Foto: SubScena<br>Foto: SubScena
SubScena je proizvela predstavu koja kroz psihijatriju govori o društvenoj mašineriji.

"Siješ za budućnost" predstava je koja tematizira bolest, institucionalnu marginalizaciju i društvenu stigmatizaciju. O predstavi govore redateljica Irena Čurik i autorica teksta i izvođačica Maja Ujević. Prva je to predstava nastala u okviru SubScene, novog projekta zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra Medika, a praizvedba je u petak, 20. studenoga 2015. u 21 sat.

Predstava se temelji na stvarnim događajima i otvara temu društvenih okolnosti i posljedica psihičkih bolesti. Možete li reći nešto tome?

Maja Ujević (Foto: SubScena)<br>
Maja Ujević (Foto: SubScena)

Maja Ujević: Predstava tematizira stvarno iskustvo hospitalizacija u psihijatrijskoj bolnici, ali ne govori toliko o psihičkim bolestima već o općoj problematici stigme i nerazumijevanju društva prema pojedincu. U predstavi se preko psihijatrije kao metafore govori o velikoj i moćnoj društvenoj mašineriji koja stavlja pojedince u ladice, šifrira ih i zapravo tlači. Tema predstave je, kao sto i sama pripovjedačica izgovara, monstruozan odnos psihički bolesnik - psihijatar, ali kao općedruštvena metafora. Pored psihijatrijske ustanove bitna tema kojom se u predstavi bavimo je svakako ljubav, koja u nadrealnom tonu rješava problem društvene stigme i problematičnog ponašanja glavnog lika. Glavni lik, Anastazija, upravo kroz prizmu ljubavi iz nerealnog svijeta ulazi konačno u realni.

Na koji način ste redateljski prišli tekstu i što predstava nudi?

Irena Čurik: Režija teksta i predstave ismijava dijalektiku istinitog i lažnog, gdje je istinito zastupljeno u dokumentarnom principu, a lažno u fiktivnom. Umjetnički problem ove dihotomije leži u tome što je forma ispovijedi rubna, a to je otpor prakse te što za građenje izvedbenog događaja ili iskustva nije presudno je li podražaj stvaran ili lažan, već proizvodi li emocije i tu je otpor duše. Predstava se može doživjeti i kao konceptualni autorski album, kako glazbeni, tako i osobni.

Predstava je izvedena u okviru SubScene kao novog projekta AKD Medika. Kakav je to projekt?

Irena Čurik: Nakon petogodišnjeg uspješnog rada Žonglerske dvorane i Filmskog studija te održavanja Festivala alternativnog kazališnog izričaja FAKI u AKC Medika, došlo je vrijeme za formiranje nove izvedbene i multimedijalne scene u Zagrebu. Scena nudi svoje nezavisno, anarhističko te underground iskustvo i znanje, uz tehnički opremljene kazališne, klupske i site­specific prostore, izvedbenim umjetnicima i kolektivima koji nemaju gdje eksperimentirati, vježbati i nastupati, a potrebna im je tehničko­dramaturški strukturirana okolina koja afirmira heterogenu publiku i druge avangardne i eksperimentalne umjetničke trzaje. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride želi osnažiti nezavisnu underground izvedbenu DIY scenu u Hrvatskoj, regiji i šire putem prostora za rezidencije i međunarodne suradnje, te produkcija, gostovanja i izvedbi tokom cijele godine.

Ključne riječi: psihijatrija, kazalište, Medika
<
Vezane vijesti