Foto: Vijesti.meFoto: Vijesti.meRegionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i sigurnost novinara, koja zastupa više od 8000 članova, najoštrije osuđuje brutalni napad na novinarku lista Vijesti iz Podgorice Oliveru Lakić, koja je pucnjem iz vatrenog oružja sinoć ranjena u nogu ispred zgrade u kojoj stanuje.

Iz Vijesti je objašnjeno da je Lakić rekla da joj je jedan muškarac prišao kada je prilazila ulazu zgrade u kojoj stanuje i pucao joj u nogu, a da je vidjela još dva muškarca kako bježe. Metak je prošao ispod desne potkoljenice i Lakić je izvan životne opasnosti.

Olivera Lakić je crnogorska novinarka koja je doživjela najviše napada i prijetnji. Ispred zgrade u kojoj stanuje je pretučena i u ožujku 2012. godine. Prijetili su joj dva puta i godinu dana ranije, 2011., zbog serije tekstova o navodno nelegalnoj proizvodnji i švercu cigareta. I 2014. godine je dobila prijetnje od osoba bliskih čovjeku koji ju je napao 2012. Crnogorsko tužilaštvo je procesuiralo većinu osoba koje su prijetile novinarki Camović:"Država Crna Gora ne smije biti sinonim za mjesto gdje se na slobodnu riječ ide mecima"Lakić, ali nikada nije istraženo tko je bio nalogodavac prijetnji i napada. Također nisu uvjerljivo istražene ni njene tvrdnje o švercu cigareta.

"Od rješavanja ovog slučaja ovisit će budućnost medijske scene u Crnoj Gori. Ako i ovaj slučaj ostane neriješen, novinari moraju ozbiljno razmisliti o alternativnim načinima obrane svog života i profesionalnog integriteta", kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović i zaključila da "država Crna Gora ne smije biti sinonim za mjesto gdje se na slobodnu riječ ide mecima".

Napad na Lakić je već treći slučaj napada i prijetnji novinarima u Crnoj Gori u 2018. godini, a čak deseti od početka 2017. godine. Velika većina najtežih slučajeva napada na novinare nije rasvijetljena, a nitko u policiji i tužilaštvu nije snosio odgovornost zbog toga. Regionalna platforma traži od predstavnika nadležnih institucija u Crnoj Gori, koji su već osudili napad na Lakić, da pođu korak dalje i konačno pronađu počinitelje, ali i, što je još važnije, nalogodavce ovog gnusnog napada.

Napadi i prijetnje novinarima su izravan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ključne riječi: crna gora, Balkan, novinari, sloboda medija
<
Vezane vijesti