome što preko 90 posto novozaposlenih sklapa ugovore o radu na određeno vrijeme, što je ogromna prepreka za sindikalno organiziranje. U praksi smo svjedočili i da poslodavci zaposlenima na određeno zbog priključenja sindikatu ne žele produžiti ugovor, bez obzira da li je riječ o javnom ili privatnom sektoru", kaže Iveković i dodaje da je problem hrvatskih sindikata što nemaju razrađenu strategiju djelovanja.

Pomlađivanju sindikalnog članstva ne ide na ruku ni enormna nezaposlenost mladih. "Kod mladih koji bi se mogli učlaniti u sindikate još uvijek vlada nepovjerenje, jer veliki broj njih nakon fakulteta završi na burzi. Također, dio mladih očekuje da će im sindikat pronaći posao, a sindikat daje podršku i štiti prava, ali ne može direktno utjecati na pronalazak posla. Zbog toga mlade treba nagovarati i pružati im informacije koje nisu dobili tijekom formalnog obrazovanja", objašnjava Maja Mandarić i podsjeća da se mlade osobe mogu pridružiti sindikatima neovisno o radnom statusu.

Mario Iveković: "Ukoliko se krene u strategiju privlačenja mladih, onda će se sindikati otpočetka morati boriti protiv nesigurnih oblika zapošljavanja kao što je trenutno otvorena priča o zapošljavanju preko agencija"

Mandarić tvrdi da sindikatima u prilog ne idu ni mainstream mediji koji ponekad umanjuju broj građana koji se odazovu na sindikalne prosvjede i koji svojim načinom izvještavanja žele razjediniti različite sindikate prezentirajući sindikalne vođe kroz okvir visoke politike. "Na taj način zapravo potiču mlade da pristanu na prijedloge vladajućih i poslodavaca", kaže članica potpredsjednica Sekcije mladih SSSH. Da zbog konstruiranja stavova kroz medije većina mlađih radnika nema realnu sliku o djelovanju sindikata, pogotovo u privatnom sektoru, smatra i Bagić. "Ta skupina sindikate percipira kroz djelovanje nekoliko nacionalnih sindikalnih lidera koji su u medijima  češće prikazani kao politički akteri nego kao pravi sindikalni borci. Komponenta prave sindikalne borbe za interese radnika  vidljiva je samo kroz javni sektor, a u posljednje vrijeme je sindikalno djelovanje u tom sektoru bilo dobrim dijelom neopravdano negativno okarakterizirano kroz pojedine medije."

S druge strane, među mladima je prisutan i faktor obiteljskog sjećanja na ulogu sindikata u socijalističkoj eri, koja je bila posve različita od današnje. "Dio radnika, koji su nekad bili članovi sindikata, u međuvremenu su se isčlanili jer ne mogu izdvajati sredstva za sindikalnu članarinu ili to ne žele činiti zbog gubitka volje za borbom i zajedništvom. Takav način razmišljanja mora se promijeniti jer nam se nova vrata mogu otvoriti samo mijenjanjem postojeće situacije, a to možemo postići isključivo zajedničkim snagama", ističe Mandarić i dodaje da najveći broj mladih zbog trenutne društvene situacije gubi motivaciju za radom, a pogotovo aktivizmom.

Umjesto u klasične sindikate, dio mladih se posljednje vrijeme radije okreće aktivističkim inicijativama koje se bave zaštitom radničkih prava

Umjesto u klasične sindikate, dio mladih se posljednje vrijeme radije okreće aktivističkim inicijativama koje se bave zaštitom radničkih prava. Jedan od njih je Matija Ivić, zaposlen u uslužnom sektoru. "Smatram da je dobro učlaniti se u sindikat, ako zbog ničeg drugog, onda zbog pristupa određenim informacijama. Također mislim da uloga klasno svjesnog radnika ne bi trebala biti infiltracija u sindikalnu birokraciju i napredovanje na hijerarhijskoj ljestvici sindikata. Umjesto toga, on bi trebao poticati ostale radnike da se počnu interesirati za probleme na radnom mjestu i aktivno sudjelovati u radu sindikata. U slučaju konflikta s poslodavcem, trebao bi poticati organiziranje radničkih zborova otvorenih za sve radnike, bez obzira na to kojem sindikatu pripadaju i jesu li uopće sindikalno organizirani, te propagirati metode direktne akcije", kaže Ivić koji nije član sindikata s obzirom na činjenicu da radi u sindikalno slabo organiziranom sektoru i da na njegovom radnom mjestu ne postoji sindikat. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak stoga se odlučio priključiti Mreži anarhosindikalista (MASA).

Ivić objašnjava da se aktivističkim inicijativama prvenstveno priključuju mladi s nadprosječnim stupnjem klasne i političke svijesti, koji zbog te činjenice gaje još manje iluzija o "klasičnim" sindikatima. "Različite aktivističke inicijative koje se bave klasnim pitanjima takve ljude privlače, jer su u većini slučajeva politički koherentnije i radikalnije od glavnine sindikata, odnosno njihovih čelnika. Isto tako, ti mladi uglavnom shvaćaju da su klasične sindikalne strukture toliko okoštale, a sindikalna birokracija do te mjere uhljebljena da je lakše početi graditi nešto novo nego pokušavati reformirati staro."   

ustekajseusindikat.jpg

Mario Iveković također smatra da bi sindikati svoju pažnju trebali usmjeriti na navedene, aktualne probleme. "Ukoliko se krene u strategiju privlačenja mladih, onda će se sindikati otpočetka morati boriti protiv nesigurnih oblika zapošljavanja kao što je trenutno otvorena priča o zapošljavanju preko agencija", zaključuje predsjednik Novog sindikata.

<
Vezane vijesti